Volební výbor doporučil schválit výroční zprávu ČTK a odvolat radní ČT Lipovskou

Sněmovní volební výbor v úterý doporučil sněmovně schválit výroční zprávu o činnosti a hospodaření České tiskové kanceláře (ČTK) za loňský rok. Za rok 2020 vykázala ČTK čistý zisk 1,7 milionu korun, což byl meziroční pokles z 5,5 milionu korun za rok 2019. Není jisté, zda plénum zprávu stihne projednat do říjnových voleb. Výbor, který má ve své působnosti média, se také zabýval údajnou ztrátou nezávislosti členky Rady České televize Hany Lipovské, doporučil ji odvolat.

Výroční zpráva ČTK uvádí, že hospodářské výsledky nepodpořil žádný z vládních nástrojů na zmírnění dopadů protipandemických opatření. ČTK vytváří zisk každoročně od roku 2013, po krátké přestávce vyvolané hospodářskou krizí z roku 2008, stojí ve výroční zprávě. Tržby za zpravodajství loni vzrostly meziročně o 2,6 milionu na 193 milionů. Celkové tržby meziročně klesly o desetinu procenta na 266,7 milionu korun.

Covid zvýšil objem vydaných zpráv agentury

„Česká tisková kancelář hospodařila i v roce 2020 bez požadavku na státní rozpočet, nežije z koncesionářských poplatků, a vydělává si tak na sebe sama,“ připomněl předseda rady veřejnoprávní agentury David Soukup. Před poslanci podotkl, že loňskému zpravodajství dominovala pandemie nového koronaviru. ČTK vydala na 16 tisíc zpráv, což bylo zhruba o dva tisíce více než předchozí rok, dodal.

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá na rozdíl od Českého rozhlasu a České televize koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.

Výbor doporučil odvolat radní ČT Lipovskou

Sněmovní volební výbor také v úterý doporučil Poslanecké sněmovně odvolat z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je její politické angažmá a údajná ztráta nezávislosti, kterou zákon pro členství v radě vyžaduje. Lipovská v říjnových volbách kandiduje do sněmovny za uskupení Volný blok. O jejím odvolání musí rozhodnout plénum dolní komory.

Zákon o České televizi stanoví mimo jiné, že člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů.

„Je tak naprosto zřejmé, že (Hana Lipovská) svým celkovým jednáním porušuje zákaz platný pro člena Rady České televize podle zákona o České televizi,“ řekla členka výboru Olga Sommerová (TOP 09), která s návrhem na zařazení tohoto bodu přišla. Návrh v rozpravě podpořili i členové výboru za ANO Patrik Nacher, Martin Kolovratník a Aleš Juchelka. Petr Gazdík (STAN) řekl, že kdo nezvedne ruku pro odvolání Lipovské, poruší svůj poslanecký slib.

Lipovské se zastal poslanec SPD Jaroslav Foldyna. Obvinil Sommerovou z podjatosti a zdůvodnil to tím, že ona i její rodina je přímo finančně závislá na ČT. „Nejste schopni se podívat na špičku vlastního nosu,“ vzkázal členům výboru. 

Kvůli návrhu na odvolání Lipovské dorazila v úvodu jednání do jednací místnosti i skupina příznivců Volného bloku. Protože neměli respirátory a odmítli si je nasadit, přesunulo se jednání do jiné místnosti a konalo se bez účasti veřejnosti. Tam už vpuštěni nebyli. Veřejnost mohla debatu sledovat prostřednictvím on-line přenosu.

Výbor měl v úterý jednat i o návrhu na odvolání lídra pražské kandidátky hnutí SPD Josefa Nerušila z Rady Českého rozhlasu. Nerušil ale na své členství v radě rezignoval.