Organizace pomáhající pozůstalým potřebují samy pomoc. Kvůli pandemii jim chybí personál i peníze

Události: Více pozůstalých potřebuje pomoc (zdroj: ČT24)

Koronavirová epidemie nečekaně vzala mnoha rodinám blízké. Mimořádný nápor teď zažívají organizace, které pozůstalým pomáhají těžké chvíle zvládnout. Jenže jim samotným docházejí kapacity, zavádějí pořadníky a hledají podporu.

Covid zasáhl třeba do rodiny zdravotní sestry Nikol Vališové, krátce před Vánoci přišla o manžela a její dcery o otce. Rodině pomáhá chůva z Nadačního fondu Vrba. „Chodím do práce, víc než deset hodin denně jsem pryč,“ vysvětluje vdova, v čem je pro ni pomoc cenná. „Doufám, že Vrba bude mít dostatek financí, aby tu mohla být dál,“ přeje si.

Jenže chův je nedostatek, organizace je nemá z čeho platit. Podle ředitelky Vrby Petry Cvrkalové zájem o služby nadačního fondu stoupl o šest set procent. „Koronavirová krize nám zasáhla do osudů třicátníků a čtyřicátníků fatálním způsobem, vznikají nám nové ovdovělé rodiny,“ upozorňuje.

Řeší sebevraždy i dotazy firem

Pražská organizace Vigvam musela zavést čekací lhůty v poradnách. Náhlé ztráty v rodinách mnohem častěji řeší i terapeutický tým této organizace v Plzni. „Změnily se případy, které k nám přicházejí. Dost často jsou složitější, ať už je to větší množství sebevražd, anebo i vraždy,“ upřesnila marketingová manažerka Eva Pecha.

Zvýšený zájem pociťuje také poradna pro pozůstalé Plzeňská zastávka. „Víc jsme pomáhali sociálním pracovnicím. Začali nám volat třeba z malých firem, že jim zemřel zaměstnanec, že personalistka by chtěla vědět, jak může rodině pomoci. Nebo volali advokáti, měli dotaz, jak mluvit s pozůstalými,“ vyjmenovává terapeutka Monika Jelínková.

Během epidemie vzniklo mnoho soukromých sbírek pro pozůstalé. Čtyři specializované organizace navíc spustily kampaň Spojila nás smrt. Z výtěžku navýší kapacity a tím pomoc přímo v rodinách. Počet úmrtí s onemocněním covid-19 překročil v Česku 30 tisíc.