Má agenda vadí autokratům a diktátorům, reagovala Jourová na zákaz vstupu do Ruska

Studio ČT24: Eurokomisařka Věra Jourová k zákazu vstupu na území Ruska (zdroj: ČT24)

Nejvyšší představitelé Evropské komise, rady i parlamentu odmítli ve společném prohlášení kroky Ruska, které zakázalo vstup do země osmi zástupcům unijních zemí. Ke kritice opatření se přidalo i Německo, které považuje postup Moskvy za neopodstatněný. Zákaz je podle ruské diplomacie odvetou za nové unijní sankce, které sedmadvacítka přijala kvůli porušování lidských práv. Mezi osobami, kterým Rusko znemožňuje vstup na své území, je i místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO).

Podle české eurokomisařky jsou ruské kroky reakcí na postup Evropské unie, která však podle ní byla zcela na místě. „Jakkoliv si Evropská unie nepřeje konfrontaci, přeje si normální vztahy, tak musí reagovat na agresivní a nepřátelské kroky Ruska,“ řekla ve vysílání ČT24.

Omezené diplomatické kontakty podle ní zůstávají, Rusko se ale vydalo cestou ochlazování vztahů. Evropská unie však musela reagovat hned na několik událostí – chemický útok na Alexeje Navalného, kybernetické útoky, poškozování lidských práv uvnitř i vně Ruska, agresivní postoj země vůči Ukrajině nebo nepřátelské postoje vůči Josepu Borrellovi při jeho návštěvě Moskvy.

Na ruské území kromě Jourové nemohou vstoupit ani šéf berlínské prokuratury a šéfka švédské Laboratoře chemické, biologické, radiační a jaderné bezpečnosti, dva lotyšští a jeden estonský činitel a člen francouzské delegace v Parlamentním shromáždění Rady Evropy. „Je to zajímavý seznam, překvapivý. Je vidět, že Rusko sáhlo i do různých oborů,“ komentovala Jourová.

Lidi na seznamu podle ní spojuje to, že z pohledu Ruska zasáhli do jeho zájmů. „U mě jsou to naprosto jednoznačně věci, na kterých pracuji. Ať je to boj proti dezinformacím, dodržování lidských práv. Mám agendu, která (…) asi vadí autokratům a diktátorům,“ řekla s tím, že ji její jméno na seznamu nepřekvapilo. Roli podle ní hrálo i její české občanství a to, že reagovala na události okolo vrbětické kauzy.

Zastavit se nenechám, zní od Jourové

Zákaz jí komplikace nepřináší, do Ruska se nechystala ani na pracovní, ani na soukromou cestu. „Nemám v plánu se tímto nechat zastavit,“ uvedla. V současnosti spolupracuje s Josepem Borrellem na sankcích proti těm, kteří produkují a posílají na evropské území ostré dezinformační kampaně.

Vztahy mezi Unií a Ruskem se podle Jourové stanou horkým tématem summitu EU na konci května. Na evropské úrovni je podle eurokomisařky třeba řešit například vztah k Rusku ve spojitosti s bezpečnostními otázkami a energetikou.