Doktoři dostanou lék, který by mohl pomáhat proti covidu-19. Chybí mu však registrace, jeho účinnost je nejasná

UDÁLOSTI: S přetížením nemocnic by mohly pomoci i nové preparáty (zdroj: ČT24)

Pacienti v rané fázi onemocnění covidem-19 by mohli začít dostávat léky s látkou ivermektin, které nejsou pro léčbu covidu registrované. Brněnská svatoannenská nemocnice, která má ve skladech dost přípravků pro 20 tisíc lidí, je poskytne i praktickým lékařům. Někteří však váhají, ocenili by, kdyby se ivermektin na covidových pacientech více otestoval. Alespoň právní jistotu by měl lékařům dát metodický pokyn, který ministerstvo zdravotnictví vydá před polovinou března.

Lék s látkou ivermektin zkušebně použila u covidových pacientů Fakultní nemocnice u svaté Anny, dostalo jej 30 lidí. Protože měl výsledky, nasadili jej lékaři i dalším pacientům. „Je to běžný tabletový lék, tablety se polykají. Nejčastější dávkování je čtyři až pět tablet první a třetí den,“ upřesnil primář I. interní kardioangiologické kliniky svatoannenské nemocnice Michal Rezek.

Dodal, že se lék používá v kombinaci s další léčbou. „Základní účinek by měl být v tom, že omezí replikaci viru. Tím pádem omezí virovou nálož a umožní imunitnímu systému na tu infekci lépe reagovat,“ ozřejmil Rezek.

Nemocnice sama využije řádově stovky dávek přípravku, ve skladech však má 20 tisíc. Nabídne ho proto i dalším zařízením – nikoli pouze nemocnicím. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jej dostanou i praktičtí lékaři. „Mohli by s ním – bude-li fungovat – odvrátit příjem pacientů do nemocnice nebo zabránit rozvinutí závažnějšího stavu,“ očekává ministr.

Praktici nyní čekají na metodický pokyn. Ministerstvo by v něm mělo stanovit, jací pacienti by měli ivermektin na covid-19 dostat – půjde o lidi nad 65 let nebo chronicky nemocné pacienty nad 55 let. Lék by jim měli lékaři nasazovat již v prvním týdnu nemoci. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky jde i o to, aby měli lékaři v podobě ministerského pokynu právní zajištění. „Mluvíme o léku, který sice existuje dlouho a u jiných diagnóz se podává, přesto není v ‚indikaci codi',“ upozornil.

Někteří lékaři jsou i tak zdrženliví. „Tento lék by zasloužil nejdříve prostudovat v běžné praxi než paušálně nasazovat v běžné populaci,“ míní praktický lékař Norbert Král.

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová připustila, že z dosavadních výsledků nejsou zatím patrná „data o nějaké razantní účinnosti“. Na druhé straně by nemělo podání ivermektinu na covid-19 nikoho ohrozit. „Bezpečnostní profil léčiva při stanoveném dávkování se jeví jako dobrý,“ ujistila Storová.

Lékový ústav zatím přípravek pro léčbu covidu nezaregistruje, rozhodnutí o jeho nasazení tedy bude vždy na lékaři. Ten to bude muset také hlásit. Úřad zároveň apeluje na lidi, aby si neordinovali ivermektin sami z dostupných inzercí na internetu. Dvojnásob to platí pro přípravky, které látku sice obsahují, ale jsou určené pro veterinární účely.