Filipovo tvrzení o smlouvě Jiřího Fajta bylo pravdivé, rozhodl odvolací soud

Kvůli výroku, že když byl Jiří Fajt ředitelem Národní galerie, uzavřel smlouvu sám se sebou, se předseda KSČM Vojtěch Filip nemusí omluvit. Pravomocně tak rozhodl pražský městský soud, ke kterému se Filip odvolal po původním rozhodnutí obvodního soudu. Kunsthistorik žaloval předsedu komunistů i kvůli dalším jeho výrokům. Ty vrátil městský soud k novému projednání.

Podle předsedy odvolacího senátu městského soudu Tomáše Novosada rozhodl obvodní soud nesprávně, když nařídil Vojtěchu Filipovi, aby se omluvil za tvrzení, že Jiří Fajt uzavřel smlouvu sám se sebou.

Obvodní soud dospěl k závěru, že Filip nepředložil pro své tvrzení důkazy. Podle odvolacího soudu je však nesporné, že Fajt s Národní galerií smlouvu uzavřel. Na základě smlouvy mu navíc měly být vyplaceny majetkové prostředky, a to z veřejných peněz. „Odvolací soud je přesvědčen, že zkratka, kterou žalovaný použil v článku (…), je oprávněná a touto zkratkou nedošlo k zásahu do práv žalobce,“ uvedl soudce Novosad.

O dalších výrocích má podle něj obvodní soud rozhodnout znovu. Původně se dostatečně nezabýval pravdivostí výroků, míní Novosad.

Spor o článek v Haló novinách

Jiří Fajt zažaloval Vojtěcha Filipa kvůli článku publikovanému v Haló novinách. Vyšel v době, kdy Fajta z čela Národní galerie odvolal tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), který kvůli tomuto kroku čelil kritice a nakonec v čele resortu skončil.

Filip uvedl, že Jiří Fajt uzavřel jako ředitel galerie autorskou smlouvu sám se sebou a vyinkasoval za to více než milion korun. Napsal také, že Fajt v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté závazky ve výši desítek milionů korun a že si v roce 2014 řekl Komerční bance, sponzorovi Národní galerie, o příspěvek ke svému platu 1,3 milionu korun. Kromě Haló novin publikoval předseda komunistické strany text i na svém facebookovém profilu. 

Staněk vysvětloval Fajtovo odvolání z čela Národní galerie údajnými hospodářskými pochybeními. Fajt odmítal, že by galerie za jeho vedení špatně hospodařila. Staněk na něj podal dvě trestní oznámení, policie však obě odložila. Stát se poté prostřednictvím Staňkova nástupce Lubomíra Zaorálka (ČSSD) odvolanému řediteli galerie omluvil.