Hradec Králové trápí sdílené koloběžky. Míst je málo a lidé je nechávají, kde nemají

Události: Hradec Králové řeší problémy se sdílenými koloběžkami (zdroj: ČT24)

Od začátku prázdnin jezdí po Hradci Králové sdílené koloběžky dvou firem. Problémy ale na sebe dlouho nenechaly čekat. Strážníci už proti koloběžkám několikrát zasáhli a některé odložené na nebezpečných místech museli sami odvézt.

Jak obsluhovat koloběžku na baterii se dá naučit snadno z mobilu, v Hradci Králové si ji zájemci mohou půjčit třeba u nádraží. „Zatím jsem si to chtěl vyzkoušet, jsem na tom poprvé. Když to dobře dopadne, tak bych uvažoval, že bych na koloběžce jezdil po městě kolem centra,“ přibližuje svoje myšlenky zájemce Ondřej Ivančak.

O tom, že napětí mezi půjčovnami koloběžek a radnicí sílí, totiž běžní uživatelé netuší. Během on-line schůzky na magistrátu přitom došlo k otevřenému sporu. „Máte opravdu nějaký americký systém, tady jste v Hradci Králové. Zatím se chováte jak nájezdníci a to se mi vůbec nelíbí. Domluvíme se, nebo město Hradec Králové velmi rychle opusťte,“ hřímal směrem k provozovatelům náměstek primátora Pavel Marek (ANO).

„Partnerství, pane náměstku, je o tom, že se obě strany musí dohodnout. Ne, jak vy říkáte, že 'my řekneme ne, a takhle to bude',“ oponovali zástupci firem, které sdílené koloběžky provozují.

Radnici rozzlobilo, že firmy vytvořily čtyři nová stanoviště, o kterých jí neřekly. Třeba v centru na starém městě. Nyní už tam koloběžky nebývají. Jiné, které mohly spadnout pod auta, museli strážníci sami odvézt. A přibývá i dalších problémů s koloběžkami.

Koloběžky, kam nepatří

„Jízda po chodníku, jízda v zákazu a pak nešťastné odparkování, kdy ještě nejsou označená svozová a záchytná místa a uživatelé skončí jízdu a nechají koloběžky pohozené, kde je napadne,“ popisuje incidenty strážník Městské policie Hradec Králové Pavel Süke.

Memorandum, které radnice s provozovateli domluvila, zastupitelé neschválili. „Nové memorandum možná bude daleko tvrdší, už jsme se ponaučili,“ avizuje náměstek Marek. „V Hradci Králové bychom potřebovali minimálně dvě stě parkovacích míst tak, aby docházelo ke správné distribuci koloběžek,“ vysvětluje pak provozovatel sdílených koloběžek Lime Václav Petr.

Teď je koloběžek ve městě 140 a platí pravidlo třikrát a dost. Když uživatel spáchá s koloběžkou tři přestupky, aplikace mu přestane fungovat, čímž dojezdil.