Ve čtvrtek bylo očkováno nejvíc lidí za den od začátku vakcinace. Nakažených podle testů přibylo 3238

Ve čtvrtek bylo očkováno proti covidu přes 68 tisíc lidí, nejvíc za den od začátku vakcinace. Pokud bude očkování postupovat podle předpokladů, mohla by se do konce června otevřít vakcinace pro lidi nad 40 let, uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Dodal, že Velikonoce riziko pandemie z hlediska dalšího šíření nezhoršily. Nově nakažených zjistilo testování 3238, o třetinu méně než před týdnem. Snížily se i podíly počtu nakažených na celkovém počtu provedených testů a rovněž počty hospitalizovaných. Na druhou stranu má ale Česko v přepočtu na obyvatele stále nejvyšší počet zemřelých s koronavirem na světě.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Ve čtvrtek bylo proti covidu očkováno 68 286 lidí. Podobně vysoko se počty očkovaných dostaly už minulý čtvrtek, kdy bylo podáno za den 67 668 dávek vakcín. Původně vláda plánovala, že po Velikonocích bude očkováno až sto tisíc lidí denně, váznou však dodávky vakcín.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve čtvrtek na Twitteru informoval, že od dubna do června by mělo do Česka přijít 1,179 milionu dávek vakcíny od výrobce Pfizer/BioNTech navíc proti plánovaným dodávkám. „Postupně tak budeme očkovat i přes sto tisíc dávek denně,“ uvedl. 

Od začátku vakcinace na konci prosince už zdravotníci podali 2,35 milionu dávek a zhruba 822 tisíc lidí už dostalo obě potřebné dávky očkování. Nově se mohou od středy k očkování přihlašovat už i lidé ve věku 65 až 69 let. Ministr Arenberger v pátek ráno na Twitteru oznámil, že se jich do systému zaregistrovalo zatím asi 150 tisíc a 35 tisíc z nich už má rezervovaný termín očkování.

Zároveň předpokládá, že se do konce června otevře registrace k očkování pro lidi starší 40 let.

Nárůst počtu nakažených koronavirem v Česku postupně klesá už od začátku března, kdy denní počty nově potvrzených případů vystoupaly na téměř 17 tisíc. V tomto týdnu denní nárůsty množství nakažených většinou nepřesáhly čtyři tisíce, pouze v úterý bylo nových případů zhruba pět tisíc. V minulém týdnu se nárůsty počtu případů pohybovaly ve všedních dnech zhruba mezi pěti až sedmi tisíci.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zaznamenal 39 úmrtí, u nichž existuje podezření, že nastala po očkování proti covidu, za poslední týden přibyly tři případy. K úternímu večeru ústav evidoval také 3091 podezření na nežádoucí účinky vakcín proti koronaviru, to je o 355 více než před týdnem.

Hlášení o úmrtích jsou podle SÚKL v ČR důkladně hodnocená a následně je posuzuje také výbor Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA). Ústav upozorňuje, že stejně jako u ostatních hlášení se i v těchto případech jedná pouze o podezření na vztah k očkování, nejde o prokázanou souvislost. 

Podle dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) je nyní Česko v počtu nakažených za posledních 14 dní v přepočtu na obyvatele na desátém místě ze všech zemí EU, zatímco ještě v březnu mělo nejvyšší počty nakažených v Unii. Česko má za poslední dva týdny 602 případů na sto tisíc obyvatel, před týdnem byl tento údaj 809, což znamená pokles o téměř 26 procent.

Na druhou stranu v Česku na milion obyvatel připadá 2638 obětí covidu, tedy v přepočtu na obyvatele nejvíce na světě. Celkem v tuzemsku zemřelo už přes 28 tisíc nakažených. V rámci Evropy následuje malé San Marino s 2534 mrtvými na milion obyvatel. Z mimoevropských zemí jsou na tom nejhůř Spojené státy a Brazílie. 

Další otevírání škol projedná vláda v pondělí

Další harmonogram otevírání škol podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím není jasný. V pátek uvedl, že další postup při otvírání projedná vláda i rada pro zdravotní rizika v pondělí.

Ministr zdravotnictví v pátek upřesnil, že u dětí ve školách bylo zjištěno 302 pozitivních z celkem 610 tisíc testů, u zaměstnanců škol bylo pozitivních 186 z 228 tisíc. Celkově tedy bylo pozitivních asi 0,6 promile. Vyhodnotit testování ve školách bude podle něho možné ale nejdříve příští týden, efekt se podle ministra projeví až tehdy, když děti budou delší dobu společně v kolektivu.

Školy se od 12. dubna otevřely rotačně jen pro první stupeň základních škol, do mateřinek mohou chodit jen předškoláci. Termín možného návratu dalších skupin dětí do lavic je podle Babiše 26. dubna.

„Děti, školy a sport jsou naše priority. Budeme o tom diskutovat. Nějaké konkrétní návrhy nebo sliby ale nejsou na stole,“ řekl. Dodal, že osobně jej trápí situace v mateřských školách. „Nepovažuji za logické, že mohou chodit jen šestileté děti a ty menší chodit nemůžou. To jsme řešili už minule, tehdy to ministerstvo zdravotnictví odmítlo. Epidemická situace je důležitá. Důležité jsou ale i matky těchto dětí, které jsou i učitelky a sestřičky. Musíme vnímat i pozici rodičů,“ řekl Babiš.

Doma stále zůstávají žáci druhého stupně základních škol, středoškoláci i studenti vysokých škol. Děti docházející do škol se dvakrát týdně musejí testovat antigenními testy. 

Komora chce jednat o podmínkách otevření obchodů a služeb

Hospodářská komora chce s vládou jednat o podmínkách otevření obchodů a služeb, které by provoz chtěly obnovit od 1. května. Pomoci může například mobilní aplikace, kterou by zákazník prokazoval svou bezinfekčnost. Podnikatelé nabízejí pomoc s jejím vývojem, nezbytné ale je zapojení státu a navázání na jeho informační systémy, uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

„Podnikatelé nabízejí státu spolupráci na jejím vývoji. Stát by ale musel mít zájem na tomto řešení s podnikateli spolupracovat. Zapojení státu je ale nezbytné. Už jen proto, že by aplikace byla propojena s informačními systémy státu,“ uvedl průkopník v elektronizaci veřejné správy Zdeněk Zajíček, který stojí za vznikem CzechPointů nebo datových schránek.

Provozovatelé obchodů a služeb si podle Dlouhého nepřejí bezhlavé rozvolnění protiepidemických opatření, kdy by po krátké době hrozila opětovná uzávěra. Chtějí ale jednat o rozumných podmínkách, které by zajistily dlouhodobý provoz. Podnikatelé jsou podle Dlouhého ochotni i po vzoru ze zahraničí provést testovací fungování, které by systém bezpečného provozu ověřilo.

Podnikatelské organizace mají připravena pravidla otevření za přísných podmínek. Dlouhý ale upozornil, že vláda na tyto návrhy nereaguje. I proto se provozovatelé vnitřních sportovišť, fitness center, bazénů a saun rozhodli k Nejvyššímu správnímu soudu podat návrh na zrušení části opatření ministerstva zdravotnictví zakazující jejich provoz. 

Hospodářská komora je připravena aplikaci spustit od 1. května. „Neslibujeme, že to bude hned ideální. Proto chceme aplikaci pilotně testovat v květnu ve vybraných provozovnách,“ řekl Dlouhý. Plně by podle něj mohla fungovat od léta.