U řek a ve vodě bude v létě mnoho lidí, očekává plavební správa. Lodě budou muset na přehradách zpomalit

Lodě budou muset v létě na Slapech i některých dalších přehradách zpomalit. Celkem na 40 kilometrech řek v Česku bude povolená pouze plavba ve výtlaku. Při zahájení plavební sezony to oznámili ministr dopravy Karel Havlíček a ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Plavební správa očekává, že bude v létě velký zájem o rekreaci na vodě, popluje mnoho lodí, zároveň se budou lidé koupat. Omezení mají zajistit bezpečnost.

Omezení pro plavbu budou podle ředitelky Státní plavební správy Kláry Němcové platit pouze v červenci a srpnu a zdaleka nejvíce se dotknou dopravy na slapské přehradě. Předně bude na Slapech čtrnáct z 41 vymezených oblastí určených pouze pro koupající, kam nebude možné vplout vůbec.

Navíc bude na této přehradě nejdelší úsek, kde bude možné plout pouze ve výtlaku, tedy zhruba pětikilometrovou rychlostí oproti rychlejší plavbě ve skluzu. „Pozornost se bude soustředit zvláště na bezpečí koupajících se a lidí na malých plavidlech bez motoru,“ podotkla Němcová.

Upřesnila, že v celé republice bude takové omezení vyhlášeno v součtu na 40 kilometrech na devíti různých místech. Na Slapech to bude 25 kilometrů, tedy více než polovina celkové délky. „Věřím, že to všichni pochopí, je to pro bezpečnost nás všech,“ poznamenal ministr dopravy Karel Havlíček.

Kromě plavců budou vymezené i části přehrad určené pro vodní lyžování nebo provoz akrobatických člunů – na přehradách, ale i na některých místech na dolním Labi.

Podle Havlíčka jsou opatření nutná kvůli očekávanému velkému zájmu o rekreaci na vodě. „Celá řada obyvatel nevyrazí do zahraničí, vyrazí do českých regionů. Bude se to týkat i našich aktivit v rámci vody, vodních cest, přehrad a podobně. Na to musíme reagovat,“ podotkl ministr. Podle Němcové bylo neobvyklé množství lidí na českých řekách již loni v létě.

Kontroly budou podle kapacit plavební správy. Stát sází i na preventivní kampaň

Státní plavební správa očekává, že kromě slapské přehrady bude velký zájem také o rekreaci na přehradách Orlík, Těrlicko, Dalešice a Žermanice a také na Baťově kanále. Správa podle její ředitelky chystá na léto kontroly ve spolupráci s policií, avšak „v měřítku, ve kterém to dovolují naše kapacity“.

Kromě zákazů a kontrol chce plavební správa zajistit bezpečnost na řekách či přehradách pomocí preventivní kampaně s názvem Na vodě nejsi nikdy sám. Zaměřuje se na dodržování pravidel a ohleduplné chování účastníků plavebního provozu, zejména však čtyř populárních prostředků – vodních skútrů, jetsurfů, wakeboardů a vodních lyží a paddleboardů.

„Základní myšlenka vychází z obecné povinnosti zachovávat přiměřenou opatrnost a chovat se tak, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti a plynulosti plavebního provozu, lidského života nebo zdraví, ke vzniku škody na majetku a nezpůsobit nehodu v plavebním provozu nebo překážku na vodní cestě,“ popsal prezident České Federace Stand Up Paddle David Raab. 

V Česku je v současnosti evidováno téměř 20 tisíc rekreačních plavidel, každý rok jich přibývá několik set. Podle agentury CzechTourism se vodní rekreace významně podílí na cestovním ruchu v regionech a menších obcích podél vodních toků. Například obrat u prodeje malých člunů dosahoval před krizí podle Asociace lodního průmyslu téměř 100 milionů korun.