TÉMA

Sčítání 2021

Sčítání lidu skončilo. O půlnoci na středu vypršela možnost vyplnit formulář

O půlnoci z úterý na středu v Česku skončilo sčítání lidu. Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček připustil, že listinné formuláře doručené s drobným zpožděním jeho instituce ještě přijme. Sčítání je důležité pro celou státní správu. Poskytuje totiž přehled například o počtu žáků a studentů nebo velikosti obcí, od které se odvíjí rozdělování rozpočtu. Zneužití dat podle Rojíčka nehrozí, jak zdůraznil v pondělní Devadesátce. Tomu, kdo vyplněný formulář neodevzdá nebo v něm uvede nepřesné či neúplné údaje, hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun.
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 23:34|

Sečetla se už více než polovina obyvatel Česka, uvedl šéf statistického úřadu

Český statistický úřad (ČSÚ) dostal ve sčítání lidu zatím 2,8 milionu vyplněných elektronických formulářů. Podle odhadu se tak sečetlo asi 5,6 milionu lidí, z nich 1,1 milionu za první tři dny, sdělil předseda ČSÚ Marek Rojíček. Sčítání začalo 27. března a potrvá do 11. května.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 15:32|

Sečetlo se už asi pět milionů lidí. Je to už možné i se starými občankami

K pátečnímu ránu se sečetlo asi pět milionů lidí, informovala mluvčí Sčítání 2021 Jolana Voldánová. Od čtvrtka mohou odesílat statistikům vyplněné formuláře on-line také lidé nad 85 let se starými občanskými průkazy. O víkendu ale nebude možné přihlášení přes datovou schránku, dočasně bude omezený i přístup prostřednictvím bankovní identity. Důvodem jsou plánované odstávky.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 14:48|

Lidé se starými občanskými průkazy se nepřihlásí do on-line sčítání, náprava má být v řádu dnů

Lidé se starými občanskými průkazy se nemohou přihlásit do on-line formuláře pro sčítání lidu, domů a bytů. Sčítání začalo před týdnem, Český statistický úřad (ČSÚ) ale až tento pátek požádal o změnu předpisů umožňující vstup do on-line systému se staršími doklady bez strojově čitelných údajů. Vyplývá to z dokumentů na portálu Úřadu vlády. ČSÚ v nich uvádí, že tyto doklady mají hlavně senioři, pro něž je on-line postup kvůli epidemii covidu-19 vhodnější než osobní kontakt se sčítacím komisařem. Statistici slibují nápravu během několika dnů.
3. 4. 2021Aktualizováno3. 4. 2021, 15:32|

Elektronické sčítání lidu se prodlouží o více než měsíc kvůli sobotnímu výpadku

Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček oznámil, že elektronické sčítání lidu se prodlouží až do 11. května. Podle původních plánů mělo skončit 9. dubna. Důvodem pro prodloužení je sobotní výpadek webu, během něhož nebylo možné vyplnit on-line formulář. Cílem je rozložit zátěž na aplikaci do delšího časového úseku. Systém podle Rojíčka už funguje bez problémů. ČSÚ k nedělnímu ránu zaevidoval zhruba pět set tisíc odeslaných formulářů, do kterých lidé vyplnili údaje za všechny osoby v domácnosti. V nedělním prohlášení uvedl, že bylo sečteno už 1,5 milionu obyvatel.
28. 3. 2021Aktualizováno28. 3. 2021, 17:19|

Sčítání lidu začalo nefunkčním webem. Opravený výpadek musí šéf statistiků vysvětlit vládě

V sobotu po páté hodině znovu začal fungovat elektronický formulář pro sčítání lidu, domů a bytů. Podle ČTK má však i nadále dílčí problémy. Sčítání začalo o půlnoci, ráno je ale Český statistický úřad pozastavil kvůli technickým problémům. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že považuje nefunkčnost formuláře za odpovědnost předsedy úřadu Marka Rojíčka, bude od něj chtít vysvětlení na pondělním jednání vlády. Opozice kritizovala úřad i vládu. Sčítání je v první fázi pouze elektronické, formulář je možné vyplnit do 9. dubna. Rojíček nicméně uvedl, že jeho úřad kvůli výpadku prodlouží termín na vyplnění. Ve druhé polovině dubna bude možné sečíst se prostřednictvím papírových formulářů.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 19:49|

„Statistika není žádná nuda,“ říká mluvčí Sčítání 2021 Voldánová. Začne už za měsíc

Za měsíc, 27. března, začne v České republice sčítání lidu, domů a bytů. To se opakuje každých deset let. Mluvčí „Sčítání 2021“ je Jolana Voldánová. „Sčítání je důležité, abychom zjistili časem, jací jsme, v čem se měníme a v čem zůstáváme stejní,“ říká bývalá moderátorka Událostí České televize.
28. 2. 2021|