Hamáček chce, aby inspekce zjistila okolnosti přítomnosti policie v budově České televize

UDÁLOSTI: Hamáček chce, aby GIBS prošetřila postup policie (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce, aby Generální inspekce bezpečnostních sborů prošetřila postup policie v souvislosti s ochranou členky Rady České televize Hany Lipovské. Policisté v civilu doprovázeli Lipovskou na jednání Rady 7. dubna. Do budovy televize vstoupili bez vědomí jejího vedení.

Podle týdeníku Respekt podala radní Hana Lipovská v den, kdy zasedala Rada České televize, trestní oznámení s tím, že jí hrozí nebezpečí. Na jednání potom přišla s policejním doprovodem. „Podle našich informací sdělila, že největší ohrožení cítí ze strany osoby generálního ředitele Petra Dvořáka a podnikatelského prostředí, v němž se pohybuje,“ přiblížila redaktorka Respektu Ivana Svobodová.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka by se měla přítomností policistů v budově ČT zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Jsem přesvědčen, že šetření ukáže, že policie nijak nepochybila,“ dodal.

Radní odmítla k ochraně uvést podrobnosti s tím, že podepsala mlčenlivost. Co napsal Respekt, je podle ní „směsice ‚informací', nepravd, polopravd a výslovných lží“.

„Je neuvěřitelné, že paní radní ve veřejném prostoru šíří manipulace a nepravdy, a že navíc pro to dokáže zneužít policii, a navíc ještě všechny tyto kroky konzultovat s politiky v Poslanecké sněmovně,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Podle týdeníku, který citoval z policejního protokolu, totiž Lipovská policii odkázala na lidi, kteří jí doporučili požádat o ochranu. Mezi nimi byl i předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Radek Koten (SPD).

Ten potvrdil, že s ním radní telefonicky hovořila. „Já jsem vyhodnotil, že nejlepší bude přenechat to orgánům, které jsou k tomu kompetentní,“ uvedl. Důvod, proč se Lipovská obrátila právě na něj, nezná.

Lipovská v minulosti řekla Deníku N, že ona sama o ochranu nežádala: „Rizika plynoucí z výkonu své funkce chápu jako součást své práce. Respektuji však důrazná doporučení odborníků.“

K prošetření přítomnosti policistů v budově České televize vyzvala ministra vnitra také stálá senátní komise pro sdělovací prostředky. Samotné šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů potrvá odhadem asi dva týdny.