Dávat do pandemického zákona bianco šeky není možné, řekla Dostálová. Podle Baxy lidé potřebují jistotu

Události, komentáře: Definitivní dohoda na pandemickém zákonu zatím nepadla (zdroj: ČT24)

Vláda ve středu večer jednala s opozičními stranami o pandemickém zákonu, který má být alternativou nouzového stavu v Česku. Zákon má umožnit například parlamentní kontrolu vyhlašovaných opatření. Definitivní dohodu zástupci stran ale zatím nenalezli, pokračovat by měli ve čtvrtek ráno po schůzce vybraných členů kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO). Vládní a opoziční strany se zatím nemůžou domluvit zejména na kompenzacích pro podnikatele a živnostníky.

Na kompenzacích v pandemickém zákoně zatím vláda s opozicí shodu nenašla. „Já jsem moc ráda, že jsou všechny strany připraveny se dohodnout. Myslím, že i mediální vyjádření všech aktérů spějí k tomu, že zítra ráno se bude řešit zejména to odškodnění. Není možné dát do zákona nějaké bianco šeky, musí to být odrazem toho, jaké postižení tam je,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). 

Dostálová připomněla, že debata se týká toho, zda se budou kompenzace vyplácet podle tržeb a ušlého zisku nebo na základě nákladů. „To jsou opravdu dvě rozdílné věci. Já si myslím, že každé to opatření by mělo jít rovnou i s kompenzačním bonusem,“ dodala s tím, že to bude předmětem čtvrteční debaty. 

Okamura: Vyhlašování opatření bez zdůvodnění je možné jenom v nouzovém stavu

Předseda SPD Tomio Okamura ale nesouhlasí s názorem Dostálové, že mezi vládou a opozicí je snaha dohodnout se. „My jsme navrhovali konkrétní tři návrhy, které ovšem nebyly zapracovány,“ uvedl s tím, že v návrhu byla vložena věta, že „vláda má povinnost zároveň s opatřeními navrhnout kompenzace“. „To se tam právě neobjevilo, tam se objevilo, že stát nahradí škodu, neboli dodatečně,“ řekl. 

„Není tam ani ta kontrola sněmovny, to nám vadí. My jako SPD jsme spokojeni nebyli, protože jsme chtěli, aby pakliže opatření budou trvat déle než 14 dní, tak aby vždy byla povinnost je projednat ve sněmovně,“ řekl Okamura. SPD neuspěla ani se třetí připomínkou, která hovořila o tom, že každé opatření musí být řádně zdůvodněno. Bez zdůvodnění je to podle něj možné jenom v nouzovém stavu. 

Podle Baxy lidé potřebují hlavně jistotu, že jim stát pomůže

Místopředseda ODS Martin Baxa řekl, že jednorázový pandemický zákon může být cestou, jak se vymanit z neúčinného nouzového stavu a nastolit prostředí, ve kterém se bude snáze s pandemií bojovat. „Zákon obsahuje možnost přijímat opatření, která jsou zapotřebí proti šíření koronaviru, ale pro nás je zásadní parlamentní kontrola a především náhrada škod,“ uvedl. 

Podle Baxy lidé potřebují jasně vědět, že se k nim dostane pomoc od státu. „Ten paragraf 8 o náhradě škody, který tam navrhujeme zařadit, je touto jednoduchou cestou, jak lidem zajistit to, že budou mít kompenzované ztráty, že se jim prostě dostane nějakých peněz,“ řekl s tím, že pandemický zákon má lidem přinést hlavně jistotu. „Když to bude schváleno, tak to bude velký posun,“ dodal. 

Dostálová ale upozornila, že bavit se v této krizové době o ušlém zisku, není úplně namístě. „Pojďme tedy zítra hledat cestu, jestli půjdeme nákladovou složkou, nebo ne. Nezpochybňuji to, že podnikatelům musíme pomoci, ale musíme se také bavit v reálu a možnostech státního rozpočtu,“ doplnila.