Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého auditora NATO Vylity, který si nárokoval ušlou mzdu

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého auditora NATO Jana Vylity. Ten po ministerstvu obrany požadoval 1,7 milionu korun jako ušlou mzdu. Informaci ČT zjistila z úřední desky soudu. Vylitovi v roce 2015 odebral prověrku Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Soudy ale rozhodly, že nezákonně. Vylita kvůli ztrátě prověrky musel opustit nejen prestižní pozici mezi šesticí hlavních auditorů Severoatlantické aliance, ale později byl propuštěn i z ministerstva obrany.

„Nejvyšší soud dospěl k závěru, že dovolání žalobce není důvodné,“ konstatoval ve svém rozhodnutí justiční orgán. Potvrdil tak pravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, podle kterého Vylita v období od března 2015 do října 2017, za které požaduje ušlou mzdu, žádnou práci pro ministerstvo nevykonával. Vylitovi původně přiznal 1,7 milionu korun Obvodní soud pro Prahu 6, pražský městský soud ale vyhověl odvolání ministerstva obrany a žalobu zamítl.

Podle městského soudu by sice mohl muži částku přiznat i z důvodu, že mu byly kladeny překážky ze strany zaměstnavatele, ale ministerstvo obrany Vylitu zaměstnávat ze zákona nemohlo. „Žalobce nebyl schopen vykonávat práci dle pracovní smlouvy, neboť nesplňoval zákonné předpoklady,“ uvedla při vynesení pravomocného rozsudku v roce 2019 předsedkyně odvolacího senátu Jana Knotková.

Vylita tehdy u soudu uvedl, že chtěl na ministerstvu na jiném místě dále pracovat, ale nebylo mu to umožněno. Řekl také, že v případě zamítnutí žaloby je připraven podat další, a to právě kvůli náhradě škody ohledně nezákonného rozhodnutí o odebrání prověrky.

NBÚ ji Vylitovi odebral, když před lety požádal o prověrku na stupeň přísně tajné. Tehdy mu ji úřad nejenže neudělil, ale současně mu odebral i tu stávající na úrovni tajné. Soudy později rozhodnutí zrušily. Vylita se soudil i kvůli výpovědi z ministerstva obrany. Městský soud v Praze v roce 2017 rozhodl, že zaměstnancem úřadu zůstal – ministerstvo Vylitovi špatně doručilo výpověď.