Kulturní život od úterý čeká nové uvolnění. Vnitřní akce mohou mít až tisíc lidí, venkovní dvakrát tolik

UDÁLOSTI: V kultuře se uvolní protipandemická omezení (zdroj: ČT24)

Tuzemská kultura vstupuje do uvolněnějšího režimu. Od 8. června se může zvýšit kapacita diváků na tisíc návštěvníků uvnitř a dva tisíce návštěvníků venku – za předpokladu, že jsou všechna místa určena k sezení. Na tiskové konferenci vlády to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

V počtech možných návštěvníků vnitřní kulturní akce smějí dosáhnout jednoho tisíce diváků, ovšem pouze na místech určených k sezení, a dvou tisíc diváků v exteriérech (rovněž budou-li sedět). Obsazenost kapacity nesmí přesáhnout padesát procent.

Od 14. června pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné od 14. června prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční.

Pro řadu festivalů ale rozvolnění přichází pozdě. Letošní ročník zrušili třeba pořadatelé Colours of Ostrava, Rock for People, přehlídky Metronome nebo Brutal Assault; nestihli zajistit program. Organizátoři hudební přehlídky v Českém Krumlově pak raději už dřív posunuli tradiční červencový termín na září. Akci zahájí Plácido Domingo.

„Než to vzdát, lepší posunout,“ prohlásil prezident přehlídky Jaromír Boháč. „Po dohodě se všemi v rámci ministerstva kultury, v rámci epidemiologické skupiny jsme byli svým způsobem ubezpečeni, že si myslí, že v tomto termínu by omezení měla být už minimální.“

S opatrnou nadějí pak na rozvolňování hledí ředitel Městských divadel pražských Daniel Přibyl. „Ostych diváků netrval moc dlouho a vrací se do divadel, kultura je zajímá,“ prohlásil v Devadesátce ČT24 s tím, že uspokojivý je dosud zájem publika i pro plánovaná letní představení. Za velkou neznámou ale považuje to, co pandemie udělala s kupní silou návštěvníků. „Proto si vůbec netroufáme hýbat s cenami lístků a na příští sezonu počítáme se stejnou výší vstupného.“

Jednotné podmínky

Pro návštěvníky momentálně dál platí nutnost mít zakryté dýchací cesty a prokázat se buď certifikátem o očkování, dokladem o prodělání nemoci covid-19, nebo negativním testem; podmínky testování, které umožňují přístup na kulturní akce, se nicméně celorepublikově sjednocují a k prokázání bezinfekčnosti budou všude platit všechny druhy testů včetně samotestů nebo čestné prohlášení.

Na různé podmínky pro návštěvy restaurací a kulturních zařízení si v minulých dnech stěžoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), kterému se příčilo, že restauratéři mohou mít benevolentnější režim než například provozovatelé kin – a že v bufetech kulturních institucí není možné prodávat občerstvení, třebaže stravovací zařízení jsou již otevřená. I to se v úterý mění, ovšem jen zčásti.

Na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti. Na povolení občerstvení přitom dosud čekali provozovatelé multikin, pro které je fungování kina bez stravování ztrátové. Nyní by ale měli otevřít v půli týdne. Menší biografy zvou návštěvníky už čtrnáct dní.

Brífink po jednání vlády 7. června (zdroj: ČT24)

„Divadlo není restaurace. Za kulturou jdeme primárně za zážitkem. Coca-cola je to vedlejší,“ komentovala dosavadní rozdílnou praxi poslankyně za ANO Marcela Melková. „Jsem přesvědčená, že v dalších týdnech budou opatření dále rozvolněná, aby byl kulturní průmysl spokojený.“

Kritická je naopak Věra Kovářová ze Starostů. Poslední vlnu rozvolňování vítá a chválí i angažovanost ministra kultury, dosavadní přezíravý přístup kabinetu ale podle ní ukazuje, že (na rozdíl od Zaorálka) nepochopil, že i kultura svede generovat zisk, jenom „není vysokoobrátkové zboží, jako je rohlík“.