Smí se na pivo i na Shakespeara, zatím však jen ven. Na prvním stupni zcela končí rotační výuka

UDÁLOSTI: Na prvním stupni končí rotační výuka (zdroj: ČT24)

S novým týdnem začíná platit čtvrtý rozvolňovací balíček, byť neúplný. Jeho součástí je otevření zahrádek restaurací, možnost pořádat kulturní akce venku i otevření fitness a vnitřních sportovišť – vše při splnění přísných podmínek včetně podstoupení testu na koronavirus. Zavřené naopak ještě zůstávají hotely. Na prvním stupni základních škol končí rotační výuka, na druhém stupni trvá už jen v některých krajích. K tomu se ještě s novým týdnem rozšiřuje možnost přihlásit se k očkování proti covidu-19 na věkovou skupinu 40 až 44 let.

Lidí nakažených novým koronavirem v Česku ubývá, očkovaných naopak přibývá. V sobotu padla „meta“ v podobě 75 infikovaných na sto tisíc obyvatel, kterou vláda spojila se zavedením čtvrtého balíčku uvolnění restrikcí. Většina změn zahrnutých ve čtvrtém balíčku platí od půlnoci z neděle na pondělí.

Mimo balíčky, ale souběžně s nimi, jde návrat žáků do škol, který nyní dospěl do fáze, kdy většina dětí ze základních škol již vůbec nebude doma. Nadobro končí ve všech krajích rotační výuka na prvním stupni základních škol a v polovině republiky i na druhém stupni.

Rotační výuka na druhém stupni ještě trvá v Jihočeském a Ústeckém kraji, Kraji Vysočina, Moravskoslezském, Zlínském, Olomouckém a Jihomoravském kraji. V těchto regionech by mohly jít všechny děti z druhého stupně do školy 24. května. Tehdy dojde i na obnovení teoretické výuky na středních školách, kde již třídy nebudou rotovat.

Od pondělí se mění i způsob testování žáků ve školách v regionech s nižší mírou nákazy. PCR test stačí jednou za dva týdny, školy, které používají antigenní testy, jimi musí žáky vyšetřit jednou týdně. V sedmi krajích s horší epidemickou situací zůstává na druhém stupni antigenní testování jako dosud dvakrát týdně.

Rotační výuka a její konec od 17. května
Zdroj: ČT24

Zavřené hotely, otevřené zahrádky

A co přináší onen čtvrtý balíček? Podle původní tabulky měl obsahovat venkovní divadelní představení a koncerty, prohlídky hradů a zámků, restaurační zahrádky, hotely a penziony, sportování venku ve dvacetičlenných skupinách a uvnitř v režimu jeden na jednoho, otevření sportu pro diváky a umožnění 30 osob uvnitř a 50 venku na svatbách a pohřbech.

UDÁLOSTI: Poprvé od 9. října loňského roku se mohou otevřít vnitřní sportoviště (zdroj: ČT24)

Některé kroky ve skutečnosti učinila vláda již dříve, s jinými ještě váhá. Zůstávají uzavřené hotely, otevírají se zahrádky restaurací, otevřeno mohou mít pouze od 6 hodin do 21:59. Kdo na zahrádku přijde, musí být schopen prokázat, že podstoupil test na koronavirus s negativním výsledkem, z jednání vlády a restauratérů ale vyplynulo, že testy nebude kontrolovat personál restaurace, nýbrž jen namátkově policie či hygienici. Testy – které mohou být PCR i antigenní – nejsou povinné pro děti do šesti let.

V restauracích si mohou sednout ke stolu nanejvýš čtyři lidé s výjimkou členů jedné domácnosti, mezi zákazníky u jednotlivých stolů musí být alespoň 1,5 metru, zároveň musí být odstup 1,5 metru – anebo pevná překážka – mezi stoly a lidmi procházejícími kolem zahrádky. V restauracích, respektive na jejich nově otevřených zahrádkách je zakázán tanec a živá hudba.

Kultura pod širým nebem

Živou hudbu si však mohou lidé poslechnout na koncertech – rovněž jen v sedě a rovněž jen venku. Přijít na koncerty, divadelní či filmová představení může maximálně 700 lidí, zároveň jich nesmí být více než činí 50 procent celkové kapacity míst k sezení. Mezi diváky musí být vždy alespoň jedno volné místo, vedle sebe mohou sedět pouze členové jedné domácnosti.

Na představeních jsou povinné respirátory (případně jiná ochrana dýchacích cest s filtrační účinností alespoň 94 procent), které mohou odložit pouze účinkující na dobu produkce. Neplatí výjimka pro jídlo nebo pití, protože jejich konzumaci v hledišti vláda zakázala.

Tatáž pravidla jako pro divadlo či koncerty se týkají i sportovních utkání, kam se tedy mohou vrátit diváci, musí však sedět a mít respirátory a nesmí pít.

Vnitřní sportoviště pro deset lidí

Kdo chce sport nejenom sledovat, ale i provozovat, může nově i uvnitř, ale jednak s testem a jednak maximálně v deseti lidech. Konkrétně nové opatření stanoví, že společně ve skupině mohou být nanejvýš dva lidé, na celé ploše vnitřního sportoviště zmíněných deset lidí. Zároveň může být jeden člověk na metr čtvereční a v neposlední řadě je uvnitř povinná ochrana dýchacích cest. Navíc sportující veřejnost nemůže do šaten ani do sprch.

Na venkovních sportovištích může být až 30 lidí, ale i zde se zakazuje vstup do šaten či sprch.

Navzdory tomu, co sliboval čtvrtý balíček, se nic nemění na fungování hradů a zámků, kde jsou stále zakázány organizované skupinové prohlídky. Více lidí však může přijít do botanických a zoologických zahrad, takže mohou naplnit až polovinu kapacity.

Uzavřeny turistům ještě zůstanou hotely a penziony kromě lázeňských hotelů. Původně bylo součástí balíčku jejich pootevření s tím, že by mohly využít maximálně čtvrtinu kapacity. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ale slíbil, že na hotely dojde s týdenním zpožděním – a budou rovnou moci otevřít bez omezení.

Bez souvislosti s rozvolňovacími balíčky se od půlnoci z neděle na pondělí rozšířil také okruh lidí, kteří se mohou přihlásit na očkování proti koronaviru. Registrovat se nově mohou lidé ve věku od 40 do 44 let.

Ve zdravotnictví se mění ještě jedna věc – končí zákaz návštěv v nemocnicích.