Vladimír Dbalý půjde kvůli zakázkám Nemocnice Na Homolce znovu před soud

Státní zástupce znovu obžaloval někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého a další tři lidi v takzvané třetí větvi kauzy zakázek tohoto zdravotnického zařízení. Obžaloba se týká i Dbalého bývalého náměstka Michala Toběrného a Jana Valtra, který figuruje v jiných kauzách jako spolupracovník lobbisty Iva Rittiga. Již dříve chtěl soud stíhání zastavit, státní zástupce ale nesouhlasil.

Třetí větev kauzy spadá do období mezi lety 2006 až 2011 a zahrnuje mimo jiné zmanipulování tendru nemocnice na dodání zařízení pro pracoviště navigované neurochirurgie.

Dbalého úřady ve třetí větvi již obžalovaly za to, že kvůli úplatkům od dodavatelů údajně připravil společně s dalšími obviněnými nemocnici nejméně o 17,8 milionu korun. Státní zástupce Zdeněk Matula však obžalobu od pražského městského soudu z procesních důvodů stáhl.

Chtěl ji spojit do společného řízení s další obžalobou, kterou v souvislosti s touto kauzou původně podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Případ se tak vrátil zpět policii, která v červenci navrhla stíhané znovu obžalovat.

Soud chtěl stíhání Dbalého zastavit

Pražský městský soud chtěl toto stíhání Dbalého už v minulosti zastavit. Argumentoval tím, že vzhledem k předchozím dvěma kauzám už u lékaře není téměř žádný prostor pro další významné navyšování trestu. Státní zástupce Zdeněk Matula s tím ale nesouhlasil a úspěšně podal stížnost.

Jednoho z obviněných, pravděpodobně Dbalého, viní policie z trojího přijetí úplatku a z trojnásobného porušení povinnosti při správě cizího majetku. Za to mu hrozí pět až dvanáct let vězení. Další obviněný může dostat totožný trest za přijetí úplatku a za pomoc k porušení povinnosti. Zbývající dva stíhaní čelí obvinění z podplácení a také z pomoci k porušení povinnosti a lze jim uložit roční až šestileté vězení.

Dvaašedesátiletý Dbalý si aktuálně odpykává ve vězení desetiletý trest, který mu za první dvě větve korupční kauzy Nemocnice Na Homolce uložil Vrchní soud v Praze. Součástí pravomocného rozsudku, podle kterého bral lékař za zmanipulování nemocničních tendrů milionové úplatky, je i propadnutí majetku a povinnost podílet se společně s dalšími odsouzenými na náhradě škody nemocnici v celkové výši 112 milionů korun.

Primáře chirurgie Toběrného poslaly soudy do vězení na šest let a stanovily mu pětimilionový peněžitý trest.

V českém právním řádu se tresty nesčítají, Dbalému tak lze za přijímání úplatků celkově uložit maximálně dvanáct let vězení. Trestní zákoník však u obdobných případů za určitých podmínek umožňuje zvýšit horní hranici trestní sazby o třetinu.