Elektronické sčítání lidu se prodlouží o více než měsíc kvůli sobotnímu výpadku

Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček oznámil, že elektronické sčítání lidu se prodlouží až do 11. května. Podle původních plánů mělo skončit 9. dubna. Důvodem pro prodloužení je sobotní výpadek webu, během něhož nebylo možné vyplnit on-line formulář. Cílem je rozložit zátěž na aplikaci do delšího časového úseku. Systém podle Rojíčka už funguje bez problémů. ČSÚ k nedělnímu ránu zaevidoval zhruba pět set tisíc odeslaných formulářů, do kterých lidé vyplnili údaje za všechny osoby v domácnosti. V nedělním prohlášení uvedl, že bylo sečteno už 1,5 milionu obyvatel.

Elektronický formulář pro sčítání lidu, domů a bytů je nyní možné vyplnit na webu nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou vypisovat papírové tiskopisy. Dostat je mohou na většině pošt nebo od sčítacích komisařů.

„Těší nás zájem o online sčítání. Provoz všech systémů, ale i nasazení zaměstnanců a dodavatelů je maximální,“ uvedl Rojíček. Pokud formulář najednou vyplňuje více než 150 tisíc lidí, objeví se na stránkách upozornění, aby lidé údaje vyplnili později.

Formulář nicméně přestal fungovat v sobotu ráno krátce po půlnočním spuštění. Po páté hodině odpoledne se ho podařilo zprovoznit, podle ČTK ale měl ještě dílčí problémy. Výpadek by měl předseda ČSÚ v pondělí vysvětlovat také na zasedání vlády. Premiér Andrej Babiš (za ANO) uvedl, že nefunkční elektronické sčítání lidu je odpovědností Rojíčka.

Výpadek kritizovali i opoziční politici. Připomínali problémy se systémem pro prodej elektronických dálničních známek. Obdobně se vyjádřili i IT odborníci.

Chybu udělal dodavatel, řekl šéf ČSÚ

Podle Rojíčka byl výpadek vinou dodavatele. Ten má podle něj ve smlouvě sankci 20 tisíc korun bez DPH za každých patnáct minut nedostupnosti systému. Firma OKsystem, která je dodavatelem některých komponent celého systému, mimo jiné právě modulu pro vyplňování adres, v prohlášení uvedla, že celý systém byl v předstihu důkladně otestován.

Server Lupa.cz s odkazem na registr smluv organizace Hlídač Státu na Twitteru uvedl, že aplikaci pro sčítání dodal OKsystem za 22,76 milionu korun.

Sčítání se koná každých deset let. V Česku je povinné pro všechny obyvatele včetně cizinců s dlouhodobým pobytem. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt. Sčítání je v první fázi pouze elektronické. Ve druhé polovině dubna se bude možné sečíst prostřednictvím papírových formulářů.