Arenberger je novým ministrem zdravotnictví, Blatný musel skončit. Měli jsme jiný názor na fungování ministerstva, řekl Babiš

Petr Arenberger (za ANO) je ministrem zdravotnictví. Prezident Miloš Zeman ho jmenoval poté, co na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) odvolal předchozího ministra Jana Blatného (za ANO). Babiš řekl, že Blatný nekončí kvůli své práci, ale kvůli tomu, že se s premiérem neshodl na tom, jak by mělo ministerstvo zdravotnictví fungovat.

Miloš Zeman jmenoval nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera před polednem a ostře kritizoval jeho předchůdce Jana Blatného. Řekl, že požádal Izrael, Rusko a Čínu o dodávky vakcín a přišly pozitivní odpovědi. Nasazení látek Sputnik V a Sinopharm vyvinutých v Rusku a Číně však není schválené v Evropské unii a Blatný nepovolil jejich mimořádné použití v Česku.

„Každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí České republice a nese spoluzodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají,“ prohlásil prezident.

Premiér Andrej Babiš po uvedení nového ministra Arenbergera do funkce řekl, že Blatného nenechal odvolat kvůli tomu, jakou práci odváděl, ale spíše sporům o to, jak má ministersetvo zdravotnictví fungovat a prezentovat své kroky. Odmítl, že by odvolání souviselo s přístupem k ruské vakcíně. „Chci zdůraznit, že to není o Sputniku. Jsou tu nějaké teorie a prezident o něm zase mluvil, není to o Sputniku,“ prohlásil Babiš. Zároveň se ale zmínil, že chce jiný přístup k neschváleným léčivům.

„Jsme ve válce, je to přírodní katastrofa a úřad nemůže reagovat byrokraticky. Musí reagovat rychle, musí podporovat nové léky, které jsou povoleny, nejsou definitivně schváleny, ale používají se a zachraňují životy,“ řekl premiér. Zdůraznil zároveň, že „pan Blatný odvedl maximum možného, ale dospěli jsme k závěru, že takhle nemůžeme společně fungovat“.

Mám čisté svědomí, loučil se Blatný

Jan Blatný označil své odvolání za politické rozhodnutí premiéra Andreje Babiše, podotkl, že na něj má právo. Upřesnil, že mu Babiš sdělil rozhodnutí odvolat jej v úterý večer.

„Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen na základě své odbornosti a rozhodoval jsem se vždy na podkladě odborných dat a analýz,“ uvedl. Není si vědom, že by ve funkci pochybil. Postupoval by jinak, pouze pokud by před Vánoci věděl, že se již v Česku ve velkém šíří britská varianta koronaviru.

Kritiku ohledně schvalování vakcín končící ministr odmítl. „Celou dobu jsem si stál za používáním pouze schválených vakcín. Jen tak mohu lidem zaručit, že jsou pro ně bezpečné, vyzkoušené a že opravdu fungují. Podobně je to i s léky proti covidu,“ řekl. Akcentoval, že u léku je nutné být si jist nejenom tím, že pomůže, ale také že neublíží.

Blatný na své poslední ministerské tiskové konferenci poděkoval zdravotníkům i všem, kdo dodržovali opatření, vyzval všechny, aby respektovali nové vedení ministerstva. Domnívá se, že se podařilo zabránit kolapsu zdravotnictví, věří, že pokud se ještě výrazně nezbrzdí dodávky objednaných vakcín, „máme v létě vyhráno“.

Varoval však zároveň před podceněním covidu-19. Babišovo rozhodnutí vyměnit ministra zdravotnictví totiž podle Blatného „lze interpretovat tak, že pan premiér se domnívá, že jsme z nejhoršího venku“. „Virus je stále nebezpečný a neodpouští naše chyby,“ dodal.

Podobně se ostatně vyjádřil i Petr Arenberger. „To, že končí nouzový stav, neznamená, že začíná karneval. Je to doba, kdy bychom měli sílu viru respektovat a snažit se před ním chránit,“ řekl Blatného nástupce.

Tisková konference bývalého ministra zdravotnictví Blatného (zdroj: ČT24)

O konci Blatného se spekulovalo

Že je pozice Jana Blatného ve vládě ohrožena, se spekulovalo již v březnu. Premiér tehdy řekl, že do konce měsíce žádného ministra nevymění. V úterý po Velikonocích ale uvedly CNN Prima News a web iDNES.cz, že se Babiš chystá druhý den odvolat ministra zdravotnictví Jana Blatného a také ministra školství Roberta Plagu (za ANO). Oba po jednání vlády řekli, že jim Babiš na společných jednáních toho dne nic takového neřekl.

Zatímco mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová ve středu ráno potvrdila, že Plaga odvolán nebude, pozice Jana Blatného zůstala nejistá. Ve středu dopoledne nejprve svolalo ministerstvo zdravotnictví mimořádnou konferenci a mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček bez dalších podrobností oznámil, že půl hodiny před polednem bude na Hradě jmenován nový ministr.

