Cestování: Přibyly další červené země, v cestě do Švédska zabránily naočkovaným Čechům aerolinie

Cestování: Přibyly další červené země, v cestě do Švédska zabránila naočkovaným Čechům aerolinka (zdroj: ČT24)

K oblastem s vysokým rizikem a přísnějšími návratovými pravidly se od pondělí přidaly Kypr, Baleárské ostrovy a Portugalsko. Odběrová místa jsou pod náporem první vlny turistů vracejících se ze zahraničí. Testy jsou nyní povinné bez ohledu na destinaci, ze které se vrací. Náhlá změna řadu lidí mířících na dovolenou k moři zaskočila. Několika nebyl umožněn vstup do letadla navzdory platnému certifikátu o očkování.

Patrik Mádl byl mezi těmi, kterým změna cestovatelského semaforu zkomplikovala plány. „Říkali jsme si, Kypr – chceme někam za sluníčkem, oranžová země je ještě fajn, nemusíme být v karanténě, ale kdyby byla červená, tak tam neletíme,“ vysvětluje. V Praze ale přistál necelých deset hodin poté, co se Kypr objevil na seznamu červených států. Minimálně pět dní tak nyní stráví v karanténě. 

„Je to samozřejmě nepříjemné. Měl jsem už naplánované věci v práci, měl jsem naplánovanou i další cestu do zahraničí, tu teď asi budu muset zrušit,“ komentuje Mádl komplikace, které mu náhlá změna přinesla.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy od 12. července 2021
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Cestující nebyli vpuštěni na palubu letadla, i když splňovali platné podmínky

Jsou i případy, kdy pro cestu nestačilo ani splnit státem stanovené podmínky. Třeba ze včerejšího letu do švédského Göteborgu bylo vyloučeno několik cestujících. Dopravce po nich žádal antigenní test, a to i přes to, že všichni s sebou měli buď doklad o očkování, nebo o prodělané nemoci.

To je i případ Barbory Janečkové a Alice Hůlové. Obě včera měly z Prahy odletět do Göteborgu, ale zůstaly v Česku. Janečková se chtěla prokázat platným certifikátem o očkování, se kterým prošla i u odbavení. Personál před samotným vstupem do letadla po ní ale vyžadoval navíc i test.

„Nakonec jsme v zoufalství běžely přes celé letiště ven se nechat otestovat, ale než jsme se vrátily, tak letadlo odletělo,“ říká Janečková. S testem nepočítala ani Hůlová. Před nedávnem covid prodělala. Ani ona se do letadla nedostala. „Pak jsme zjistily, že zhruba ve čtyři hodiny ráno, tedy čtyři hodiny před odletem, přišel nějaký mail, kde v nějakém pátém odkazu byla skrytá informace o tom, že po nás budou vyžadovat test,“ dodává.

Přitom švédským úřadům stačí pro cestu do země buď negativní test, kompletní očkovaní, nebo doklad o prodělané nemoci. Společnost Ryanair se pro ČT nevyjádřila, na svém webu nemá žádné informace o nutném testu pro nástup na palubu. Ve svých přepravních podmínkách pak uvádí, že směrodatná jsou opatření platná v cílové destinaci.

Ministerstvo dopravy, pod které letectví spadá, tvrdí, že nemůže do podobných případů zasáhnout, jelikož cestující byli o testech informováni předem – i když na poslední chvíli. „Pokud dopravce zavede pro let přísnější opatření a upozorní na to cestující během rezervace, nelze ze strany státní autority zasahovat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Podle ministerstva zahraničí společnost Ryanair ale mohla pochybit, nestihla po páteční změně cestovatelské mapy aktualizovat podmínky pro vstup do Švédska a vyžadovala zastaralá opatření.