Na zprávy BIS o privatizaci Mostecké uhelné si exministři u soudu nevzpomněli

Bývalí ministři kabinetu současného prezidenta Miloše Zemana si ve čtvrtek u pražského městského soudu nevzpomněli na to, že by viděli zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS). Expremiér Vladimír Špidla, europoslanec Ivan David i současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský uvedli, že závěry reportů v době rozhodování o prodeji menšinového státního podílu v MUS neznali. Bývalí členové vlády v případu svědčili již dříve, ve čtvrtek se vyjadřovali pouze k odtajněným zprávám.

Odprodej šestačtyřicetiprocentního podílu firmě Investenergy za 650 milionů korun schválila Zemanova vláda v roce 1999. Špidla tehdy zastával post ministra práce a sociálních věcí, David měl na starosti zdravotnictví a Rychetský šéfoval Legislativní radě vlády.

Obžaloba tvrdí, že manažeři MUS stát při prodeji podvedli, protože Zemanův kabinet nevěděl, že skutečným nabyvatelem akcií firmy budou právě oni. Podle státního zástupce stát připravili nejméně o 3,2 miliardy korun a za akcie zaplatili penězi z MUS, kterou skrytě ovládli.

Předsedkyně senátu Silvie Slepičková předložila exministrům tři zprávy BIS o MUS z let 1998 a 1999. Všichni shodně uvedli, že je neznají a že je pravděpodobně neznali ani dříve. „Se zprávami jako celkem jsem seznámen nebyl, nebo si to nepamatuji,“ uvedl Špidla. Na rozdíl od jeho někdejších kolegů doplnil, že podle něj není ve zprávách nic podstatného, co by mohlo změnit jeho rozhodování. Reporty podle něj shrnovaly v zásadě známé informace.

Informace vzbuzující pochybnosti

Rychetský a David naopak prohlásili, že kdyby zprávy BIS obsahující i informace o Investenergy znali, prodej státního podílu v MUS by neodsouhlasili. Podle Rychetského zakládají pochybnosti o kupující firmě.

Podle Davida pak obsahují například i sdělení o připravovaném „nepřátelském převzetí“ firmy. „Nepochybně tam bylo uvedeno podezření, že se připravuje akce, která má stát zbavit kontroly nad významnou společností,“ vypověděl. Exministři podle svého čtvrtečního vyjádření nevěděli ani o tom, že se věcí zabývá také policie.

Špidla i Rychetský u soudu svědčili už v dubnu. Špidla dříve řekl, že hlasoval pro přímý prodej státního podílu, protože na rozdíl od veřejné soutěže zaručoval zachování pracovních míst v těžební firmě. Rychetský si na detaily hlasování nevzpomněl, s dalšími exministry se ale shodl na tom, že vláda měla tendenci zbavovat se akcií ve firmách, v nichž ztratila majoritní podíl. Čtvrteční výslech předsedy Ústavního soudu se konal prostřednictvím videokonference.

Obžalovaní Antonio Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký se u soudu hájí tím, že vláda věděla, komu podíl prodává, respektive ji to nezajímalo, protože se stát chtěl svého podílu v MUS zbavit. V reakci na výslechy někdejších členů kabinetu ve čtvrtek Koláček uvedl, že stát nikdy nebyl připraven o kontrolu nad společností MUS a majority se vzdal dobrovolně.