Šéf katedry trestního práva Univerzity Karlovy nebude už asistentem u soudu, může být ve střetu zájmu

Šéf katedry trestního práva Univerzity Karlovy nebude už asistentem u soudu, může být ve střetu zájmů (zdroj: ČT24)

Pražský vrchní soud ukončí spolupráci s šéfem katedry trestního práva Univerzity Karlovy Jiřím Jelínkem. U soudu působí jako asistent. Podle předsedy instituce ale může být ve střetu zájmů, protože zpracovával posudky pro účastníky řízení, které vrchní soud řeší.

Jiří Jelínek vede katedru trestního práva na Univerzitě Karlově, zároveň dělá asistenta místopředsedovi Vrchního soudu v Praze a také ho jako spolupracovníka uvádí jedna z advokátních kanceláří.

„V průběhu roku 2020 jsem zjistil, že pan profesor Jelínek kromě toho, že pracuje jako asistent u vrchního soudu, za právnickou fakultu vydává odborná stanoviska,“ potvdil předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl. Jeden z posudků byl přitom pro obžalovanou firmu Metrostav. Právě její kauzou se bude vrchní soud zabývat. Jiří Jelínek tak skončí po dohodě s vedením jako asistent letos v červnu.

„Domníváme se, že tato činnost je v rozporu a v potenciálním konfliktu s činností asistenta místopředsedy vrchního soudu,“ vysvětlil Dörfl.

Jiřího Jelínka před Vánoci vyslýchala policie v kauze soudce Zdeňka Sováka. „Byl jsem vyslechnut jako svědek, podepsal jsem povinnost mlčenlivosti, takže k věci se nemohu vyjádřit,“ uvedl Jelínek.

Firma Metrostav odmítá, že by kohokoli ovlivňovala

Obviněný soudce Sovák podle detektivů na odposleších mluvil o tom, že právě Jiří Jelínek vypracuje posudek, který u soudu pomůže obžalované firmě Metrostav. Jelínek však odmítá, že by se v kauze nějak angažoval.

Podle detektivů chtěl soudce Sovák za pomoc Metrostavu úplatek padesát milionů korun. Se spoluobviněným Milanem Bíbou mluvili v rámci odposlechů o tom, že si uloupnou perníček. Milan Bíba měl od údajného zástupce Metrostavu převzít zálohu milion a půl. Obviněný soudce Sovák však odmítá to, že by úplatky bral. „Ne ne, nebral jsem,“ uvedl.

„Je to zcela tragická záležitost pro vrchní soud, pro celou justici,“ reagoval místopředseda Vrchního soudu v Praze Jan Sváček. Firma Metrostav odmítá, že by kohokoli ovlivňovala. Tvrdí, že někdo zneužil její jméno.

Zdeňku Sovákovi skončil mandát soudce kvůli důchodovému věku na konci prosince. Také on chtěl u instituce působit jako asistent. „Dospěli jsme k závěru, že o spolupráci s ním již nadále nemáme zájem,“ dodal Sváček.

Vedení Vrchního soudu v Praze zatím nezjistilo, že by se dalo ovlivňovat přidělování kauz jednotlivým trestním senátům, přesto ale chce celý systém ještě zpřísnit.