Dotace na majetkové škody po tornádu dostanou všichni postižení, i ti nepojištění, řekla Schillerová

Otázky Václava Moravce ke škodám po tornádu - 1. část (zdroj: ČT24)

Stát připravuje dotace pro podnikatele na škody po čtvrtečním tornádu na jižní Moravě. Mohli by dostat například až osmdesát procent z hodnoty zničeného majetku, uvedla v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Připomněla také dotace pro lidi z postižených obcí ve výši dvou milionů korun a řekla, že podporu dostanou i nepojištění.

Ministryně potvrdila, že stát plánuje poskytnout na škody po bouři lidem dva miliony jako nenávratnou dotaci. Kompenzaci by podle ní měli dostat všichni postižení, a to bez ohledu na to, zda byli pojištění. „My nebudeme nikoho trestat. Budeme teď kompenzovat všem,“ řekla v OVM.

Původně také ale uvedla, že u pojištěných lidí by se měla podpora krátit o úhrady, které dostanou od svých pojišťoven. „Nemůžete kompenzovat dvakrát, bude se to muset zohlednit,“ zdůvodnila. Odpoledne však na Twitteru informaci upřesnila tak, že dotace se nakonec krátit o pojistku nebudou. „Její výše bude pro všechny stejná. Detaily teď finalizujeme. Rozhodně musí zůstat pravidlem, že mít uzavřenou pojistku se v případě řádění živlu vyplatí,“ napsala ministryně na svém účtu.

Případné krácení kompenzací pro pojištěné se nelíbilo například starostce tornádem zasažené obce Hrušky Janě Filipovičové (nestr.). „Mám obavu, že lidé, kteří si dosud platili pojistku, se takto do budoucna raději rozhodnou už dál nepojišťovat,“ uvedla. Zároveň však byla ráda, že podporu dostanou všichni. 

Schillerová také dodala, že lidé budou moci zároveň využít zvýhodněný úvěr úročený jedním procentem na třicet let v celkové výši tří milionů korun. 

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v OVM zdůraznil, že by dotace měla ale být vyšší. „Prosím, zvyšte částku na úkor těch úroků, protože tam je celá řada lidí, kteří na žádné úroky nedosáhnou. Budou třeba staří, budou důchodci a za dva miliony koruny si dnes dům nepostavíte, ani v Lužicích u Hodonína ani v Hruškách ani jinde,“ uvedl.

Zároveň upozornil, že je potřeba do programu zakomponovat i podporu malých a středních firem. Upřesnil, že třeba v Lužicích jsou dvě a je důležité, aby se rozjely a fungovaly dál. „Protože kombinace ztráty bydlení s nezbezpečím ztráty zaměstnání je pro lidi konečná,“ vysvětlil.

Programy by se navíc měly podle něho stát trvalými. „Aby pomoc pokračovala, protože postavit dům nezvládneme na měsíc. Aby se z toho udělal systémový krok, protože nejen na jižní Moravě došlo k problémům, ale taky v severních Čechách. Protože tyto povodně, požáry a podobně se dějí napříč Českou republikou,“ doplnil.

S potřebou toho, aby se podpora stala systémovou a nebyla jen pouhou „improvizací“, souhlasil také další host pořadu, europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). 

„Měli bychom si uvědomit, že už nejméně desetiletí se mluví o tom, že změny klimatu přinesou i extrémní jevy počasí, tím nechci říci, že tornádo je tímto způsobeno, ale zdá se mi, že o tom filosofujeme, ale nejsme na to připraveni,“ uvedl s tím, že je potřeba, aby stát měl pro takový případ systém a lidé tak při dalších katastrofách věděli, jaká podpora je čeká. „A také, aby to bylo férové,“ dodal.

Různé formy podpory chystají také další ministerstva. Budou se týkat třeba obnovy silnic a cest, kanalizací či pitné vody nebo veřejného majetku. A resort financí společně s ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje například kompenzace pro podnikatele za škody po tornádu, které by měly být až osmdesát procent z hodnoty zničeného majetku. Přesná podoba se ještě ale ladí.

Škody na veřejném majetku přesáhnou dvanáct miliard korun, uvedl hejmtan

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) upřesil, že škody po bouřkách na jižní Moravě budou na veřejném majetku nejméně dvanáct miliard korun a na soukromém majetku ještě mnohonásobně vyšší. Bouřky s tornádem poničily 1200 domů, sedm desítek z nich se bude muset strhnout. Konečné číslo ale možná bude podle něho ještě vyšší. V OVM uvedl, že kromě objektů, které označí za nebezpečné statik, budou totiž i případy, kdy lidé začnou bourat domy, jejichž zbourání sice statik nenařídil, ale oni sami si budou chtít postavit nový, protože to může vyjít i levněji.

Vláda bude částku na poškozený majetek žádat u Státního evropského fondu solidarit, o pomoc už premiér Andrej Babiš Brusel požádal. „Podle pravidel tam částka pro kraj musí být vyšší než 11,6 miliardy korun a my potvrzujeme, že tato výše určitě nastane. My těch dvanáct miliard přeskočíme. Přesné vyčíslení ale ještě nemáme,“ uvedl Grolich.

Do majetku kraje nebo obcí patří například školy, domovy seniorů, nemocnice, ale také obytné domy a podobně. Například v Hodoníně bouřka poničila krajský domov seniorů, zničená je tam také střední škola, na níž je škoda ve stovkách milionů korun. Veřejný majetek podle něj zahrnuje například elektrifikaci a elektrické dráty jsou poškozené. 

Schillerová k tomu uvedla, že na předložení žádosti o podporu do Bruselu má Česko dvanáct týdnů od utrpění prvních škod. A vzhledem k tomu, že odhady musí mít nějakou relevanci, musí se počkat až od různých orgánů, které nyní sčítají škody, budou kompletní. Předpokládá, že to potrvá tak zhruba ještě měsíc.  

Hejtman zároveň očekává, že současný stav nebezpečí vyhlášený v Jihomoravském kraji na třicet dní nebude stačit. Schillerová doplnila, že v tom jistě nebude problém a vláda jeho prodloužení podpoří.

Otázky Václava Moravce ke škodám po tornádu - 2. část (zdroj: ČT24)