Rusko je hrozba, říká exministr Petříček. Nerozumí tomu, proč prezident mlčí

Tomáš Petříček v Interview ČT24: „Že někdy neumíme označit kroky ze strany Ruské federace tím, čím skutečně jsou, nás oslabuje.“ (zdroj: ČT24)

Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) má v postupu vůči Moskvě jasně danou cestu, je přesvědčen jeho předchůdce Tomáš Petříček (ČSSD). Míní, že zjištění ohledně zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích ukazuje, že Rusko je hrozba. Jeho poslední diplomatické kroky čte exministr tak, že Moskva se snaží situaci eskalovat. Tomáš Petříček byl hostem Interview ČT24.

Vztahy Česka s Ruskem jsou podle bývalého ministra zahraničí Petříčka „v podstatě na bodu mrazu“, byť si zároveň myslí, že by ještě mohly být horší. Česko ale nemělo po zjištění svých tajných služeb a policie jinou možnost.

„My jsme museli reagovat na skutečnosti, ke kterým došlo v roce 2014. Důkazy předložili vyšetřovatelé vládě v předchozích dnech, týdnech. Na to musela vláda reagovat, jsme suverénní stát a takové operace cizích tajných služeb – obzvlášť, které si vyžádaly životy – nelze považovat za nic jiného než bezprecedentní akt, na který musí následovat reakce,“ zdůraznil.

Nedomnívá se, že by Praha byla nutně ve slabé pozici vůči Rusku. „Můžeme se opřít o naše partnery. Rusko může bolet mnohem více, když na to společně reagují státy NATO, státy Evropské unie. Evropská unie nakonec je hlavním ekonomickým partnerem Ruska, je to pro Rusko jeden z největších trhů. (…) Vzájemná provázanost z nás nedělá toho slabšího. Měli bychom si toho být vědomi a reagovat sebevědomě a suverénně,“ poukázal Petříček, kterého nechal předseda jeho strany Jan Hamáček odvolat z vlády minulý týden, pět dnů před zveřejněním zjištění o Vrběticích.

Bylo by to poprvé v historii české diplomacie, hodnotí Petříček manévr s cestou do Moskvy

Po Petříčkově odvolání se řízení ministerstva ujal Hamáček sám a deklaroval, že pojede do Moskvy jednat o nákupu vakcín proti covidu-19. Později tvrdil, že to byl zastírací manévr, který mu umožnil povolat do Prahy na konzultaci velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku, aniž by vzbudil podezření.

Bývalý ministr se nad tím podivil. „Pokud se skutečně jednalo o krycí manévr, pak by to bylo poprvé v historii české diplomacie, co jsem něco takového zaznamenal,“ podotkl. Na druhé straně připustil, že sám za tři a půl roku ve funkci v tak napjaté situaci nebyl, proto nemůže takové zdůvodnění ani vyloučit.

Hamáček již ministerstvo zahraničí neřídí, prezident ve středu jmenoval nového ministra Kulhánka. Ten se tedy ocitl rovnýma nohama uprostřed vážné diplomatické krize. Již v prvních hodinách ve funkci předložil ultimátum ruskému velvyslanci Alexandru Zmejevskému, aby Rusko vzalo zpět vyhoštění dvaceti pracovníků české ambasády v Moskvě, nebo Praha vypoví další lidi z ruského velvyslanectví.

Exministr: Rusko je hrozba, někteří ji podceňují

Petříček se domnívá, že se ukázalo, že Rusko představuje hrozbu. Zároveň je přesvědčen, že tuto hrozbu v Česku leckdo podceňuje. „Jsou tady lidé, kteří si možná Rusko idealizují a zpochybňují to, že Rusko není v řadě oblastí partner, který by se k nám choval s respektem a měl srovnatelný zájem na normálních vztazích. (…) Nevyhodnotili si změnu, kam se svět posunul v posledních patnácti, dvaceti letech,“ řekl.

Zastání Rusko mívá i v prezidentu Miloši Zemanovi. Premiér Babiš i ministr Kulhánek ujistili, že Zeman jejich nynější kroky plně podporuje, veřejně ale k závěrům o Vrběticích prezident dosud nepromluvil. I při svém projevu po jmenování nového ministra zahraničí se tématu vyhnul. „Skutečně tomu nerozumím, očekával bych od hlavy státu, že v této situaci podpoří postup vlády, ocení postup vyšetřovatelů. Podle informací, co sdělil premiér a vicepremiér, informace měl od soboty k dispozici,“ komentoval mlčení hlavy státu Petříček.

Připustil, že si možná Zeman chce podrobně prostudovat materiály od Bezpečnostní informační služby, ke které byl dlouhodobě kritický. Zároveň však pochybuje, zda je nad čím tak dlouho přemýšlet. „Pokud vláda na základě informací, které měla k dispozici, přistoupila k tomuto oznámení, de facto atribuovala incident – teroristický útok – ruským tajným službám, tak nevím, co by chtěl prezident Zeman komentovat jinak,“ dodal exministr.