Návrat z Madeiry bude složitější, na cestovatelské mapě si polepšilo Dánsko

Události: Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo cestovatelský semafor (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo takzvaný cestovatelský semafor. Obtížnější bude návrat z Islandu, Estonska a Madeiry – přesunou se z oranžové do červené kategorie značící vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Opačným směrem si polepší Dánsko a Lucembursko. Podmínky pro vstup si ale určují i státy samostatně. Například při cestě do Chorvatska či Bulharska platí povinnost prokázání bezinfekčnosti. Po návratu je pak třeba podstoupit test. Podle Asociace cestovních kanceláří čeští turisté podmínky převážně dodržují.

Zelená v novém cestovatelském semaforu nadále zůstane většina evropských států. Jde o země s nízkým rizikem nákazy. Podmínky se podle resortu zdravotnictví zhoršily ve Švédsku, které se posune do oranžové kategorie. O něco lepší jsou naopak v Nizozemsku.

Velmi vysoké riziko nákazy stále platí například ve Španělsku nebo ve Velké Británii. Jedinou černou zemí v Evropě, tedy zemí s extrémní hrozbou nákazy, zůstává Rusko.

Kdo cestuje ze zelených nebo oranžových zemí, tomu stačí absolvovat antigenní či PCR test buď před návratem do Česka, anebo do pěti dnů po něm. Cestující z červených a tmavě červených zemí musí podstoupit test před návratem, pokud pojedou veřejnou dopravou. Následně je také čeká povinný PCR test, a to mezi pátým a čtrnáctým dnem po příjezdu. Do jeho výsledku je přitom nutná samoizolace.

Výjimku z testování mají lidé s ukončeným očkováním anebo ti, kteří nemoc covid-19 prodělali v posledních 180 dnech. Všichni cestující musí vyplnit příjezdový formulář.

Cestovatelský semafor platný od 9. srpna
Zdroj: MZV / ČT24

Podmínky ke vstupu do jednotlivých zemí si státy upravují samy. „Každá země má své vlastní předpisy. Je třeba se velice pečlivě seznámit s tím, jaké platí pro vstup do jednotlivých zemí a jaké pro návrat,“ upozornil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Češi tak do mnoha zemí cestovat ani nemohou, ať už mají na tuzemském semaforu jakoukoliv barvu. Vstup na své území zakazuje například Japonsko, kde se nyní konají olympijské hry. Turisté nemohou zamířit ani do Austrálie, Kanady nebo USA.

„Spojené státy jsou už víc než rok uzavřené pro turisty ze zemí Schengenského prostoru, Brazílie, Číny a několika dalších států. Omezení cestování v brzké době zcela rušit neplánují. Bílý dům ale zvažuje umožnit přílet pasažérům, kteří jsou plně očkovaní,“ řekl zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský.

Bezinfekčnost a test

Například při cestě do Chorvatska platí povinnost mít doklady o bezinfekčnosti a při návratu do pěti dnů absolvovat test. Výjimku mají plně očkovaní. Podle českého ministerstva zahraničí jako doklad bezinfekčnosti poslouží aplikace Tečka. Cestování s ní je bezproblémové i podle Papeže. „Zároveň bych doporučil lidem, aby si s sebou vzali vytištěný formulář,“ poradil zejména pro případ, kdy by se vybil telefon. 

V Chorvatsku v posledních třech týdnech počty nakažených mírně rostou. Podle delegátky cestovní kanceláře Lenky Laus je výskyt zejména ve větších městech a zpravidla se jedná o přenosy v rodinách. „Máme desátý týden práce a ani jeden případ nákazy jsme nezaznamenali. Klienti jsou většinou venku a v bezpečných resortech a hotelích,“ přiblížila.

V tamních letoviscích žádná výjimečná opatření pro turisty momentálně neplatí. Podle českých úřadů změny v epidemické situaci nejsou tak dramatické, aby bylo nutné je zavádět. To potvrdil také chargé d'affaires v Chorvatsku Slavomír Goga. „Jsou zde regionální rozdíly. Na jedné straně vnitrozemské Chorvatsko a Záhřeb, kde podle mapy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí vše zůstává zelené. Potom to jsou přímořské župy s těmi nejznámějšími letovisky, kde to přešlo asi před dvěma týdny do oranžové,“ přiblížil.

Některá opatření je ale třeba dodržovat. „Je vyžadováno, aby lidé v uzavřených prostorách nosili roušku. Ne respirátor, stačí rouška,“ řekla Laus. Restaurace zavírají v jedenáct večer, bary ve tři ráno. Do nich se smí jen s dokladem o bezinfekčnosti.

V Bulharsku fungují restaurace bez omezení

Počty nakažených rostou mírně také v Bulharsku. Podle velvyslance České republiky v Sofii Lukáše Kauckého je nejvíce nových případů primárně ve velkých městech. „Nejsou to žádná závažná čísla. Nových případů je zhruba tři sta denně,“ uvedl. Podle něj také zůstává nízký počet lidí s vážným průběhem nemoci.

Pro vstup do země platí stejná pravidla jako v případě Chorvatska. Omezení v restauracích a barech tam ale nejsou. „Vše je otevřené a bez omezení. A to jak z hlediska otevírací doby, tak z hlediska toho, že do nich může chodit každý, aniž by musel předkládat jakýkoliv dokument,“ sdělil delegát cestovní kanceláře v Bulharsku David Bernstein.

„V obchodních centrech je zapotřebí dodržovat rozestupy a nosit roušky,“ doplnil turista, který pobyt v Bulharsku absolvoval. Jeho rodina se snažila větším akcím vyhýbat. Přesto po návratu zjistili, že se dcera nakazila covidem-19. Stejně tak dítě jejich přátel, s nimiž dovolenou trávili. „Děti neměly příznaky. Jen v rámci povinnosti, že jsme přijeli ze zahraniční, jsme šli na testy,“ popsal. Dětem na základě toho byla nařízena izolace. Rodičům, kteří se nenakazili, karanténa.

Většina turistů podmínky dodržuje, tvrdí asociace

„Proto se to právě zavedlo, abychom dokázali importy tímto způsobem zachytit. Zároveň nám to ukazuje nějaké statistické trendy,“ uvedl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek. Pravidla se podle něj nyní měnit nebudou. Při návratu například z Chorvatska nebo Bulharska bude stále nutné vyplnit příjezdový formulář a do pěti dnů jít na test. Výjimku mají očkovaní a děti do šesti let.

Podle Asociace cestovních kanceláří většina českých turistů návratové podmínky dodržuje. K žádným výrazným změnám tak zatím důvody nejsou. „Od května dosud vycestovalo přes dva miliony Čechů a naše čísla jsou stále velmi nízká. To znamená, že turistika není tím nebezpečným segmentem,“ podotkl Papež. Kritizoval zároveň nepředvídatelnost způsobu řazení zemí do kategorií semaforu.

90’ ČT24 - Podmínky pro cestování do zahraničí (zdroj: ČT24)

Pro informace o pravidlech týkajících se nejoblíbenějších destinací ministerstvo zahraničí doporučuje sledovat vládní web dovolena2021.cz.