„Řešíme aktuální problém a nedíváme se dopředu,“ zaznělo v debatě hejtmanů o přístupu k pandemii

Otázky Václava Moravce: Hejtmani kritizovali vládu za přístup k pandemii (zdroj: ČT24)

Opatření proti šíření koronaviru ohledně uzavření sokolovského a chebského okresu na Karlovarsku v omezené míře fungují. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Zaroveň by v případě eskalace počtu nových případů přistoupil k uzavření dalších okresů. Společně s protějškem z Královéhradecka Martinem Červíčkem (ODS) a severní Moravy Ivem Vondrákem (za ANO) se shodli, že vláda by měla lépe komunikovat.

„Okresní lockdown funguje v nějaké omezené míře. Ta opatření vnímám ve dvou rovinách. Jednak došlo k nějakému snížení mobility, jednak si o nich myslím, že jsou vykřičník, aby si lidé opravdu uvědomili, že situace se dostává do kritického stavu. Měli by se začít chovat zodpovědně,“ řekl Kulhánek s tím, že přesnější výsledky ohledně účinnosti uzávěry okresů se dají vyhodnotit až v řádu několika příštích dní nebo týdnů.

„Jestli mohu zhodnotit situaci v našich okresech za posledních sedm dní, tak se náš trend zastavil. Nevím, jestli je to uzávěrou. Byl bych pro další uzavření v okresech, pokud ta čísla znovu eskalují takovým způsobem, jakým eskalovala u nás. Myslím tam, kde se dostáváme k těm číslům, kvůli kterým jsme uzavřeli Sokolov a Cheb. Opatření nějakou účinnost mají,“ uvedl Kulhánek.

 Červíček k tomu zaujal spíše skeptický postoj. Řekl, že na Trutnovsku úřady rovněž zaznamenaly stabilizaci počtu nově nakažených ještě před zavedením uzávěry. „Byl bych obezřetný k datům s tvrzením toho, zdali lokální lockdowny mohou situaci pomoci. Jestli se mě zeptáte na to, zda bych uzavřel okresy, tak ne. Nemyslím si, že to bude mít dopad na krizi v regionu,“ řekl.

Hamáček: O uzavření dalších okresů budeme určitě jednat

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bude o případném uzavírání dalších okresů patrně jednat vláda. „To rozhodnutí ale vždycky musí přijít z daného kraje prostřednictvím krajské hygienické stanice,“ vysvětlil.

Kulhánek si postěžoval, že jeho kraj dostal informace o uzavření okresů Sokolov a Cheb až těsně před tím, než to vláda vyhlásila. Nepředpokládá, že by se uzavřelo také Karlovarsko – poslední okres v kraji, kde čísla nakažených stagnují.

Sokolovsko a Chebsko jsou od minulého pátku uzavřené kvůli špatné epidemické situaci. Podle dat ministerstva zdravotnictví v okrese Sokolov úřady za posledních sedm dní zaznamenaly 1261 nakažených na sto tisíc obyvatel. Přes tisíc případů na sto tisíc obyvatel hlásí také okresy Rokycany, Karlovy Vary, Plzeň-sever a Klatovy. Nejhorší situace je ovšem na Tachovsku, kde epidemiologové zaevidovali 1461 nakažených lidí na sto tisíc místních.

V královéhradeckém kraji je nejvíce nově infikovaných na Náchodsku, tam na sto tisíc obyvatel za poslední týden připadlo 1052 případů. Na uzavřeném Trutnovsku počet nakažených klesl pod tisícovku, tamní úřady zaznamenaly 995 lidí s koronavirem.

Vláda dostatečně nekomunikuje s veřejností, myslí si hejtmani

Červíček v pořadu také uvedl, že by „stát měl doznat změn“ ve svém přístupu ke zvládání epidemie nebo situaci ve zdravotnictví. „Narážím na systémovost a důvěryhodnost. Kdybychom systémově celou krizi od druhé vlny řešili už na přelomu listopadu, tak bychom se nedostali v únoru do problému, že trasování nefunguje podle představ,“ řekl.

Podle něho by vláda měla při zvládání pandemie zapracovat na své komunikaci s veřejností, opatřením totiž často chybí systematičnost. „Mám pocit, že vždy řešíme aktuální problém. Nedíváme se dopředu a nekoukáme na to, která opatření jsou efektivní a která by měla platit. Zároveň to nerozlišujeme v jednotlivých regionech. Řešíme to zásadně až v momentě, kdy se dostaneme do krize,“ komentuje počínání vlády Červíček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Prohlásil, že je to spojeno i s mírou respektu veřejnosti k vládním opatřením. „Když slyšíte během jednoho týdne rozporuplné dohady z úst vládních ministrů, tak jak vlastně chceme přesvědčit veřejnost, že nastavená opatření, která během čtyř měsíců nedoznala změn, fungují? V tom je největší problém,“ dodal hejtman.

S Červíčkovým tvrzením souhlasil i Kulhánek. „Komunikace s veřejností ohledně vysvětlování, jak je potřeba se zachovat a co je třeba dělat, tady ze strany centrální úrovně není. Jako hejtmani musíme lidem vysvětlovat, co je třeba dělat, a to že mají nosit ochranné pomůcky a zachovávat sociální distanc. Do toho nám vstupují negativní signály, jako je návštěva na fotbale a absence jakékoliv osvětové kampaně ze strany vlády,“ řekl karlovarský politik.

Vondrák chce urychlit očkování

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák doufá v urychlení očkování. „Pokud nebudeme rychle očkovat, tak pro nás bude velký problém čelit čtvrté vlně. Ukazuje se, že ti, kdo byli proočkováni, jsou na tom výrazně lépe. Ze stovek to kleslo na jednotky a to je nepochybně dobrý signál,“ podotkl v pořadu.

Vakcín proti koronaviru je v Moravskoslezském kraji málo nebo jsou nepoužitelné. „Vakcín je nedostatek a ty co máme, nejsou proočkované. Máme 2300 dávek vakcíny AstraZeneca a chtěli jsme, aby je proočkovali naši praktičtí lékaři tento týden. Odpověď zněla, že nemohou, protože nemají metodiku,“ řekl s tím, že by se Česko ohledně strategie mělo inspirovat v Izraeli. Tam se podle něho neočkuje v ordinacích, ale očkovacích centrech, což je z hlediska logistiky lepší.