Hamáčkova kauza podle Konečné zakrývá vyšetřování Vrbětic. Do všeho zapadá, shodují se Vondra a Fendrych

Události, komentáře: Pozadí kauzy Vrbětice (zdroj: ČT24)

Kauza, která se rozhořela kolem zrušené ruské cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) zakrývá rozkrytí mnohem závažnější kauzy kolem výbuchů ve Vrběticích. Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) ale do celého dění zapadá. Také publicista a bývalý náměstek ministra vnitra Martin Fendrych považuje dění, které přišlo po obvinění, že Hamáček podle serveru Seznam Zprávy chtěl slíbit Rusům zahlazení vrbětické kauzy, za důležitý ukazatel toho, co se ve vztahu k Rusku vlastně děje. O vrbětické i odvozené Hamáčkově kauze diskutovali politici i bezpečnostní experti v Událostech, komentářích.

Premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s vicepremiérem Janem Hamáčkem oznámili v polovině dubna, že podle zjištění českých tajných služeb a policie byli za výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích odpovědní příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. V posledním týdnu ale dostala kauza druhou úroveň – když server Seznam Zprávy přišel s tím, že Hamáček údajně uvažoval o tom, že by Rusům na plánované cestě do Moskvy slíbil, že vrbětickou kauzu zahladí, pokud za to Rusko dodá do Česka milion dávek vakcíny Sputnik V a pokud se plánovaný summit prezidentů Putina a Bidena uskuteční v ČR. Hamáček to důrazně odmítl, chystá trestní oznámení na autory článku a soud se Seznamem.

Podle europoslankyně Kateřiny Konečné je Hamáčkova kauza škodlivá tím, že zakrývá vše ostatní. „Touto pseudokauzou se zakrývá to podstatné. To je celá kauza Vrbětice, že jsme otevřeli mezinárodní skandál, který dodnes nebyl podložen důkazy,“ míní. Dodala, že s kauzou souvisí také únik informací. Sám Hamáček se ostatně hájil tím, že nemohl uvažovat o dohodě s Ruskem, kterou mu Seznam předkládá, protože věděl o tom, že tajné informace o vyšetřování vrbětických výbuchů měli předem k dispozici někteří novináři.

Na ústředním případu explozí nepovažuje komunistická europoslankyně za klíčové to, že za nimi podle zjištění vyšetřovatelů stála ruská tajná služba, nýbrž to, že ve skladech byly podle Konečné uložené zbraně určené k eskalaci různých konfliktů.

Takové pojetí odmítl další europoslanec a bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra. „Čeští komunisté zakrývají podstatu. To je záškodnická činnost ruských agentů,“ míní. Domnívá se, že vývoj následující po vydání článku Seznamu jen prokázal, že nebyla pravda, když Hamáček tvrdil, že příprava nakonec odvolané cesty do Moskvy byla jen kamufláž, aby mohl snáze do Prahy povolat velvyslance Vítězslava Pivoňku.

Podle Vondry se to potvrdilo, když pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) připustil, že hovořil s Hamáčkem o jeho ruské cestě a plánu na pořízení vakcín, i když nepotvrdil, že by jej vicepremiér spojoval s Vrběticemi. Druhý den Netolický přišel o post v dozorčí radě České pošty, o jejímž obsazení rozhoduje Hamáček, respektive jím řízené ministerstvo vnitra.

„Těmto cimrmanovským povídačkám nemůže věřit ani Jan Hamáček sám. Je to fraška. Není to vlastizrada, jak zaznívalo i v parlamentních debatách, není to zločin, je to něco daleko horšího – je to hloupost, pitomost, zoufalá nekompetence, kterou celou dobu předváděl nejenom Jan Hamáček, ale vlastně i celá vláda,“ komentoval Vondra Hamáčkova slova o kamufláži.

Také komentátor Aktuálně.cz a bývalý náměstek ministra vnitra Martin Fendrych je přesvědčen, že Netolického slova na jedné straně neusvědčují Hamáčka z toho, že by chtěl „prodat“ zjištění o Vrběticích, ale na druhé straně z nich vyplývá, že do Ruska opravdu chtěl jet. Zároveň se Fendrych domnívá, že cestu do Moskvy neměl Jan Hamáček ze své hlavy.

