Zájem o respirátory roste. Jejich množství je ale zatím dostatečné, tvrdí lékárníci

Události: Roste zájem o respirátory. Britská varianta viru je nakažlivější, tvrdí vědci (zdroj: ČT24)

V Česku vzrostl zájem o respirátory. Aktuálně jsou žádanější než jednorázové roušky. O nošení respirátorů typu FFP2 například ve veřejné dopravě už totiž vláda několik dní mluví. Důvodem je šíření britské varianty koronaviru.

Respirátory FFP2 jsou ale podle České lékárnické komory stále k dostání bez větších problémů. Ve státních rezervách je aktuálně 16 milionů respirátorů. Další jsou objednané a čeká se na jejich dodávku. Tato ochranná pomůcka je účinná čtyři až osm hodin. Záleží na tom, v jakém prostředí lidé respirátor nosí. Platí ale, že pokud zvlhne, je třeba ho vyhodit a nahradit novým.

V některých lékárnách je ale zákazníci v posledních dnech vykoupili. „Nepočítali jsme s tím. Došly nám zásoby, ale už máme naobjednáno a máme jich dostatek,“ řekla vedoucí lékárnice z Prahy Lenka Burgetová.

Kamenné lékárny nabízejí respirátory od dvaceti do padesáti korun za kus. Záleží třeba na velikosti balení nebo zemi, ve které byly vyrobeny. „Pokud respirátor kupujete v lékárně, tak je vždy certifikovaný a nemusíte mít obavy při jeho koupi,“ vysvětlila Burgetová.

I pod deset korun za kus se pak objevují na internetu. Česká obchodní inspekce ale v tomto případě doporučuje číst recenze konkrétních e-shopů. „Je často problém, že spotřebitel zaplatí za výrobek a dlouho na něj čeká. Speciálně u tohoto zboží jsme se setkali i s tím, že lidé čekali měsíce,“ upozornil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Blatný doporučí nošení respirátorů

Důvodem zvýšeného zájmu o respirátory FFP2 mohou být přetrvávající politické spekulace o jejich nošení v hromadné dopravě. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v úterý řekl, že na vládě bude jejich nošení doporučovat.

„Doporučil bych, aby lidé respirátory nosili určitě v hromadné dopravě, nejen v té městské, ale i když někam jedou vlakem, autobusem a podobně. A s výhodou bych je viděl i v obchodech. Nemyslím si, že by bylo potřeba nosit FFP2 respirátor třeba při vycházce venku, to určitě ne,“ řekl Blatný.

V Česku testy potvrdily přes dvě stě případů nákazy novou variantou viru

Téma povinných respirátorů se objevilo v souvislosti s britskou variantou koronaviru. Podle vědeckých poradců britské vlády nová mutace zvyšuje přenosnost viru asi o 70 procent. To znamená, že jeden člověk průměrně nakazí podstatně více lidí. Důvodem může být například to, že virus se v lidském těle množí jednodušeji.

Jestli mutace ovlivnila také odolnost viru mimo prostředí lidského těla, to je zatím neprozkoumaná otázka. Zdá se ale nepravděpodobné, že by mohla změnit třeba dobu, po kterou je virus aktivní na povrchu předmětů.

Případů britské nákazy už laboratoře v Česku odhalily přes dvě stě v celkem pěti krajích. Desítky vzorků s podezřením na tuto verzi viru čekají na vyhodnocení. To trvá několik dní.

Britská varianta se objevila ve Slaném

S tím, že se britská varianta viru přenáší rychleji, mají zkušenosti například už v nemocnici ve Slaném, kde zasáhla i personál. Během 14 dnů poslali hygienici do izolace 80 místních zdravotníků. To je pětina nemocnice. „Je vidět, že se to chová jinak. My jsme byli zvyklí, že ti zaměstnanci jsou dobře chránění, vydrželi nám neonemocnět až do poloviny ledna. Od té doby je to u nás jak v Jiříkově vidění,“ přiblížil lékař Tomáš Drasnar.

Počet pacientů s koronavirem tam začal výrazně stoupat v posledních dvou týdnech. „Rychlost a razance šíření v kolektivech nás přiměla k hypotéze, že už se jedná o tu takzvanou britskou mutaci, a tak jsme si nechali analyzovat vzorek, který to skutečně potvrdil,“ uvedl ředitel nemocnice Štěpán Votoček.

Prozkoumat odběry všech nakažených zdravotníků by ale bylo složité. Potvrdit konkrétní variantu trvá laborantům zhruba tři až pět dní. Teď zkoumají takzvané podezřelé vzorky od lidí, kteří se vrátili ze zahraničí nebo u nich britskou variantu naznačil výsledek PCR testu.

Ne všechny PCR testy ale takovýto typ vyšetření umožňují. Jejich závěry se proto ještě prověřují pomocí časově náročnější metody. Pokud by se ale výsledky obou metod dlouhodobě shodovaly, mohli by odborníci od kontroly upustit a celý proces urychlit, a to z řádu dní do řádu hodin.