O prázdninách zemřelo v Česku 105 lidí, nejčastěji kvůli vysoké rychlosti

Brífink policie k dopravní nehodovosti o prázdninách (zdroj: ČT24)

O letních prázdninách zemřelo na českých silnicích 105 lidí. Je to o sedm obětí více než loni, kdy byl počet obětí dopravních nehod nejnižší od roku 1990. Letošní červenec a srpen se zařadily na třetí místo za rok 2017, kdy si havárie vyžádaly 101 životů. Počet kolizí oproti loňským prázdninovým měsícům mírně poklesl, policisté jich zaznamenali 17 516, řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

„Oproti loňsku výrazně narostla intenzita provozu na všech komunikacích,“ prohlásil Zlý. Lidé podle něj jezdili více nejen po dálnicích a hlavních tazích, ale i po silnicích druhých a třetích tříd. Intenzita se pak podle něj odrazila na snížení počtu těžce i lehce zraněných. Hustší provoz totiž vede k mírnějším následkům nehod, doplnil. 

Každý pátý zemřelý byl motorkář

Počet usmrcených podle něj stoupl například kvůli stále se zvyšujícímu počtu motocyklistů, oproti loňským prázdninám vzrostl téměř o tři čtvrtiny. Loni jich zemřelo 12, letos 21. Ředitel dopravní policie si to vysvětluje i tím, že roste počet čtyřicátníků, kteří si nově pořizují motocykly. Stoupá tak nejen počet motorek, ale i jejich řidiči jsou často nezkušení.

„Celá řada motocyklistů totiž neumí ovládat svoje vozidlo,“ řekl Zlý. Je to podle něj vidět i na nejčastějších příčinách smrtelných nehod motorkářů. Řidiči motorek umírají zejména proto, že vjeli do protisměru, při předjíždění nebo kvůli smyku. Stává se ale také, že motorkářům nedají přednost řidiči osobních vozů.

Obětí střetů s opilým řidičem nejspíš ubylo

Nejčastější příčinou dopravních kolizí byl podle policejních statistik nesprávný způsob jízdy, který zavinil přes 67 procent kolizí. Podle Zlého se řidiči zejména plně nevěnovali řízení. Nejvíce smrtelných havárií pak způsobila vozidla jedoucí nepřiměřenou rychlostí. Mohla za 40 procent nejtragičtějších nehod.

Kvůli alkoholu se stalo podle policejního ředitele o letošních prázdninách zhruba stejně havárií jako loni. „Opět dominuje alkohol nad jeden a půl promile,“ uvedl Zlý. Výrazně ale poklesly tragické následky. Loni o prázdninách zemřelo z této příčiny 14 lidí, letos čtyři. Podle Zlého se však u některých nehod stále čeká na soudní pitvy.

Při prázdninových nehodách zemřelo 89 lidí v motorových vozidlech, z toho 76 řidičů. Obětí z řad chodců bylo 16. Nejtragičtějšími dny letošních prázdnin byly podle policejních statistik pátek 16. července, soboty 24. července a 21. srpna, pondělí 23. srpna a úterý 31. srpna. V každém z těchto dní zemřeli při nehodách čtyři lidé.

Od začátku roku do konce srpna se v Česku stalo 63 109 dopravních nehod, při kterých 304 lidí zemřelo. Zatím nejhorším měsícem byl srpen s 58 usmrcenými.