Lidé mezi 55 a 59 lety se zřejmě budou moci registrovat k očkování od středy

K očkování proti covidu-19 by se mohli od středy registrovat Češi ve věkovém rozmezí od 55 do 59 let. Premiér Andrej Babiš (ANO) to v pondělí navrhne vládní radě pro zdravotní rizika. Laboratorní testy v sobotu potvrdily v Česku 1302 případů nemoci covid-19. Proti pátku byl denní nárůst nově nakažených poloviční a proti minulé sobotě o zhruba 240 nižší. Upřesněná čísla zveřejnilo ministerstvo před desátou hodinou, původní údaj byl 1059 nových případů.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí navrhne vládní radě pro zdravotní rizika, aby se k očkování proti covidu-19 by mohli od středy registrovat Češi ve věkovém rozmezí od 55 do 59 let. Jde o skupinu 750 tisíc. Od pondělí bude možné se hlásit k očkování do pražského velkokapacitního centra v hale O2 univerzum. To začne fungovat od 3. května.

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenberga (za ANO) očkování proti covidu-19 může dál zrychlovat, zvýšené dodávky podle něj umožní do několika týdnů podávat 100 tisíc dávek denně.

Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo k pátku téměř 1,8 milionu lidí, dvě dávky 920 tisíc.

Očkování se zpomalilo

V sobotu bylo podle údajů na webu ministerstva v nemocnicích 3158 lidí s covidem, z toho 742 ve vážném stavu. Počet hospitalizovaných je na nejnižší úrovni od poloviny loňského října.

Zdravotníci v sobotu aplikovali 21 481 dávek vakcíny proti covidu, o necelé čtyři tisíce méně než před týdnem. Celý uplynulý týden bylo vykázaných dávek očkování méně než ten předchozí, kdy každý den dostalo vakcínu přes šedesát tisíc lidí, ve čtvrtek to bylo dokonce rekordních 72 300 lidí. Tento týden počty očkovaných přesáhly šedesátitisícovou hranici jen dvakrát. Data o vykázaných očkováních se ještě mohou změnit, ministerstvo je průběžně doplňuje.

Od začátku epidemie loni v březnu úřady v Česku evidují přes 1,6 milionu případů covidu-19, počet zemřelých se blíží devětadvaceti tisícům. V poslední době se denní počet zemřelých snížil, od 11. dubna se drží pod stovkou za den a od úterý pod šedesáti. Za sobotu ministerstvo uvádí zatím devět úmrtí, při pozdějších aktualizacích se ale tento údaj většinou zvyšuje.

Antigenní a PCR testy na koronavirus podstoupilo v sobotu téměř 39 tisíc lidí, o téměř deset tisíc méně než o týden dřív. Nakažených mezi testovanými proti pátku přibylo. Podíl pozitivních u preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu testů, vzrostl k sobotě na 0,47 z pátečních 0,29 procenta.

U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl na 9,45 procenta, před týdnem byl ale ještě vyšší. Stejná je situace u diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky. Podíl pozitivních se zde zvýšil z pátečních 13,7 na sobotních 15,5 procenta.

Takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se k neděli nezměnilo. Stejně jako v sobotu bylo na hodnotě 0,82. Stále je tak pod hodnotou jedna, jejíž překročení znamená zrychlování šíření nákazy.