Část mediků se bude moci vrátit do školy. Byla to cenná zkušenost, chválí si někteří

Události: Některým medikům přestane platit pracovní povinnost (zdroj: ČT24)

Studenti lékařských oborů jsou podle vicepremiéra Jana Hamáčka v nemocnicích nadále potřeba. Protože se ale na řadě místech situace relativněj uklidňuje, část z těch, kteří pomáhali, už se proto mohla vrátit do lavic. A mnozí jsou vděční, že získali praxi a mohli pomoci v nelehké době.

Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že pracovní povinnost pro mediky zruší během následujících dnů. Konkrétní datum ale zatím jasné není. Stejně jako ani to, kdy skončí povinnost pro studenty zdravotnických škol.

Studenti medicíny dál pomáhají třeba i ve Všeobecné fakultní nemocnici. Na jednotce intenzivní péče 4. interní kliniky se stali už plnohodnotnou součástí týmu. Pro čím dál unavenější personál covid jednotky je to důležitá podpora.

„Jsou úžasní a chtějí pomáhat“

Přes den bývá na interně ve VFN hodně rušno. Ve vysokém nasazení fungují přes dva měsíce. V podstatě od začátku je toho s dalšími devíti spolužáky součástí i Veronika Svobodová. „Je to obrovská zkušenost, ať už se jedná o komunikaci s pacienty, jak k nim přistupovat nebo jak se chovat na oddělení,“ uvedla.

„Jsou úžasní a je na nich vidět, že chtějí pomáhat. V momentě, kdy člověk chce, tak se mnohem rychleji a snáz věci naučí. Jsem strašně ráda, že tu jsou,“ pochvaluje si práci mediků staniční sestra z JIP Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petra Havrlíková.

Většina pacientů v nemocnici leží dlouho a jejich stav je hodně vážný. S tím, jak se situace protahuje, sílí i únava zdravotníků. Náročná péče doléhá ale i na mediky.

Pracovní povinnost pomáhat v nemocnicích nařídila medikům vláda 12. října. Týkala se nejen budoucích lékařů, ale i těch, kteří se připravují na obdobné zdravotnické povolání. Studenti medicíny posledního, šestého ročníku na rozdíl od jara do nemocnic nemuseli s odůvodněním, že se mají soustředit na konec studia. Celkem se tato povinnost týkala zhruba 2400 lidí.

Podle zákona se studenti mohou zapojit do práce v nemocnicích jen jako ošetřovatelé. Nemůžou tak vykonávat odbornější práci. Jenom v Praze jich teď pracuje několik stovek. Konkrétně třeba v Motole jich je 123, v nemocnici Královské Vinohrady 150 a Na Homolce 24. V Thomayerově nemocnici nebo v Ústřední vojenské nemocnici tu jsou na výpomoci další desítky studentů zdravotnických škol.

Pomáhá se i v domovech seniorů

Nejen medici a žáci středních zdravotnických škol pomáhají. Dobrovolně se zapojují i studenti jiných vysokých škol. Jednou z nich je i Martina Vaňková, která studuje obor sociální práce – už víc než měsíc chodí pomáhat do ostravského Domova seniorů Sluníčko.

Dělá vše, co je potřeba. Ráno pomáhá při hygieně ale také třeba s roznáškou snídaně do pokojů. Klienti kvůli koronaviru své pokoje totiž téměř neopouštějí.

„Chtěla jsem nějakým způsobem pomáhat. A zároveň naše škola to uznává i jako praxi. Takže to pro mě bylo výhodné z obou stran, že někomu udělám radost, a že vlastně budu mít splněné ty praxe do školy,“ uvedla dobrovolnice.

„My si práce dobrovolníků velice vážíme a jsme rádi za každou jejich pomoc, když přijdou k nám a můžou tady být s námi,“ uvedla spokojeně pečovatelka Ivana Freharová.

Studentka Martina se snaží alespoň částečně mírnit obyvatelům domova osamělost. Omezení návštěv na ně podle ní silně doléhá, povídá si s nimi a doprovází je i denně při procházkách alespoň v areálu.