Chorvatsko mění podmínky pro cestování, covid pas na hranicích by mělo chtít až od pátku

Chorvatsko změnilo podmínky vstupu do země (zdroj: ČT24)

Pro cestu do Chorvatska se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu je nově nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny nebylo nutné potvrzení předkládat. Podle ministerstva zahraničí možnost přicestovat bez omezení platí ještě ve čtvrtek. Na hlavních přechodech ze Slovinska se vytvořily až tříhodinové kolony.

„Každý, kdo přijede do Chorvatska by si měl zajistit covid pas nebo mít s sebou dokumenty – antigenní nebo PCR test. PCR test nesmí být starší než 72 hodin a antigenní více než 48 hodin. Je možné si vzít potvrzení o očkování, ať už po úplném nebo i po 22 dnech od první dávky. Uznává se potvrzení o prodělání covidu,“ upřesnil z cesty k Jadranu redaktor ČT Richard Samko.

Lidé, kteří potřebné dokumenty mít nebudou, si je musí obstarat po příjezdu do země. „Pokud do Chorvatska přijedete bez potvrzení, musíte okamžitě podstoupit PCR nebo antigenní test a následně výsledek odeslat na příslušnou e-mailovou adresu, kterou sdělí hraniční kontrola,“ přiblížila poradkyně ministerstva cestovního ruchu a sportu Višnja Leticová.

Studio ČT24: Ministr zahraničí Kulhánek (ČSSD) k cestování do Chorvatska (zdroj: ČT24)

Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) nadále platí dříve dojednané podmínky pro vstup do Chorvatska, napsal na Twitteru. Děti do 12 let, pokud jsou v doprovodu rodiče nebo opatrovníka, mohou přijet bez omezení, pokud rodiče či opatrovníci mají očkování, negativní test nebo potvrzení o prodělaném covidu-19.

Šéf diplomacie později upřesnil, že chorvatská strana ve čtvrtek ještě covidový pas nebude vyžadovat a kontrolovat. „Ráno jsme komunikovali s chorvatským ministerstvem vnitra i s policií. Ta dala instrukce na všechny hraniční přechody, aby se dnes (ve čtvrtek – pozn. red.) nic nekontrolovalo,“ doplnil pro ČT náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. V případě problémů mají turisté kontaktovat ambasádu.

Chorvatské úřady změnu ohlásily ve středu, českou vládu ale neinformovaly. Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že získává informace od chorvatské strany a bude je na svých webových stránkách upravovat. „My jsme byli překvapeni, že to takhle změnili. Oni to zdůvodňují tím, že od 1. července platí covid pas, takže principiálně se ty podmínky nezměnily,“ okomentoval premiér Andrej Babiš (ANO). Připustil, že situace je komplikací pro ty, kteří už se na cestu vydali. 

Do Chorvatska zamíří letos podle odhadů půl milionu Čechů. Velká část z nich právě se začátkem července. I proto se na hraničních přechodech se Slovinskem tvoří až několikahodinové kolony. Problémy jsou hlavně na dálnici z Mariboru do Záhřebu.

Premiér Andrej Babiš ke změnám podmínek pro cestování do Chorvatska (zdroj: ČT24)

Takzvaný evropský covidový pas má usnadnit cestování mezi unijními zeměmi. Prokazuje absolvované očkování nebo negativní test na koronavirus. Povinně ho musí akceptovat všechny státy sedmadvacítky, budou však moci stanovit pro jejich majitele omezení například v podobě karantény v případě, že počet nakažených začne opět stoupat. 

Chorvatsko patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější letní destinace Čechů. Vlivem kontrol a velkého počtu dovolenkářů, kteří vyrazili se začátkem prázdnin, se na hraničních přechodech tvořily v průběhu dne dlouhé kolony. Kolem sedmé hodiny večer se ale čekání počítalo už jen na minuty. Největší nápor očekávají večer a v noci z pátku na sobotu. 

Do Chorvatska autem v době koronaviru

Nejčastější trasy využívané při cestě do Chorvatska vedou přes Rakousko, Slovinsko, nebo Slovensko a Maďarsko. Během cesty je třeba dbát platných pravidel v daných zemích. Například Maďarsko je nutné během tranzitu opustit do čytřiadvaceti hodin, Slovensko do osmi hodin. Slovinsko považuje Česko za zemi ze zelené zony a Čechy tak nijak neomezuje při tranzitu ani turistickém pobytu.

V Rakousku platí výjimka pro lidi, kteří zemí pouze projíždějí - nemusí předkládat negativní test, potvrzení o očkování ani o prodělání nemoci. Zastavit ale mohou jen v nejnutnějších případech, mezi které patří návštěva toalety a tankování, ale například posezení v restauraci už ne.