Nakonec Úřad vlády potvrdil, že se výměna týká resortu zdravotnictví a že Blatného nahradí Petr Arenberger.

Opozice hovoří o rozkladu vlády a loutkovém představení. Podivila se i ČSSD

Opoziční politici jsou po odvolání Jana Blatného vůči předsedovi vlády kritičtí. Šéf ODS Petr Fiala míní, že výměna ministra zdravotnictví naznačuje rozklad kabinetu. „Zdravotnictví je klíčový resort, změna má zakrýt neschopnost vlády a selhání Babišovy politiky. Premiér se neskryje za personální rošády, toto je jeho odpovědnost,“ uvedl.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury je dobře, že Jan Blatný skončil, míní, že nezvládal svoji práci. Za důkaz toho považuje Okamura, že Česko patřilo v posledních týdnech k nejhorším státům světa z hlediska rozšíření nákazy. Očekává, že Petr Arenberger začne nyní odvolávat opatření.

Olga Richterová, která je místopředsedkyní Pirátů, a podobně i předseda STAN Vít Rakušan ocenili, že byl Blatný ochotný komunikovat s opozicí. „Domnívám se, že na něho byl vyvíjen obrovský politický tlak, a to nejenom z legitimního místa, což je premiérské. Ale z Pražského hradu bylo jasně řečeno, že pan prezident doufá, že v některých věcech bude postupovat jinak,“ uvedl Rakušan.

Podle Richterové není pravda, že by ministerstvo za Jana Blatného komunikovalo špatně. „Řešila jsem s panem ministrem Blatným konkrétní věci, konkrétní opatření. Něco trvalo déle, ale probíhala normální, věcná a konstruktivní jednání. Tím, kdo vnášel chaos do postupů a jednání, byl pan premiér,“ řekla.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová považuje neochotu Blatného dát výjimku na použití ruské nebo čínské vakcíny za hlavní důvod jeho konce. „Je odvolán, protože nechtěl hrát loutkové proruské představení inscenované Hradem. Nový ministr zdravotnictví už o Sputniku otevřeně mluví, a o to jde na prvním místě,“ míní.

O ruské vakcíně se zmínili i komunisté. „Co se týká pana ministra Blatného, měli jsme řadu připomínek i k výkonu jeho práce. Předpojatost vůči některým vakcínám, to nebylo jenom o Sputniku, byla jednou z připomínek,“ řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček zdůraznil, že respektuje právo koaličního partnera vyměnit ministra. „Pan Arenberger je odborník. Věřím, že naváže na práci ministra Blatného a podaří se mu dotáhnout do úspěšného konce boj s epidemií,“ uvedl. Zdravotnický expert sociální demokracie Jiří Běhounek ovšem řekl, že odvolání Jana Blatného nerozumí. „Jsem přesvědčen, že udělal maximum. Že se to nedalo jednoduše, je naprosto jasné. Vyrovnal se s tím, jak nejlépe šlo,“ poznamenal. Obává se, že výměna ministra naruší kontinuitu práce v resortu.

Že by se s Janem Blatným špatně komunikovalo, si nemyslí předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Komunikace se stávajícím vedením ministerstva zdravotnictví byla v pořádku,“ poukázal. Chybou ministerstva bylo podle Šonky především to, že stát budoval nová očkovací centra, místo aby se „spoléhalo na stávající síť zdravotnických zařízení, respektive ordinací praktických lékařů“. Doufá, že s novým ministrem dojde ke změně.

Kritičtější k Blatnému byla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. „Panu ministru Blatnému jsme nabídli intenzivnější spolupráci. (…) Bohužel z ministerstva zdravotnictví větší nabídka na intenzivnější spolupráci nepřišla. S panem ministrem jsme v posledním období řešili pouze pracovní podmínky zaměstnanců, odměny pro zdravotníky a kompenzační vyhlášku. Spolupráce byla sporadická,“ upozornila. Dodala, že vnímá, že podmínky, ve kterých Blatný pracoval, byly mimořádné vzhledem k vrcholící pandemii i politice.

Arenberger bude čtvrtým ministrem zdravotnictví od loňského září. Před koncem měsíce rezignoval Adam Vojtěch (za ANO), jeho nástupce Roman Prymula (za ANO) ale vydržel ve funkci jen měsíc. Poté nastoupil Jan Blatný. Nyní se Blatný stal desátým ministrem druhé Babišovy vlády, který ve funkci končí.

Shodný počet změn provedl ve svém kabinetu mezi lety 1998 a 2002 Miloš Zeman. Vícekrát měnil ministry pouze Petr Nečas, jenž v letech 2010 až 2013 měnil třináct ministrů.