Zeman u soudu hájil privatizaci MUS, vláda se prý státního podílu ráda zbavila

Události: Zeman svědčil u soudu kvůli MUS (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman svědčil v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti. Soud ho vyslechl na dálku pomocí videokonference. Právě Zemanova vláda před jedenadvaceti lety schválila prodej menšinového podílu. Skrytým kupcem byli podle obžaloby manažeři Mostecké uhelné, kteří z firmy vyvedli peníze a těmi státu zaplatili. Miloš Zeman tehdejší postup svého kabinetu hájil s tím, že vláda není detektivní kancelář.

V okamžiku, kdy prezidentovi kladli své dotazy obhájci obžalovaných, narušil výslech muž, který vtrhl do jednací síně. Po prezidentovi chtěl zastání v případu svých odebraných dětí a hlasitě křičel. Soudkyně ho marně několikrát vyzývala, aby odešel. Nakonec ho vyvedla justiční stráž.

Zeman na muže nereagoval a poté, co se mu soudkyně za přerušení omluvila, pokračoval v několikahodinové výpovědi. Později odmítl nabídku soudkyně na přestávku, při přehrávání zvukového záznamu z příslušného jednání vlády si ale s povolením soudu zapálil cigaretu.

Zemanova sociálnědemokratická vláda odsouhlasila prodej šestačtyřicetiprocentního podílu v MUS firmě Investenergy jednomyslně, a to za 650 milionů korun. Podle státního zástupce při tom manažeři podvedli stát nejméně o 3,2 miliardy korun a za akcie zaplatili penězi z MUS, kterou skrytě ovládli.

„Podaná nabídka byla jediná a nabídnutá cena byla vyšší než cena akcií MUS na burze,“ shrnul okolnosti hlasování Zeman, který vypovídal prostřednictvím videokonference. „Důvod prodeje byl velmi prostý: jakmile neměl stát většinu ve společnosti, hrozilo nebezpečí, že mohl být kdykoliv přehlasován na valné hromadě a podobně. Z tohoto důvodu bylo daleko lepší ten menšinový podíl privatizovat.“

„Z hlediska informací, které jsme měli k dispozici, to bylo správné, ziskové rozhodnutí s dvacetiprocentní ziskovou marží. (…) Stát si podíl mohl nechat, ale byl by mu naprosto k ničemu. Samozřejmě, že si ho nechtěl nechat. K čemu by mu byl?“ pokračoval Zeman.

MUS nebyla strategická společnost, vláda se jí ráda zbavila

„MUS podle mého názoru nikdy nebyla strategickou společností, byla prostě jednou ze společností těžících uhlí,“ podotkl prezident. „Vláda rozhodovala jednomyslně – znamená to, že nikdo z členů neměl pochybnosti. Při privatizacích bankovního sektoru bývala daleko složitější a náročnější jednání, ale toto nebyl tento případ,“ dodal.

Uvedl také, že na detaily si nevzpomíná, protože jeho vláda řešila řadu privatizačních kauz. „Moje vláda byla poněkud zdrženlivější ve srovnání s předchozí vládou, kdy se privatizovalo téměř vše,“ poznamenal.

O tom, kdo stál za firmou Investenergy a provázanými společnostmi, Zeman podle svých slov nevěděl. „Ani jsem to nemohl vědět. Vláda není detektivní kancelář. Nikdo z nás neměl žádný zásadní důvod dívat se na podrobnosti v té firmě. My jsme byli rádi, že se jí zbavíme, protože tam byl ten minoritní podíl. A nic víc.“

Na dotaz soudkyně Zeman odpověděl, že neměl informaci ani o tom, že by se nákup akcií MUS uskutečnil z prostředků této společnosti. Státní zástupce Radek Bartoš upozornil na to, že Zeman dříve policii řekl, že pokud by peníze pocházely z MUS, podal by trestní oznámení. Prezident uvedl, že na této své předchozí výpovědi trvá a nevidí v ní žádný rozpor se svým současným stanoviskem.

„Pokládám za krajně nepravděpodobné, nikoliv však za vyloučené, že manažeři MUS ovládli Appian Group. Kdybych věděl, že peníze pocházejí z trestné činnosti, samozřejmě by to byla jiná píseň. Kdyby se například prokázalo, že peníze pocházejí z praní špinavých peněz, v takovém případě to je trestná činnost,“ doplnil.

Podle Bartoše byla vláda, co se týče pozadí firmy Investenergy, uvedena v omyl. „V tomto byla vláda uvedena v omyl a v podstatě mám za to, že pan prezident je v tom omylu i nadále,“ sdělil České televizi státní zástupce. Podle obžalovaného Jiřího Diviše, bývalého člena dozorčí rady MUS, vláda o všem věděla. „Vláda o všem věděla a všechny informace o všem měla, takže si nedokážeme představit, jak mohlo dojít k nějakému podvodu z naší strany,“ sdělil.

Ministři Zemanovy vlády

U pražského městského soudu vypovídalo už několik ministrů Zemanova sociálnědemokratického kabinetu. Na detaily hlasování si většinou nevzpomněli. Shodli se na tom, že vláda měla tendenci zbavovat se akcií ve firmách, v nichž ztratila majoritní podíl. Ve čtvrtek soud plánuje vyslechnout další čtyři bývalé ministry včetně pozdějšího premiéra Vladimíra Špidly a současného předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Exministr průmyslu Miroslav Grégr, který prosadil přímý prodej státního podílu, uvedl, že nevěděl o souvislosti mezi Investenergy a obžalovanými manažery. Připustil ale, že v kuloárech nebylo žádným tajemstvím, že management MUS usiluje o výhradní vlastnictví firmy.