Nový ministr zdravotnictví Arenberger je zkušeným kožním lékařem, rok a půl vedl fakultní nemocnici

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) má za sebou bohatou lékařskou a vědeckou kariéru, poslední rok a půl pracoval jako ředitel pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Je čtvrtým ministrem za posledních sedm měsíců, prezident jej jmenoval namísto odvolaného Jana Blatného (za ANO).

Pražský rodák Petr Arenberger vystudoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy (dnes 2. lékařská fakulta) a v letech 1987 a 1990 získal atestaci v oboru dermatovenerologie,  specializoval se tedy na kožní a pohlavní choroby. Počátkem devadesátých let studijně pobýval na Mnichovské a Stanfordově univerzitě, v Praze pracoval nejprve ve Všeobecné fakultní nemocnici, od roku 1987 ale již na Vinohradech.

Před rokem 1989 byl, jak sám přiznal, členem KSČ. Figuruje i ve svazcích StB jako kandidát tajné spolupráce, což znamená, že jej StB – bez jeho vědomí – prověřovala pro eventuální další spolupráci.

Už koncem osmdesátých let začal Arenberger působit na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1992 se habilitoval, na počátku nového století získal profesuru. Publikoval třináct vědeckých monografií a učebnic a přes tři sta původních odborných prací v českém i zahraničním tisku.

Ředitel nemocnice a předseda odborné společnosti

Ve vedoucích pozicích pracuje Petr Arenberger od počátku století. V roce 2001 se stal přednostou Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, o rok později i náměstkem jejího ředitele pro vědu a výzkum.

Založil také Centrum – zdravé vlasy a je duchovním otcem preventivní akce Stan proti melanomu. Zároveň je místopředsedou České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a předsedou České dermatovenerologické společnosti.

V září 2019 jej tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jmenoval ředitelem vinohradské nemocnice poté, co na vlastní žádost skončil jeho předchůdce Robert Grill. Svůj konec zdůvodnil blížícím se důchodovým věkem.

Omezené ano Sputniku V

Zhruba od března 2021 se o Arenbergerovi občas hovořilo v souvislosti s úvahami o případném odvolání tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného. V rozhovoru pro Novinky.cz naznačil, že by ministerskou funkci přijal. Odvolání Blatného požadoval mimo jiné prezident Miloš Zeman v souvislosti s očkováním – nechtěl dát výjimku, která by umožnila očkovat ruskou a čínskou vakcínou proti koronaviru dříve, než je schválí Evropská léková agentura. Arenberger připustil, že by zájemcům umožnil, aby se ruským Sputnikem V očkovali v rámci klinických zkoušek. Stačil by souhlas etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Vím o řadě pacientů, kteří na Sputnik V čekají. Na druhou stranu není jednoduché používat neregistrovaný preparát. Rozumné řešení vidím v tom, že by se udělala rozsáhlá klinická studie na větším počtu pacientů,“ řekl serveru.