 „Byl sjezd ČSSD, těsně po něm vyhozen ministr zahraničí Petříček – na to byla vůle pana prezidenta Zemana. Pak bylo vakuum, kdy ministra zahraničí suploval pan Hamáček. (…) Dále šlo o to, že prezident Zeman tlačil vakcínu Sputnik i v době, kdy už to nebylo potřeba. Najednou vidím, že linka Hrad–Hamáček je strašně silná. Neumím si představit, že by vicepremiér Hamáček vymyslel deal s Putinem. To vůbec nesedí do jeho koloritu, na to prostě nemá. To je regionální politik, který neuvažuje tak, že udělá schůzku Putin – Biden nebo že udělá deal, že by se utajila tak šílená věc, jako jsou Vrbětice,“ shrnul.

Kritický je však Fendrych i k autorům článku o údajných Hamáčkových záměrech. „Nedostali jsme jasný důkaz, neslyšeli jsme nahrávku, dokonce článek neobsahoval ani citace, u kterých by bylo řečeno, že to řekl jeden z účastníků schůzky. (…) Seznam Zprávy měly počkat a přinést zprávu v širší, zpřesněné verzi. Když vyjdu s článkem, který surově obviňuje vicepremiéra, že chtěl udělat deal mezi Ruskem a Českem a v dealu mělo být, že se kauza Vrbětice utlumí, nebo dokonce umlčí, tak to je tak obrovské obvinění, že není možné ho nabídnout úplně bez důkazů,“ podotkl.

Věří, že pádným důkazem by mohl být zápis ze schůzky, na které podle Seznamu úvaha o výměně Vrbětic za sputniky padla. „Neumím si představit, že by z této schůzky nebyl zápis,“ podotkl. Připomněl, že šlo o jednání, na kterém byli kromě ministra vnitra ředitelé civilní i vojenské rozvědky a policejní prezident.

Publicista a někdejší důstojník Bezpečnostní informační služby František Stárek řekl, že i tak věří, že Seznam má svůj článek dostatečně podložený. Jiná věc však podle něj je, jestli je to, co napsal, pravda. „Je otázka, jestli mají relevantní informace, jestli nejsou předmětem nějaké hry – že se nedostali do spiknutí, ne vlastní vinou,“ poznamenal.

Podle něj by mohla být Hamáčkova kauza součástí hybridní války vedené Ruskem. „Hraje se prostředky hybridní války, kterými postupuje Putin už od svého druhého zvolení. Jediné, čeho chce docílit, je vymazat ‚chybu‘, kterou udělal Gorbačov – že se stáhnul ze střední Evropy. Toto jsou kroky, kterými se chce dostat zpátky. Maďarsko už celkem padlo. Na Polsko a na Pobaltí ještě nemá. Ale hraje se o Slovensko a Česko – my jsme dnes v centru hybridní války,“ míní.

Europoslankyně Konečná je ovšem přesvědčena, že by vakcína Sputnik bývala byla v Česku dobře posloužila, kdyby ji Hamáček v Moskvě získal. „Jestli měl jet pan Hamáček pro vakcíny, které tato republika potřebuje, aby došlo k proočkovanosti obyvatelstva a nedocházelo ke ztrátě na životech, tak bych mu snad i zatleskala. Že tam nebyla spojitost s kauzou Vrbětice, si myslím, že je dnes i časově zcela jasné. Ve chvíli, kdy to měli v rukou novináři, by asi bylo úplně stupidní myslet si, že pan Hamáček mohl něco takového předpokládat,“ uvedla.

Alexandr Vondra se naproti tomu podivil, proč vláda s oznámením, k čemu vyšetřovatelé explozí došli, tak dlouho váhala. Domnívá se, že to souvisí s tím, že týden předtím měla sjezd ČSSD a pár hodin před zveřejněním informací jednalo širší vedení komunistické strany a hlasovalo se i o tom, zda setrvá ve funkci předseda a místopředsedové.

Není mu však jasné, proč vláda tento čas nevyužila. „Týdny, kdy to věděla, než to oznámila, zoufale promarnila. Měli připravit informační složky jak pro naše spojence, aby odpověď nebyla tak laxní, jak nakonec byla, a stejně tak pro českou veřejnost. To je, co Angličané poté, co odhlalili, kdo stojí za otravou Skripala a britské občanky v Salisbury, udělali. A nikdo v Británii nepochybuje, že v tom má GRU prsty,“ podotkl.