Babiš prý chystá odvolání Blatného i Plagy. Nevíme o tom, řekli oba po jednáních s premiérem

UDÁLOSTI: Spekulace o výměně ministrů zdravotnictví a školství (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr školství Robert Plaga (za ANO) neslyšeli od premiéra Andreje Babiše (ANO), že by je chtěl ve středu odvolat, ačkoli byli v úterý na několika společných jednání. Že by měli oba ministři ve vládě skončit, uvedly CNN Prima News a server iDnes.cz s odvoláním na nejmenované zdroje.

„Ani na radě pro zdravotní rizika, ani na přípravě na vládu, ani na vládě o tom nebyla řeč,“ řekl Robert Plaga po úterním jednání kabinetu. Totéž uvedl Jan Blatný. Andrej Babiš se ke spekulacím o rekonstrukci vlády nevyjádřil. Plaga by očekával, že by premiér ministry o takovém kroku informoval. „Takto to beru jako spekulaci,“ doplnil.

Politolog Ladislav Mrklas z Vysoké školy CEVRO Institut ovšem míní, že fakt, že Babiš s ministry o jejich odvolání nehovořil, nelze považovat za rozhodující. „Kdybychom měli standardní kabinet se standardním premiérem, vládu, kterou tvoří standardní politická strana, pak by to standardní nebylo. Protože nic z toho nemáme, tak se mi zdá, že by takový postup nikoho nepřekvapil,“ řekl. Míní však, že je pravděpodobnější odvolání Blatného než Plagy.

V případě, že by Blatný skončil a nahradil jej například ředitel pražské vinohradské nemocnice Petr Arenberger – o kterém se v poslední době nejčastěji hovořilo – měla by Babišova vláda již čtvrtého ministra zdravotnictví za sedm měsíců. V září rezignoval Adam Vojtěch (za ANO), v říjnu byl odvolán Roman Prymula (za ANO).

Arenberger je oproti Blatnému vstřícnější k myšlence, že by se díky ministerské výjimce nečekalo na výsledky evropského zkoumání ruské vakcíny Sputnik V, ale stačilo by dobrozdání českého lékového ústavu. Zmínil se o použití vakcíny v rámci dobrovolné klinické studie. Serveru Novinky.cz řekl Arenberger v březnu: „Ambici být ministrem nezbytně nutně nemám, ale kdyby bylo potřeba, tak mě znáte, že já rád pomáhám všem.“ 

Prezident Miloš Zeman dal najevo, že žádné případné výměně v kabinetu nebude bránit. Blatného práci opakovaně kritizoval a jeho mluvčí v úterý uvedl, že hlava státu „plně respektuje právo předsedy vlády navrhnout odvolání a jmenování členů vlády“. 

Možný konec Blatného vítá z opozičních stran SPD, naopak další hovoří o tlaku Hradu v souvislosti s vakcínami z Ruska a Číny, pro které nechtěl Blatný schválit výjimku. „Domnívám se, že ten tlak je proto, že je principiální, co se týče vakcín, které nemají certifikaci od EMA – Sputnik a Sinopharm,“ míní předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Školské asociace podpořily Plagu

Případná výměna Plagy, kterého by podle spekulací mohl na postu ministra školství nahradit poslanec za ANO a bývalý rektor brněnského VUT Karel Rais, případně pražský zastupitel a poslanec za ANO Patrik Nacher, se nezamlouvá školským asociacím.

Jejich unie adresovala premiérovi dopis, ve kterém jej vyzvala, aby si Plagovo odvolání rozmyslel. Podle asociací ministr komunikuje a snaží se hledat nejvhodnější řešení. „Jsem přesvědčen, že pan ministr Plaga to odnáší za neschopnost jiných,“ řekl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

S Plagou měl Babiš v poslední době spory kvůli podobě letošních maturit, nelíbil se mu ani plán postupného návratu dětí do škol.

Zatímco Blatný je v tomto volebním období a zároveň v posledním roce již třetím ministrem zdravotnictví, Plaga vydržel v prvním i druhém Babišově kabinetu, ve funkci je tedy od prosince 2017.

V obou resortech je alespoň jedna výměna ministra za volební období takřka standardem. V historii samostatné České republiky nevydržel žádný ministr zdravotnictví ve funkci celé čtyři roky, nejblíže tomu byl Leoš Heger v Nečasově vládě v letech 2010 až 2013. Z ministrů školství působili čtyři roky jen Eduard Zeman v Zemanově vládě v letech 1998 až 2002 a Petra Buzková v letech 2002 až 2006.