Účinná kontrola střetu zájmů v Česku stále chybí, kritizuje Brusel. Havlíčkovo ministerstvo podle něj ignoruje novou metodiku

Česko nedokáže účinně zamezit střetu zájmů, systém, který k tomu má sloužit, nefunguje. Vyplývá to z překladu závěrečného dopisu k auditu údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (za ANO) ve vztahu k firmám, které vložil do svěřenských fondů. Z dopisu citoval web  Českého rozhlasu iRozhlas.cz. Problém je podle něj nyní hlavně na ministerstvu průmyslu a obchodu, které do svých postupů nezařadilo novou metodiku. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje odpověď, má na to čas do 8. září.

Dopis Evropské komise, z nějž Český rozhlas citoval, je podle něj kritický především k ministerstvu průmyslu a obchodu, které rozděluje evropské peníze z programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Jeho úředníci podle auditorů dostatečně nekontrolují případný střet zájmů. Komise se pozastavila nad tím, že ministerstvo průmyslu a obchodu nezohlednilo do svých postupů metodické stanovisko ministerstva pro místní rozvoj, které by mělo kontrolu zlepšit.

„Závažné nedostatky“ ale vidí auditoři i v kontrole rozdělování dotací z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Evropského sociálního fondu. Dosavadní změny považuje Komise za nedostatečné. „Systém k zamezení střetu zájmů je v tomto ohledu nadále hodnocen jako řádně nefungující,“ napsala.

Komise ve svém závěrečném dopisu, který se týká auditu údajného střetu zájmů předsedy české vlády, zdůraznila, že výsledky auditu jsou konečné a neměnné. Podotkla zároveň, že jeho závěry ministerstvo průmyslu a obchodu nezohlednilo. Úřad má seznam společností vlastněných veřejnými funkcionáři, který však podle Bruselu „neodráží závěry Komise, že A. Babiš ovládá dva svěřenské fondy, a tím i společnosti skupiny Agrofert“.

Brusel podle dopisu požaduje, aby ministerstvo průmyslu znovu prověřilo dvanáct projektů, na které dostal Agrofert příspěvky a vyhodnotilo jejich inovativnost.

K dopisu připravuje ministerstvo pro místní rozvoj odpověď, uvedl jeho mluvčí Jiří Landa. Komentovat jeho obsah zatím nebude. „Auditoři Evropské komise vyjadřují k několika stále otevřeným zjištěním v rámci auditního řízení a opět žádají o důvěrné zacházení s informacemi týkajícími se neuzavřených zjištění,“ sdělil Landa rozhlasu.

České úřady i premiér Babiš se snaží závěry auditu dlouhodobě vyvrátit. Babiš po zveřejnění závěry auditu obsah odmítl, označil je za účelové a zmanipulované. Trvá na tom, že nemá kontakt se svou bývalou firmou Agrofert a navíc jako premiér nemá vliv na poskytování dotací. Za klíčové považuje, že Česko nebude vracet žádné peníze. To potvrdil i Brusel s tím, že stát o konečné proplacení příspěvků Agrofertu, které zatím zaplatil ze svého rozpočtu, nepožádal.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) tvrdí, že o případném střetu zájmů musí rozhodnout soud. Česko se chce obrátit na Soudní dvůr EU v souvislosti s tím, že Evropská komise nechce projekty určené Agrofertu proplácet.