Dívku dělí od vzdělání přijímací zkoušky a schody. Střední školy často nejsou bez bariér

Události: V Hodoníně není žádná bezbariérová střední škola (zdroj: ČT24)

Bezbariérových není podle školní inspekce v Česku 60 procent škol. Pro mnoho studentů to znamená limit při výběru školy, což chce změnit Nadační fond Šance všem. Vybrané peníze bude posílat do školských zařízení třeba na stavbu výtahu.

Kromě dobrých známek a ambicí má Ema kvůli vzácné nemoci křehkých kostí také vozík. Při výběru střední školy je překážkou, zvlášť v Hodoníně. „Jsou tady čtyři střední školy, ani jedna není bezbariérová. Určitě nepřipadá v úvahu, aby skončila s nějakým základním vzděláním. Byla by to škoda, když je šikovná, aby byla závislá na sociálkách,“ přiblížila matka Emy Hana Popelárová.

Ema by ráda nastoupila na hodonínské gymnázium. Schody jsou ale už před vchodem a další třípatrové schodiště je skryté uvnitř. „Drobné stavební úpravy typu oddělání prahů, úpravy toalet, na to v rozpočtu máme. Ale úpravy typu schodolez nebo výtah, na to v rozpočtu nemáme, to už se pohybujeme v řádu milionů,“ popsal ředitel Gymnázia a Obchodní akademie Hodonín Jiří Hubačka.

V Česku není bez bariér ani polovina škol

Problém ale není jen v Hodoníně. Bezbariérových je podle České školní inspekce jen 40 procent škol. I proto vznikl nadační fond, který má Emě, ale nejen jí, pomoci.

„Věříme, že tam, kde nefunguje stát, bude fungovat lidská solidarita. Za měsíc fungování nadačního fondu se vybralo téměř 600 tisíc korun. Našim cílem je pomáhat dál a umožnit středoškolské vzdělání všem,“ uvedla mluvčí fondu Kristýna Burdychová.

Ema tak má naději, že energie, kterou teď věnuje přípravám na přijímací zkoušky, nebude vynaložena zbytečně.