Vrchní státní zastupitelství prověří postup žalobce Šarocha, který dohlíží na kauzu Čapí hnízdo

Vrchní státní zastupitelství přezkoumá postup dozorujícího žalobce Jaroslava Šarocha v kauze Čapí hnízdo. Upozornil na to Deník N. Vrchní státní zastupitelství se na jeho práci zaměří poté, co Šaroch vrátil případ policii k došetření, především chce, aby vyslechla další svědky. Podle deníku přezkum souvisí s tím, že Šaroch předložil své rozhodnutí až v poslední možný termín, ale informace, kvůli kterým kauzu vrátil, měl již dříve.

Mojmír Frček z pražského vrchního státního zastupitelství Deníku N řekl, že úřad si v rámci svých dohledových oprávnění od dozorového Městského státního zastupitelství v Praze vyžádal „předložení konkrétních doplňujících informací s tím, že po jejich vyhodnocení budou v případě potřeby přijata příslušná opatření“.

Policie má podle dozorujícího státního zástupce Šarocha došetřit kauzu Čapí hnízdo, mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala řekl, že mají vyšetřovatelé především vyslechnout nové svědky. Deník N a web Seznam Zprávy uvedly, že se jako svědek přihlásil syn premiéra Andreje Babiše (ANO), který je v kauze obviněn, a bývalý manažer Čapího hnízda chce doplnit svoji dřívější výpověď.

Součástí přezkumu Šarochova rozhodnutí bude podle Frčka i aktuální procesní postup. Deník tvrdí, že informace, kvůli kterým kauzu vrátil, měl Šaroch už od července. Rozhodl však až na konci srpna, kdy mu k tomu vypršela lhůta.

Premiér Babiš a bývalá členka představenstva skupiny Agrofert Jana Nagyová jsou stíháni v souvislosti s padesátimilionovou dotací pro Farmu Čapí hnízdo.

Ta původně patřila holdingu Agrofert, jehož majitelem byl Babiš. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Babiš sám uvedl, že akcie vlastnily jeho děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Premiér dlouhodobě tvrdí, že je kauza účelová a uměle vykonstruovaná. Nagyová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl. Vyšetřovatelé dvojici viní z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.