Zeman dělal při předvolebních cestách do krajů kampaň, ale nepřiznal ji, tvrdí úřad. Varuje ministry, aby chybu neopakovali

Z porušení zákona v souvislosti s předvolebními cestami do krajů viní dohledový úřad nynější hlavu státu Miloše Zemana. Prezident, který v roce 2018 úspěšně obhajoval svoji funkci, odmítal, že by byly cesty do regionů součástí předvolební kampaně, podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí ale znaky kampaně vykazovaly. Prezidentův mluvčí uvedl, že rozhodnutí považuje za bizarní, obvinil také úřad, že je jeho závěr politický, a ne odborný. Kontroloři ovšem na svých závěrech trvají, varovali také členy nynější vlády, že by i jejich výjezdy mohly být považovány za součást kampaně.

Úřad, který má na starost především kontrolu toho, jak politici utrácejí za své kampaně, viní Miloše Zemana ze tří pochybení před posledními prezidentskými volbami. Úřad považuje za problematické například rozdávání prezidentových fotografií s podpisem a poděkováním na setkáních s veřejností při cestách do regionů na podzim 2017. Na fotografiích chyběla informace o zadavateli a zpracovateli, která má na předvolebních propagačních materiálech být.

Podle vedoucího kontrolní skupiny úřadu Tomáše Hudečka nebyly problematické celé cesty, kde prezident jednal i s komunálními politiky nebo místními, ale setkání s občany ano. 

„Došlo k využití funkce prezidenta republiky k vedení předvolební kampaně. Prezident to rozporoval, že žádnou kampaň nevedl, nicméně podle názoru úřadu část každého výjezdu do kraje naplňovala rysy volební kampaně,“ uvedl vedoucí kontrolní skupiny úřadu Tomáš Hudeček. Upřesnil, že setkání byla pojata tak, že se za ně muselo platit – například za zábor či ozvučení.

Zeman nezahrnul výdaje na setkání s občany měst a obcí do výdajů volební kampaně ani do závěrečné zprávy a nepředložil zprávu a veškeré účetnictví týkající se volební kampaně v zákonné lhůtě. Zpoždění ovšem bylo pouze dvoudenní. „Je to naprosto marginální záležitost. Pro nás je důležité, že kontrolovaný subjekt s úřadem komunikuje,“ poznamenal Hudeček.

Podle Hradu rozhodl úřad politicky, a ne odborně

Miloš Zeman se závěry dohledového úřadu nesouhlasí, podal proti němu námitky. Především odmítl, že by setkání s veřejností byla součástí kampaně, poukázal, že je podnikal od začátku svého volebního období. Na nich stále trvá. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka je rozhodnutí úřadu bizarní, protože prezident setkáními s veřejností vykonával svoji funkci.

Ovčáček dokonce jednání úřadu označil za politické. „Rozhodl na základě jedné iniciativní akce svého člena Jana Outlého. Ten přitom od roku 2017 prokazatelně vedl (a vede) negativní kampaň proti prezidentu republiky. Dokonce vystoupil proti prezidentu republiky těsně před druhým kolem prezidentských voleb v roce 2018,“ sdělil mluvčí Hradu.

Hudeček to ale odmítl. „Členové jsou od toho, aby vykonávali kontroly. Bylo to na základě usnesení společné porady, které souviselo s plánem činností a kontrol, takže to nebylo tak, že by přišel jeden člen a řekl: Hele kluci, já chci ztížit život panu Zemanovi, jedu si na kontrolní akci, takhle to rozhodně nebylo,“ reagoval.

Zda úřad rozhodl bizarně, ale Hudeček odmítl posoudit. Také nechtěl komentovat, proč se k šetření Zemana coby kandidáta na prezidenta vyjadřuje mluvčí Hradu.

Tomáš Hudeček byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Hudeček námitky zamítl. „V okamžiku, kdy byla vyhlášena kampaň, to znamená, začala regulovaná část, i ústavní činitel musí strpět jistá omezení, aby byl volební proces férový pro všechny zúčastněné,“ podotkl. Další kroky však úřad přes své výhrady nemůže učinit. Obvykle by mohl udělit pokutu ve výši 10 až 100 tisíc korun, prezident však má imunitu trestní i přestupkovou, správní řízení tedy nemůže začít.

I výjezdy ministrů by mohly být součástí kampaně, varoval úřad

Rozhodnutí dohledového úřadu má i obecné dopady, které se mohou týkat i nynější kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny. „Je tam apel na to, že nelze bezbřeze křížit funkci ústavního činitele s volební kampaní. Regulace funguje. S ohledem na to, aby byl volební proces férový pro všechny zúčastněné, nelze výhodu toho, že jsem ministrem nebo poslancem, natahovat až donekonečna. Vždy musí ústavní činitel strpět omezení, když znovu kandiduje,“ zdůraznil Hudeček.

Dodal, že úřad sleduje i současné výjezdy členů vlády do krajů, které by mohly být z pohledu vedení volební kampaně problematické. „Bohužel si myslím, že ty současné výjezdy, které jsou častější, než byly v těch minulých volbách, jsou jen důsledkem toho, jak si kandidující subjekty flexibilně osvojují zákonná pravidla volební kampaně,“ uvedl.

Vládní hnutí ANO však ujistilo, že výjezdy členů vlády vždy souvisí s ministerskou agendou a související výdaje nejsou zařazeny mezi náklady na kampaň. „Hnutí ANO je neplánuje, neorganizuje a nemá o nich přehled. Z toho důvodu je do nákladů ani zařazovat nemůžeme,“ uvedl mluvčí ANO Martin Vodička.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš odmítl, že by výjezdy do regionů byly součástí kampaně. V pondělí navštívil Pardubický kraj a program zakončil v doprovodu ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). Odpoledne pak měl autogramiádu v Chrudimi na náměstí.

„Já tady například jsem u posádky výsadkového pluku, nedělám žádnou kampaň, nikoho nepřesvědčuji, aby volil hnutí ANO, jsem tady jako předseda vlády, který podporuje naše vojáky, který podporuje ten rozpočet. Pokud já mám nějakou aktivitu, která už je po nějakém čase, kdy navštěvuji kraje jako předseda vlády, když dělám potom autogramiádu, tak je to samozřejmě kampaň. Není to, že bychom dělali výjezd jako členové vlády jako kampaň,“ prohlásil Babiš.

Je to absurdní, myslí si Hamáček

Předseda vládní ČSSD Jan Hamáček považuje závěry dohledového úřadu v důsledku za absurdní. Upozornil, že i poslancům či jejich asistentům platí stát mobilní telefon a například představitelé Poslanecké sněmovny mají k dispozici i auto. „Dostáváme se do absurdní situace, kdy kdokoliv, kdo má jakoukoliv veřejnou funkci, se kterou jsou spojené nějaké výhody, by musel vykazovat cokoliv, co udělá v kampani,“ poznamenal.

„My to myslíme podle zákona, takže smrtelně vážně. Je nesporné, že veřejní funkcionáři disponují výhodami, na které ostatní nedosáhnou,“ reagoval Hudeček.