Soudce Čapka čeká kárné řízení, kvůli účasti na oslavě Petra Bendy

Události: Soudce Čapka kvůli účasti na Bendově oslavě čeká kárné řízení (zdroj: ČT24)

Lednová oslava narozenin podnikatele Petra Bendy bude mít dohru i u Nejvyššího správního soudu. Předseda okresní instance v Teplicích totiž podá kárnou žalobu na svého podřízeného Miroslava Čapka. Podle svých slov má dost důkazů o jeho účasti na akci, která odporovala protiepidemickým regulím. Sám Čapek už dřív v ČT popřel, že by v hotelu byl.

Účast někdejšího poslance a dlouholetého teplického soudce Miroslava Čapka na oslavě podnikatele Petra Bendy podle informací České televize prokázaly především kamerové záznamy. Policie si vyžádala jednadvacet hodin nahrávek. „S důkazy, kterými disponuji, by se měl nejprve seznámit pan kolega. To se stane v kárném řízení,“ uvedl k záběrům Čapka nadřízený, předseda Okresního soudu v Teplicích Jan Tichý.

Česká televize získala informaci o Čapkově účasti na oslavě už na konci ledna. Sám soudce, mimo jiné v justici známý ukládáním přísných trestů, to tehdy odmítl.

„Na žádné oslavě jsem nebyl. Je to nesmysl. Ležel jsem doma v posteli. Něco takového bych rozhodně neriskoval, nechtěl bych přijít o místo,“ napsal tehdy v textové zprávě. „Jinak kdybych někam šel, tak bych musel být Dostojevského Idiot,“ dodal. Komentář k zahájení kárného řízení se České televizi od Čapka získat nepodařilo, nebral telefon.

Po oslavě padaly hlavy

Popřát Petru Bendovi osobně přišlo podle odhadů až třicet lidí. Vedle expremiéra Jiřího Paroubka a člena Rady ČT Jiřího Šlégra si oslavu nenechal ujít také například šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Ten se následně vzdal poslaneckého mandátu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Z postu odchází také další gratulant – ředitel teplické věznice Petr Blažek. Konec u policie hrozí kvůli účasti na akci Vladislavu Husákovi, který už byl odvolán z funkce policejního ředitele v Libereckém kraji.

„Nedokážu si představit, aby po tom všem pan plukovník Husák zastával jakoukoliv vysokou funkci u policie,“ vyjádřil se v lednu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Policie řízení s Vladislavem Husákem dosud neukončila, po odvolání z funkce působí jako metodik útvaru policejního vzdělávání.