Kauza soudce Sováka zbrzdí projednávání případu Ratha

Kauza soudce Sováka zbrzdí projednávaní případu Ratha (zdroj: ČT24)

Kauza soudce Zdeňka Sováka, stíhaného za korupci, zpozdí projednávání případu Davida Ratha. Jde o to, jestli se tím může zabývat pražský vrchní soud, kde Sovák působil, nebo jestli spis pošle do Olomouce. Odposlechy totiž zachytily soudcův slib, že kauzu spojenou s bývalým hejtmanem dokáže ovlivnit.

Nepravomocný rozsudek v druhé větvi případu exhejtmana Ratha odsoudil k peněžitému trestu a zákazu veřejných zakázek na tři roky i společnost Metrostav. „Namítáme takzvanou systémovou podjatost a máme také pochybnosti o spravedlivém procesu před Vrchním soudem v Praze,“ uvedl advokát Metrostavu Daniel Volák.

Nejvyšší soud teď rozhodne, zda je důvod, aby kauzu poslal k olomouckému vrchnímu soudu. „V tuto chvíli se s ním pravděpodobně seznamuje senát a uvidíme, kdy rozhodne, nelze předjímat,“ potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Podle detektivů chtěl soudce Sovák za pomoc Metrostavu úplatek padesát milionů korun. Se spoluobviněným Milanem Bíbou mluvili v rámci odposlechů o tom, že si uloupnou perníček. Obviněný soudce to, že by úplatky bral, odmítá.

V nahrávkách zmiňoval šéfa katedry trestního práva Univerzity Karlovy Jiřího Jelínka. Ten měl Metrostavu pomoci s obhajobou. Jelínek je přitom také asistentem soudce pražského Vrchního soudu. „Byl jsem vyslechnut jako svědek, podepsal jsem povinnost mlčenlivosti, takže k věci se nemohu vyjádřit,“ uvedl Jelínek.

„Předložili jsme Nejvyššímu soudu jednu novou skutečnost, jedná se o právní stanovisko, které vypracoval profesor Jelínek. Toto stanovisko si zadala společnost Metrostav,“ sdělila mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová.

Není jasné, zda Nejvyšší soud případ přesune. Pražský vrchní soud totiž řeší i další tři kauzy, které se týkají Metrostavu, a to v minulosti žádná ze stran nezpochybňovala. „Doba toho rozhodování je u nás průměrně tři až čtyři týdny,“ doplnil Tomíček.

Policie v kauze soudce Sováka stále vyslýchá svědky, zatímco bývalý soudce zůstává ve vazbě. Soud už ale propustil Milana Bíbu. Na celou kauzu upozornil bývalý detektiv Ladislav Kirschner. Ten přitom žije ve vile, která je hned vedle domu, který obývá jeden z obviněných, a to právě Milan Bíba.