Arenberger by měl skončit, míní Kováčik. Faltýnek chce nejprve slyšet ministrovo vyjádření

Otázky Václava Moravce - druhá část (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) by měl ve své funkci skončit, uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek chce nejprve slyšet vyjádření ministra, který přijde v úterý na poslanecký klub. Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana ministr pochybil i v dalších záležitostech. Všichni tři diskutovali v Otázkách Václava Moravce.

Arenberger čelí kritice kvůli svému majetkovému přiznání, ve kterém neuvedl řadu vlastněných nemovitostí. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) šlo o šlendrián. V neděli pak uvedl, že o působení ministra ve vládě rozhodne v úterý. Dodal, že situaci řešil s prezidentem Milošem Zemanem a dokumenty o Arenbergerově majetku, které má k dispozici, zatím neprostudoval. Sám Arenberger je přesvědčen o tom, že se žádného zásadního pochybení nedopustil. Opozice požaduje jeho odvolání. 

Předseda STAN Vít Rakušan své výhrady k Arenbergerovi v Otázkách Václava Moravce zopakoval. Nepochybil podle něj pouze v případě majetkového přiznání, ale i v dalších záležitostech včetně pronájmu své nemovitosti vinohradské nemocnici, ve které v minulosti pracoval. Měl by proto sám odstoupit, pokud tak neučiní, měl by premiér Babiš navrhnout jeho odvolání, domnívá se Rakušan.

„Ta série problémů je taková, že jediným normálním řešením v normální zemi, kterou už o vládě Andreje Babiše bohužel nejsme, je, aby pan ministr Arenberger sám odstoupil, a pokud tak neučiní, aby tak učinil pan premiér,“ řekl šéf Starostů.

Otázky Václava Moravce - pokračování druhé části (zdroj: ČT24)

Kováčik si chce počkat na vysvětlení Arenbergera ve sněmovně na mimořádné schůzi, která by se měla konat ve čtvrtek. Myslí si ale, že je čas ministra zdravotnictví vystřídat. „Co si budeme povídat, střídá se to jako svatí na orloji a pro ten resort a pro situaci v České republice to není vůbec dobré,“ řekl také šéf komunistických poslanců.

Podle Faltýnka Arenberger v úterý navštíví poslanecký klub hnutí ANO, kde se budou poslanci nejasnostmi kolem jeho majetkových poměrů zabývat. Do té doby nechtěl předseda poslanců ANO záležitost komentovat.

Poznamenal, že odpovědnost za majetkové přiznání má ten, kdo ho podává. „Já ho tady hájit nechci, chci slyšet jeho názor, ale majetkové přiznání musí být vyplněno správně a je to samozřejmě chyba,“ prohlásil Faltýnek.

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě

Poslanci se v blízké budoucnosti mají zabývat opozičním návrhem na vyslovení nedůvěry vládě. Faltýnek řekl, že udělá vše pro to, aby kabinet důvěru sněmovny měl. Chce proto ještě jednat se zástupci komunistů i s nezařazenými poslanci. Pokud bude nedůvěra vládě vyslovena, prezident Miloš Zeman chce současný kabinet nechat do voleb dovládnout v demisi. 

Podle Rakušana by se v takovém případě neměla vláda „pouštět do žádných velkých dobrodružství“. Šéf STAN také připomněl, že jeho hnutí spolu s Piráty původně usilovali o rozpuštění sněmovny.

„Nám se skutečně vyslovení nedůvěry nezdálo jako ten nejvhodnější instrument,“ řekl. Dodal, že je k tomu přiměla situace, kterou v Česku vláda nastolila. „Kauza překrývá kauzu,“ prohlásil. Zopakoval ale, že hlasovat v tomto ohledu chtějí, až bude ukončena ta největší diplomatická krize s Ruskem.

Podle Faltýnka by se v případě vyslovení nedůvěry politika vládního hnutí ANO zřejmě příliš nezměnila. „Do voleb zbývá pár měsíců, máme před sebou – pokud se nepletu – pět týdnů jednání Poslanecké sněmovny do prázdnin, je tam spousta zákonů, které ještě chceme projednat,“ prohlásil.  

„Budeme respektovat doporučení výkonného výboru, respektive ústředního výboru,“ vyjádřil se k otázce, jak budou hlasovat komunisté, Kováčik. Věří však, že poslanci KSČM budou v tomto ohledu jednotní.

Faltýnek zatím neví, zda bude kandidovat

Faltýnek pak v Otázkách Václava Moravce mimo jiné uvedl, že zatím neví, zda bude kandidovat v podzimních sněmovních volbách. Uvedl, že „je otrávený“ z obvinění, kterým čelí například po zveřejnění zápisků ze svého diáře. O své další budoucnosti chce jednat s Babišem a vedením hnutí ANO, chce se také poradit s rodinou.

Tématem diskuze byl i zmíněný Faltýnkův diář, jehož poznámky zveřejnily v dubnu Seznam Zprávy. Šéf poslanců hnutí ANO v té souvislosti uvedl, že na policii ještě vypovídat nebyl. „Podal jsem na pana (novináře Janka) Kroupu trestní oznámení. Podle mého názoru páchá trestný čin, kdy zveřejňuje mně ukradené osobní záznamy,“ řekl.