Sněmovna za zavřenými dveřmi přerušila diskuzi o Hamáčkově cestě do Ruska

Poslanci na uzavřeném jednání sněmovny nedořešili kauzu ohledně cesty ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška by ve středu mohla sněmovna rozhodnout, kdy se ke kauze znovu vrátí. O zařazení na program schůze požádala část opozice, která tím reaguje na článek serveru Seznam Zprávy, že Hamáček chtěl vyměnit informace o útoku ve Vrběticích za vakcíny proti covidu. Ministr vnitra byl ochotný okolnosti své cesty vysvětlit, informace v médiích označil za lži.

Hamáček před poslanci před uzavřeným jednáním zopakoval, že zpráva zpravodajského serveru byla plná lží a nesmyslů. Jak řekl, dotýká se jeho osobně i České republiky.

Předseda Starostů Vít Rakušan se chtěl dozvědět, že zveřejněné informace nejsou pravdivé. „Pokud by to pravda byla, byla by to situace, kterou tato země nezažila,“ dodal. Mluvil o obchodování s bezpečností země.

Zařazení nového bodu sněmovna podpořila velkou většinou hlasů. Zpochybnil je předseda KSČM Vojtěch Filip, který pokládá za podivné, že by se dolní komora měla řídit novinářskými články.

Filip coby místopředseda sněmovny zároveň seznámil poslance s pravidly neveřejného jednání dolní komory. Technici přerušili televizní přenos ze sálu na vnitřním okruhu i na internetu. Z jednání nebude ani stenozáznam.

Upozornil také poslance na to, že podle zákona o utajovaných skutečnostech je každý, kdo má přístup k utajované informaci, povinen zachovávat o ní mlčenlivost. Porušení této povinnosti by bylo řešeno podle trestního zákoníku, poznamenal. V sále navíc nesměli mít poslanci zařízení, jako jsou mobilní telefony, notebooky nebo takzvané chytré hodinky.

V jednacím sále byli přítomni ředitelé všech tří tajných služeb, nejvyšší státní zástupce i policejní prezident.

Do sněmovny přišel i šéf BIS

Do Poslanecké sněmovny v úterý odpoledne dorazil Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, policejní prezident Jan Švejdar i šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka.

Hamáček by měl podle opozice kvůli takovým zjištěním rezignovat a vláda by se měla podrobit hlasování o nedůvěře. Ministr vnitra ohrožuje bezpečnost Česka a zachoval se vlastizrádně, zní od části opozice. 

Zákonodárci přitom měli na programu řádné schůze znovu hlasovat o zákonech, které jim vrátil Senát.  V pedagogické předloze chce horní komora upravit financování učitelů v základních uměleckých a vyšších odborných školách a v trestní novele například odložit zavedení terapeutických programů pro řidiče.

Senát vrátil dolní komoře k opětovnému posouzení také zahrádkářský zákon nebo poslaneckou novelu o veřejných zakázkách, podle které by Správa státních hmotných rezerv mohla nakupovat i určitou dobu po ukončení nouzového stavu ochranné prostředky proti koronaviru bez výběrových řízení. Sněmovna měla vpodvečer volit také čtveřici členů Rady České televize, kvůli uzavřenému jednání se ale už k tomuto bodu nevrátila.