Pokud nebude mít Česko do roku 2026 zmodernizovanou brigádu, bude to ostuda, míní Metnar

Lubomír Metnar byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Česko nesplní svůj závazek vůči NATO. Do roku 2024 stát sice plánuje zvyšování rozpočtu pro armádu, ale menší, než se původně zavázal. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je to realita, kterou přinesla pandemie. Předpokládá, že závazek mít moderní těžkou brigádu, splní Česko do roku 2026. Lubomír Metnar byl hostem pořadu Interview ČT24.

Ministr Metnar se s ministryní financí Alenou Schilerovou (za ANO) dohodl, že v příštím roce pošle stát resortu obrany 92,7 miliardy korun. To je o víc než pět miliard víc než letos a o dvě miliardy víc, než vláda schválila v červnové verzi státního rozpočtu. Nesplní ale závazek vůči Severoatlantické alianci vydávat na obranu výdaje na úrovni dvou procent HDP.

„Států v rámci Aliance je třetina, která to plní, Třetina, která to slíbila, a třetina, která se k tomu nevyjadřovala. My jsme v té druhé třetině, kdy jsme to slíbili, ale jako ostatní země s ohledem na ekonomickou situaci máme problém směřovat k hodnotě dvou procent. Já pěvně věřím, že se k tomu budeme blížit,“ prohlásil Metnar.

Zároveň vysvětlil, že je důležité, že rozpočet české armády stále roste, jak v nominální hodnotě, tak i v porovnání k HDP. Zopakoval, že česká armáda má podle hodnocení Aliance sedmý nejrychleji rostoucí rozpočet, což je podle něj poměrně dobré.

Česko se dostane podle Metnara k hodnotě dvou procent HDP až o další dva až tři roky později. „Byl bych rád, kdyby se to pohybovalo kolem roku 2026 a 2027, že bychom se dostali na ta dvě procenta. Říkám to s ohledem na makroekonomické predikce, ale také na druhou stranu z hlediska potřebnosti armády, protože ji čekají velké akvizice jako nadzvukové letectvo, tanky a další velké projekty, které bude muset financovat a potřebuje mít zajištěný finanční zdroj,“ upřesnil Metnar. 

Další závazek vůči NATO - mít zmodernizovanou těžkou brigádu do roku 2026 - Česko podle ministra obrany naplní. Pokud by se tak nestalo, byla by to ostuda, soudí Metnar.

„Závazek byl jasně daný a dlouhou dobu připravovaný. Nikdo nečekal, že tak rychle přijde pandemie. V současné době svým způsobem k tomu spějeme a máme predikované finance, teď to jen zprocesovat a dovézt do zdárného konce. Se strategickými projekty v rámci financování počítáme,“ ujistil Metnar.