Lidé se starými občanskými průkazy se nepřihlásí do on-line sčítání, náprava má být v řádu dnů

Lidé se starými občanskými průkazy se nemohou přihlásit do on-line formuláře pro sčítání lidu, domů a bytů. Sčítání začalo před týdnem, Český statistický úřad (ČSÚ) ale až tento pátek požádal o změnu předpisů umožňující vstup do on-line systému se staršími doklady bez strojově čitelných údajů. Vyplývá to z dokumentů na portálu Úřadu vlády. ČSÚ v nich uvádí, že tyto doklady mají hlavně senioři, pro něž je on-line postup kvůli epidemii covidu-19 vhodnější než osobní kontakt se sčítacím komisařem. Statistici slibují nápravu během několika dnů.

Před začátkem ČSÚ uváděl pouze, že je možno se do elektronického formuláře ke sčítání přihlásit mimo jiné číslem občanského průkazu. V páteční zprávě na portálu Úřadu vlády ale píše, že v registrech využívaných ČSÚ pro ověření on-line přístupu do sčítání chybí čísla starších občanských průkazů bez strojově čitelných údajů. Statistici proto navrhují změnou vyhlášky k zákonu o sčítání doplnit způsoby přihlášení do on-line formuláře o kombinaci data narození a čísla občanského průkazu.

„S ohledem na skutečnost, že sčítání lidu, domů a bytů probíhá on-line formou pouze do dne 11. května 2021, existuje zde naléhavý obecný zájem na tom, aby právní úprava nabyla účinnosti ve lhůtě co možná nejkratší, aby mohly být provedeny potřebné technické změny systému, a tedy držitelé dokladů bez strojově čitelných údajů měli faktickou možnost využít ke sčítání on-line formu,“ píše ČSÚ v odůvodnění změny vyhlášky. Proč ale tento nedostatek nezjistil a neřešil ještě před začátkem procesu, úřad neuvádí.

Deník Právo v sobotu uvedl, že do on-line sčítání se kvůli starším průkazům nedostane asi dvacet tisíc lidí. V sobotu mluvčí pro sčítání ČSÚ Jolana Voldánová ale upřesnila, že se to týká zhruba patnácti tisíc nejstarších seniorů nad 85 let, jejichž doklady, takzvané knížky, nejsou elektronicky čitelné a ministerstvo vnitra je tak ani neeviduje ve svém centrálním registru.

„ A tím, že nemají evidovaný doklad v registru obyvatel, který vede ministerstvo vnitra a vůči kterému my (ČSÚ) ověřujeme přístup k on-line formuláři, tak se nemohli do této chvíle on-line sečíst. A vzhledem k tomu, že nárok ČSÚ na čísla těchto občanských průkazů není uveden výslovně v zákoně, tak na základě dosavadní interpretace od ministerstva vnitra to neumožňovalo statistikům data převzít,“ uvedla pro ČT.

O problému podle ní statistici věděli a řešili ho společně s ministerstvem vnitra a taky už se jim podařilo domluvit. „Na základě toho bude ČSÚ schopen nyní v řádu dnů on-line sčítání i těmto lidem umožnit. Bude se muset vyřešit technický detail přístupu. Dáme vědět ve chvíli, kdy to bude možné,“ dodala mluvčí. Ale ujistila, že na vyplnění budou mít tito senioři stále dost času.

Seznam čísel starších dokladů, doplněný o jména, příjmení a data narození jejich držitelů, předá ČSÚ podle statistiků ministerstvo vnitra. Mluvčí resortu Klára Dlubalová deníku Právo řekla, že údaje vnitro statistikům dodá a situace bude vyřešena v řádu několika dní. 

Nejde však o první problém se systémem pro on-line sčítání. Hned po svém spuštění 27. března systém zkolaboval. On-line formulář nešlo vyplnit již od brzkého rána po spuštění a ČSÚ musel nakonec systém na několik hodin odstavit. I po obnovení měl ale dál potíže.

Firma OKsystem, která je dodavatelem některých komponent celého systému, následně v prohlášení uvedla, že vše bylo opakovaně v předstihu důkladně otestováno, a to včetně řady zátěžových testů. 

Lidé statistikům už odeslali přes 1,5 milionů elektronických formulářů

Český statistický úřad ve sčítání lidu, domů a bytů už obdržel přes 1,5 milionu elektronických formulářů. Statistici tak už získali údaje od tří milionů lidí. Nejvíce dotazníků zatím vyplnili obyvatelé Prahy, nejméně jich ČSÚ dostal ze Zlínského a Jihočeského kraje, uvedl úřad.

On-line formulář tedy budou moci lidé vyplňovat do 11. května, prostřednictvím listinného dotazníku se budou moci do sčítání zapojit od 17. dubna.

Vyplňování elektronického formuláře lidem podle předsedy ČSÚ Marka Rojíčka zabere průměrně 17 minut. V jednom dotazníku se přitom může sečíst celá domácnost. „Elektronický formulář je návodný. Obsahuje našeptávače, které navrhují možnosti podle prvních napsaných znaků. Navíc automaticky zobrazuje jen otázky na základě vyplněných údajů. To znamená, že například u dítěte nezobrazuje otázky týkající se zaměstnání,“ uvedla první místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Sčítání lidu je povinné i pro Čechy žijící v zahraničí, kteří mají v tuzemsku trvalý pobyt. Od těch ČSÚ do pátku dostal přes 24 tisíc formulářů, nejvíce z Velké Británie, Německa, Spojených států a Slovenska.