Sčítání lidu začalo nefunkčním webem. Opravený výpadek musí šéf statistiků vysvětlit vládě

Události: On-line sčítání nefunguje (zdroj: ČT24)

V sobotu po páté hodině znovu začal fungovat elektronický formulář pro sčítání lidu, domů a bytů. Podle ČTK má však i nadále dílčí problémy. Sčítání začalo o půlnoci, ráno je ale Český statistický úřad pozastavil kvůli technickým problémům. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že považuje nefunkčnost formuláře za odpovědnost předsedy úřadu Marka Rojíčka, bude od něj chtít vysvětlení na pondělním jednání vlády. Opozice kritizovala úřad i vládu. Sčítání je v první fázi pouze elektronické, formulář je možné vyplnit do 9. dubna. Rojíček nicméně uvedl, že jeho úřad kvůli výpadku prodlouží termín na vyplnění. Ve druhé polovině dubna bude možné sečíst se prostřednictvím papírových formulářů.

Web věnovaný sčítání lidu fungoval celou sobotu, zhruba od osmi ráno ale nebylo možné přihlásit se ke sčítání ani jedním z možných způsobů. Formulář by se měl otevřít po zadání čísla občanského průkazu nebo cestovního pasu a také prostřednictvím elektronické identity, případně přes datovou schránku. Později nahradil Český statistický úřad přihlašovací stránku sdělením, že je formulář dočasně nedostupný. Opět ho zpřístupnil kolem páté hodiny odpoledne, tedy po devítihodinovém výpadku.

Po šesté ČTK informovala o dalších problémech. Systém například při odesílání vyplněného dotazníku oznámil, že služba je dočasně nedostupná. Následně nebylo možné se ani přihlásit přes datovou schránku.

Podle předsedy ČSÚ Marka Rojíčka bylo vyloučeno, že by příčinou problémů byl kybernetický útok, což statistikům potvrdil i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Ukázalo se, že problém je v samotném systému – konkrétně modulu pro vyplňování adres – na který se nepřišlo při testování. Problém se projevil ve chvíli, kdy se množství dotazů zkombinovalo s větším množstvím uživatelů, kteří začali formulář vyplňovat. Elektronické sčítání pro úřad technicky zajišťuje společnost OKsystem.

Od půlnoci do výpadku se stihlo sečíst několik tisíc lidí, informovali statistici.

Podle předsedy ČSÚ se nemusí nikdo bát, že by nestihl se sečíst, úřad je připraven prodloužit termín pro elektronickou fázi sčítání. „Omlouvám se všem, kterým výpadek způsobil potíže,“ dodal. Rojíček v sobotu uvedl, že chyba byla primárně na straně firmy. Ve smlouvě má podle něj ČSÚ sankci 20 tisíc korun bez DPH za každých patnáct minut nedostupnosti systému. 

Nefunkční sčítání
Zdroj: Scitani.cz

Premiér se zlobí na statistiky

Rojíček bude muset výpadek vysvětlovat kabinetu, uvedl premiér Andrej Babiš. České televizi předseda vlády sdělil, že je fungování elektronického sčítání odpovědností předsedy ČSÚ. „Vyzval jsem pana ředitele, aby okamžitě informoval občany, co se děje – aby šel do médií. A v pondělí na vládě aby nám předložil, jak vybral tu firmu a předložil nám kopii, kterou podepsal,“ uvedl.

„Nedoufám, že by to došlo tak daleko,“ řekl Rojíček k případné rezignaci. „U tak velkých systémů bývají počáteční problémy, budu se snažit vysvětlit maximum těch informací,“ dodal.

Opoziční politici jsou ovšem kritičtí i vůči vládě. Připomněli, že problém se sčítáním není prvním takovým nedostatkem. Potíže byly i s prodejem elektronických dálničních známek v prvním dnu po spuštění státního e-shopu loni v prosinci nebo s úvodem registrací do centrálního rezervačního systému na očkování proti covidu-19 letos v lednu.

„Kdyby se to stalo poprvé, tak by chtěl být člověk i shovívavý a dalo by se říct – stane se . Ale v České republice je to 'stává se', a to pokaždé. Dálniční známky, registrace do očkovacího systému, teď sčítání lidu,“ podotkl předseda STAN Vít Rakušan. Místopředseda ODS Martin Kupka poukázal, že se vláda bude zabývat také základními registry, kterým podle něj hrozí „že asi spadnou kvůli zanedbané údržbě“. Po předchozích problémech s elektronickými systémy naznačuje podle něj výpadek sčítání, že je stát nepoučitelný.

Ke kritice vlády se přidala SPD a Piráti

Také předseda SPD Tomio Okamura míní, že elektronická komunikace státu pod vedením současné vlády dlouhodobě selhává. „Je jedno, zda šlo o prodej dálničních známek či registry zájemců o očkování. Cokoli v oblasti informačních technologií, co stát spustí, kolabuje a je nefunkční, uživatelsky nepřívětivé a hlavně předražené,“ uvedl. Za současné vlády podle něj postoupila elektronizace státní správy jen minimálně.

Předseda KSČM Vojtěch Filip míní, že problémy se už staly tradicí, pokud se něco spouští. Snad se to dožene, sdělil. Poslanec Ondřej Profant (Piráti) zase považuje problémy se sčítacím formulářem za projev neprofesionální práce, je si jist, že bylo možné nastalé situaci předejít. Zapochyboval, zda bylo testování provedeno řádně. „Je to projekt za stovky milionů a jedná se o několikáté selhání této vlády ve věcech informačních systémů,“ podotkl.

Odmítl Babišovo tvrzení, že veškerá odpovědnost padá na vedení ČSÚ. „Centrální řízení státu opravdu mělo možnost zasáhnout,“ soudí Profant. Nyní opoziční poslanec očekává, že bude stát vymáhat od dodavatelů smluvní pokuty

Elektronické sčítání je plánováno do 9. dubna

Sčítání začalo o půlnoci, on-line formulář bude k dispozici do 9. dubna. Kdo jej nevyplní, bude tak moci učinit od 17. dubna do 11. května, kdy sčítací komisaři doručí do domácností papírové tiskopisy. Účast ve sčítání je povinná, při jeho odmítnutí hrozí až desetitisícová pokuta.

Statistici sčítají obyvatele a jejich obydlí po deseti letech. Týká se všech občanů České republiky, kteří mají ve vlasti trvalý pobyt, a také cizinců s trvalým pobytem v Česku nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. 

Lidé by při vyplňování dotazníků měli moci zapsat údaje i za další členy domácnosti a jiné blízké. Údaje o bytu se zapisují za celou domácnost. Dotazy se týkají výměry, počtu místností či patra. Statistici zjišťují, zda má bydlení plynovou přípojku či kuchyň, nebo kuchyňský kout. 

Elektronický dotazník je vedle češtiny i v angličtině, němčině, polštině, ruštině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině. Papírové tiskopisy jsou jen v češtině, je k nim ale možné dostat překlad. Dotazy v češtině, angličtině a ruštině zodpoví pracovníci na linkách 840 30 40 50 a 253 253 683. K dispozici je i chatbot či chat s operátorem.