Na Pavla Zemana jsem netlačila, je zhrzený, řekla Marie Benešová

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (nestr. za ANO) trvá na tom, že na končícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nevyvíjela tlak. Zeman podle ní chtěl končit od minulého roku, kdy se hlásil do výběrového řízení na pozici soudce u Evropského soudu pro lidská práva. Kárnou žalobu na něho chtěla podat proto, že podle ní neměl právo vystoupit na tiskové konferenci po jednání vlády o kauze Vrbětice. Benešová to uvedla ve čtvrtečním Interview ČT24.

„Předpokládám, že se Andrej Babiš vyloučí, že během hlasování odejde,“ řekla ministryně spravedlnosti Benešová k tomu, jestli je v pořádku, že nejvyššího státního zástupce schvaluje vláda v čele s trestně stíhaným premiérem, který je podle Evropského parlamentu a auditu Evropské komise ve střetu zájmů.

Benešová uvedla, že o návrhu na nového nejvyššího žalobce s premiérem předem mluví. „Je slušnost mu to jméno říct,“ konstatovala. Předpokládá také, že členové vlády včetně ministrů za ČSSD jméno, o kterém budou hlasovat pravděpodobně v pondělí, znají.

Kandidáta na tuto pozici má jednoho a jednoho náhradníka. „Bude to kariérní státní zástupce,“ řekla ve čtvrtečním Interview ČT24. Vyloučila, že by navrhla svého náměstka z ministerstva spravedlnosti Jeronýma Tejce. 

Ministryně trvá na tom, že na současného končícího nejvyššího státního zástupce netlačila. „Řekla bych, že to je zhrzenost,“ dodala.

Pavel Zeman přitom tvrdí, že tlak ze strany Marie Benešové byl velký. „To říká on, bohužel to říká i po Evropě,“ řekla Benešová s odkazem na to, že znepokojení nad Zemanovou rezignací vyjádřila mezinárodní organizace OECD

Zeman chtěl odejít už od minulého roku

„Pavel Zeman ten ústup z funkce zahájil už v loňském roce, kdy se přihlásil na výběrové řízení na pozici soudce Evropského soudu pro lidská práva a výběrové řízení se konalo v listopadu. Už tehdy oznámil, že se chce věnovat něčemu jinému, že už tam je deset let a že cítí, že jeho čas se naplnil,“ řekla ministryně s tím, že od letošního ledna jí pak několikrát opakoval, že má v plánu do léta odejít.

„A já jsem pouze chtěla vědět, v jakém horizontu, abych mohla připravovat zástupce. Proto jsem mu řekla, že by bylo dobré, aby rezignaci podal k nějakému termínu. Potřebovala jsem případně mít náhradníka, najít nejvyššího státního zástupce není legrace,“ vysvětlila. 

Společně se o tom prý bavili na pravidelných schůzkách jednou měsíčně. „Pak si to zase rozmyslel, že setrvá. Později přišel s tím, že žádný termín nemá. Udržoval nás v takové nejistotě ohledně toho, jak se zachová,“ popsala Benešová. „Rezignace pak byla podána nestandardně na úřad vlády, protože správně by ji měl podat k mým rukám,“ uvedla také. 

Vrbětice mají už jen jednu verzi

Benešová chtěla na Zemana podat kárnou žalobu kvůli tomu, že vystoupil na tiskové konferenci po jednání vlády v souvislosti s oznámením, že výbuch skladu ve Vrběticích způsobili ruští agenti. Zemana se posléze zastal i Andrej Babiš (ANO) s odůvodněním, že nic nezákonného neudělal.

„Já jsem předně nevěděla, kdo ho na to jednání vlády pozval. Ptala jsem se kolegů, ptala jsem se pana Hamáčka a všichni se tvářili, že nevědí. Až později jsem se pak dozvěděla, že ho pozval pan premiér,“ uvedla. „Nelíbilo se mi, že Pavel Zeman na té tiskové konferenci vystoupil, protože nebyl v dozoru, ani dohledu a zákon mu to neumožňuje. Když se rušila generální prokuratura, rušila se právě proto, aby ten vrcholový generální prokurátor nemohl vstupovat do těch kauz, a najednou to tu máme znova“ vysvětlila. 

„Dneska, jak jsem byla ubezpečena, je jedna verze,“ řekla k vrbětické kauze. Dříve se vyjádřila, že vyšetřovacích verzí je více než dvě. „Vycházela jsem ze zprávy BIS, kterou jsem četla a hodnotila po stránce důkazní a měla jsem k ní celou řadu otázek,“ vysvětlila, proč verzi Bezpečnostní informační služby zpochybňovala. „Byla jsem tou zprávou velmi překvapena, protože tam nebyly dostatečné důkazy. Teď tam třeba jsou, já jsem viděla jen jednu zprávu,“ dodala. 

„Když ty výbuchy vznikly, tak mě navštívil člověk, který mi říkal, že tam dělal inventuru a že tam zjistil manko, tak to byla jedna z verzí. Když se začíná, tak nikdy není jedna verze,“ dodala. Podle Benešové je zvláštní, že přestože známe pachatele, nezačalo proti nim trestní řízení.