Bez karantény a testu. Návrat z většiny zemí bude lehčí po první dávce vakcíny

Události: Změny v cestování (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří mají alespoň 22 dní po první dávce očkování proti covidu-19 v České republice, se budou moci bez karantény a nutnosti testu na koronavirus vracet ze zemí se střední a vysokou mírou rizika. Slovensko by o umožnění neomezeného vstupu Čechů se stejnou podmínkou první dávky očkování mělo rozhodnout příští týden. Další prioritou pro rozvolňování v cestování jsou podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) oblíbené turistické destinace Chorvatsko a Řecko.

Po jednání vlády prohlásil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), že od soboty bude umožněn vstup osobám, které mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny, z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska. Za podobných podmínek by měly tyto státy umožnit vstup osob očkovaných v Česku. Výjimkou je zatím Slovensko, o jeho podmínkách se stále jedná. Podle Kulhánka se rozhodnutí dá očekávat příští týden, má jej spíše za formalitu.

Podobné podmínky je pro českou diplomacii nyní prioritní vyjednat pro oblíbené destinace turistů, Kulhánek zmínil Chorvatsko a Řecko. Zejména návrat z Chorvatska do Česka je aktuálně složitější, neboť je stále na mapě cestovatele v tmavě červené kategorii států s velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek ale míní, že od pondělí 24. května by se mohlo přesunout do červených států.

Chorvatsko a Řecko vyžadují PCR testy

Vstup do Chorvatska je aktuálně podmíněn negativním PCR či antigenním testem nebo potvrzením o očkování po 14 dnech od absolvování druhé dávky, případně doklad o prodělání nemoci. „Cestující se může nechat testovat na chorvatském území a do výsledku testu strpět izolaci,“ uvedlo ministerstvo. Na děti do sedmi let se vztahuje výjimka, pokud rodiče splňují výše uvedené podmínky.

Před vstupem do Řecka je třeba vyplnit elektronický formulář. Všichni cestující starší pěti let musí předložit negativní PCR test. „Čeští občané a cizinci s trvalým pobytem v Česku, kteří nejméně před 14 dny ukončili vakcinaci proti covid-19, mohou předložit namísto negativního testu oficiální národní certifikát o provedeném očkování v anglickém jazyce,“ uvedl resort. Cestující ze všech destinací mohou být v Řecku podrobeni kontrolním antigenním testům.

Kulhánek zopakoval, že Česko plně podporuje vznik celoevropského covidového pasu vedoucího k vzájemnému uznávání potvrzení o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus. Evropský parlament, komise i členské státy chtěly mít v těchto dnech dohodu o pasu už hotovou. Objevují se ale otázky, které je rozdělují. Třeba jestli má být pas zadarmo. Jednání budou pokračovat i příští týden.

Slovensko je podle mapy cestovatele vysoce rizikové

Ministerstvo zdravotnictví zároveň upravilo takzvanou mapu cestovatele. Slovensko se v pondělí vrátí po týdnu z oranžových do červených zemí s vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Z nejhorší kategorie do červené se přesunou Francie a Andorra. Oranžovou barvu značící střední míru rizika bude nově mít San Marino, do zelené kategorie bez povinností při cestování se vrátí Island.

Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné už jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie. Patří do ní menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Británie. Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

  • Červená území (vysoké riziko): Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Itálie, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko.
  • Oranžová území (střední riziko): Finsko, Irsko, Malta, Norsko, Portugalsko, San Marino a Kanárské a Baleárské ostrovy.
  • Zelená území (nízké riziko): Island a Vatikán, Austrálie, Izrael, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.
  • Stále také platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Týká se to Peru, Kolumbie, Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie. Zákaz platí do konce května.