Nechceme, aby zahraniční firmy vyváděly zisky, ale investovaly v Česku, shodují se volební lídři

Lídři z Libereckého kraje o dávkách, bydlení a daních v předvolební debatě ČT24 (zdroj: ČT24)

Dalšími tématy úterní předvolební debaty s lídry za Liberecký kraj byly sociální dávky, dostupnost bydlení nebo udržitelnost veřejných financí. Debaty se zúčastnili Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD).

„Dlouhodobě nám vadí, aby někdo pobíral dávky v hmotné nouzi po dobu deseti, dvaceti, třiceti let,“ říká Radovan Vích (SPD). Dávky by podle něj měly být na dobu určitou, východisko vidí také v rekvalifikačních kurzech.

„Měli bychom se zaměřit na neohlášené kontroly lidí, kteří čerpají sociální dávky,“ navrhuje Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA). Namátková kontrola už podle ní v dnešní době funguje, ale bývá ohlášená.

„Máme tady půl milionu lidí v dluhové pasti, kteří když budou celý život splácet, tak se z toho nikdy nevyhrabou,“ upozorňuje na jednu z příčin problému Jan Farský (PirátiSTAN). Řešením by podle něj bylo rozšíření institutu oddlužení, kdy se člověk po pěti letech tvrdého splácení z dluhové pasti dostane. S tím souhlasí i Radovan Vích (SPD).

Dostupné bydlení

„Jsme pro to, aby tady byl zákon o dostupném bydlení, který by pomohl v jednotlivých regionech, které opravdu trpí nedostatkem bydlení,“ navrhuje Jan Koros (KSČM). Primárním investorem do stavby bytů by pak podle něj měl být stát, kraj nebo obec. Staví se tak proti soukromým developerům.

Podle Jaroslavy Pauchové (PŘÍSAHA) je důležité, aby se stát zaměřil na podporu bydlení u mladé generace.

„Chceme prosadit zákon o veřejně prospěšných bytových společnostech, přinesli jsme ho do parlamentu. V podstatě by obce neziskově stavěly byty,“ popisuje Josef Jadrný (ČSSD). Pro začátek by každý rok takto postavil 15 tisíc bytů v celé republice. Obec by od státu dostala dotaci podle velikosti svého konkrétního záměru.

„Je potřeba přijmout stavební zákon, který umožní výstavbu, je potřeba motivovat nejenom výstavbu obecních bytů, ale i těch družstevních,“ myslí si Petr Beitl (SPOLU). Dotaci by podle něj měli dostat všechny obce stejnou, některé by tak prostředky mohly využít třeba na rekonstrukci svých bytů.

„Jsme pro podporu nové výstavby, stále je nedostupné bydlení pro matky samoživitelky, pro sociálně slabé rodiny, takže na tuhle výstavbu hodně přitlačit,“ říká Jana Pastuchová (ANO). Zmiňuje i výstavbu formou partnerství veřejného a soukromého sektoru.

Státní dluh a zvyšování daní

Česko se za současné situace kvůli koronavirové pandemii nachází v bezprecedentní ekonomické situaci, kdy je největší schodek rozpočtu v dějinách země. Zvyšováním daní by ho ale podle průzkumu veřejného mínění Kantar CZ z druhé poloviny srpna řešila jen třetina lidí.

„Říkáme daně nezvyšovat, ale snižovat spotřebu státu,“ uvádí Petr Beitl (SPOLU). „Máme recept, který se jmenuje bilion pro republiku a zároveň modernizace ekonomiky, která dokáže vyrovnat rozpočet během čtyřech let a přitom nezvyšovat daně,“ říká Jan Farský (PirátiSTAN).

„Daně nechceme zvyšovat v žádném případě, schodek by mohly zaplatit nadnárodní firmy,“ říká Josef Jadrný (ČSSD). „Jsme pro digitální daň a milionářskou daň,“ uvedl Jan Koros (KSČM). „Daně nezvyšovat!“ reaguje pak Jana Pastuchová (ANO).

„Říkáme daně nezvyšovat, ale zaměřit se na korporátní firmy,“ uvádí Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA). „Určitě nezvyšovat daně u našich občanů a firem, máme jedno z nejvyšších daňových zatížení v rámci států OECD,“ uzavírá anketu o daních Radovan Vích (SPD).

Recept na veřejné finance

„Jde o to, aby byla v ústavě zakotvena jak dluhová brzda, tak i daňová brzda, aby daně nešly zvyšovat do nekonečna,“ popisuje hlavní myšlenku Petr Beitl (SPOLU). Digitální daň by řešil na celoevropské úrovni.

„Když firmy jako Google nebo Facebook tady mají nějaký zisk, tak by tady měly také odvádět daně, zaměřila bych se na korporátní daně,“ avizuje priority Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA).

„Navrhujeme daně pro zahraniční firmy, které od nás každoročně vyvádějí zisky v podobě dividend bez zdanění,“ pokračuje v tématu Radovan Vích (SPD). Šetřit by pak chtěl v nákupech výzbroje pro armádu.

Zdanění velkých firem chce Jan Koros (KSČM). „Bankovní a digitální daň převede peníze do státního rozpočtu a ten lze investovat do jednotlivých samospráv, které to potřebují,“ doplňuje svůj plán.

„Navíc máme zavedení daně z obřích majetků nad 100 milionů korun jedním procentem,“ říká Josef Jadrný (ČSSD). Apeluje na solidaritu bohatých lidí, kteří by tak mohli dát peníze do těch služeb, které využívá většina lidí.

Jan Farský (PirátiSTAN) by chtěl motivovat firmy, aby peníze neodváděly na dividendách, ale znovu investovaly v České republice například do robotizace. „Zaostáváme v tom, a tím máme v Česku nižší mzdy, přidanou hodnotu německých dělníků dělají stroje,“ doplňuje Farský.

Jana Pastuchová (ANO) zmiňuje, že vyššímu výběru daní pomohlo zavedení EET. „Naši ministři zavedli Daňovou Kobru, naše vláda pro to, aby se výběr daní zlepšil, udělala hodně,“ uzavírá ekonomickou debatu.

Předvolební debata ČT24: lídři Libereckého kraje (zdroj: ČT24)

Výběr zastoupených uskupení vychází z průzkumu volebního potenciálu od společností Kantar CZ a Data Collect pro ČT, dále z váhy kandidujících subjektů a jejich dlouhodobé podpory zjištěné ve výzkumech volebních preferencí.

Volební potenciál ukazuje, jaký by mohl být maximální možný zisk politického subjektu, pokud by se k němu přiklonili všichni voliči, kteří ho zvažují. Respondenti mohou uvést více stran, mezi nimiž se teprve rozhodnou.

V průzkumu, který se konal mezi 19. srpnem a 3. zářím, se tazatelé ptali tří tisíc lidí. Statistická chyba je maximálně plus minus 1,9 procenta. Výsledky je třeba vždy vztahovat k termínu sběru dat a chápat je jako aktuální volební potenciál ve volbách do Poslanecké sněmovny. Nejedná se tedy v žádném případě o prognózu výsledků voleb.

Pozvánku do debaty dostali zástupci sedmi stran, hnutí a koalic, které se v průzkumu umístily nejvýše. Zástupci ostatních kandidujících subjektů dostali pozvání do Politického spektra a se všemi lídry kandidátek přináší ČT24 rozhovory v Událostech, komentářích.