Nemocnici Královské Vinohrady povede dermatovenerolog Petr Arenberger

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý jmenoval novým ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera. Zvolila ho výběrová komise. Arenberger je lékař a profesor v oboru dermatovenerologie.

Arenberger se vedení nemocnice ujme v úterý 1. října. Do funkce ho jmenoval ministr Vojtěch. „Petr Arenberger, jako pracovník zdejší fakultní nemocnice, ve které byl zaměstnán přes třicet let, z toho několik let byl i ve vedení, má dostatečné množství zkušeností a dobré předpoklady pro funkci ředitele nemocnice,“ řekl o něm ministr zdravotnictví.

Petr Arenberger hostem pořadu Hyde Park Civilizace (zdroj: ČT24)

Podle Vojtěcha čeká Arenbergera několik úkolů v oblasti hospodaření nemocnice a kvality péče. „V nové roli by se měl zaměřit zejména na zprůhlednění nákupů léků a zdravotnického materiálu, za což jsem dosavadní vedení často kritizoval, na rozvoj potenciálu kvality zdravotní péče a zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců,“ dodal ministr.

Petr Arenberger je lékař a profesor v oboru dermatovenerologie.

Petr Arenberger (*4. prosince 1958 Praha) je český lékař specializující se v oborech dermatologie a venerologie, vysokoškolský pedagog, od roku 2001 přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, stejně jako 3. místopředseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a předseda její České dermatovenerologické společnosti pro období 2015–2019. Inicioval preventivní akci Stan proti melanomu. Od května 2018 je členem Rady Českého rozhlasu.

Nový ředitel nemocnice, která je jednou z deseti českých fakultních nemocnic, vzešel z výběrového řízení. Přihlásilo se do něj osm lidí. Před nástupem Arenbergera do funkce vedl ústav Robert Grill, který odešel na vlastní žádost. V čele nemocnice stál od roku 2016. 

V březnu předchozího roku odvolal tehdejší ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) předešlého šéfa nemocnice Marka Zemana, když ohlásil předpokládanou ztrátu nemocnice 300 milionů korun. Po něm půl roku vedla provizorně nemocnici Andrea Vrbovská.

Za poslední dva roky skončili ve funkci ředitele fakultní nemocnice kromě Grilla také ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice a někdejší ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a ředitel ostravské nemocnice a také bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Na vlastní žádost pak odešel i šéf brněnské Fakultní nemocnice U Svaté Anny Martin Pavlík. Výběrové řízení na jeho nástupce muselo ministerstvo opakovat, protože komise doporučila exposlance Michala Pohanku, kterého ministr nejmenoval. Druhé řízení vyhrál Vlastimil Vajdák, který zařízení vede od srpna.