Vláda povolila vojákům, aby pomohli s likvidací škod po tornádu

Vojáci mohou pomoci s likvidačními pracemi v obcích v Jihomoravském a Ústeckém kraji, které koncem června poničilo tornádo a silné bouřky. Nasazení armády schválila vláda, informoval ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Až tisíc vojáků s technikou bude moci pomáhat do konce srpna. Dosud se vojsko mohlo zapojit pouze do záchranných prací.

Zatímco se záchrannými pracemi mohou vojáci pomáhat podle zákona o integrovaném záchranném systému a o ozbrojených silách, jejich zapojení do likvidace škod musela odsouhlasit vláda. To učinila na své mimořádné čtvrteční schůzi.

„Vláda schválila nařízení umožňující v případě požadavku ze strany kraje či integrovaného záchranného systému zintenzivnit nasazení armády při likvidaci následků tornáda a vichřice. Už nyní máme nasazeno na jižní Moravě přes 200 vojáků, nově to může být až tisíc vojáků s potřebnou technikou,“ uvedl Metnar.

Tornádo prošlo obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku. Tento jev a prudká bouře, při které padaly i mohutné kroupy, poničily zhruba 1200 domů. Způsobily miliardové škody na majetku kraje i lidí. Vyžádaly si šest lidských životů a desítky zraněných. Vichřice také poničila obec Stebno v Ústeckém kraji.