Byl odsouzen v procesu s Horákovou a zemřel ve vězení, Dundra má uctít plaketa na Žižkově

Byl odsouzen v procesu s Horákovou a zemřel ve vězení, Dundra má uctít plaketa na Žižkově (zdroj: ČT24)

Projekt Poslední adresa, který připomíná oběti komunistického režimu, musel kvůli omezením proti šíření koronaviru pozastavit svou činnost. Jakmile to bude opět možné, uctí na pražském Žižkově památku senátora a novináře Vojtěcha Dundra odsouzeného ve vykonstruovaném procesu s Miladou Horákovou.

Vojtěch Dundr byl tajemníkem sociálně demokratické strany, než ho komunistický režim v padesátých letech poslal na patnáct let do vězení. Dundr stanul před stejnými prokurátory a soudci jako Milada Horáková. Během líčení se odchyloval od předem připraveného scénáře výpovědí, odpověď „nikoli“ opakoval velmi často.

„V době konání procesu mu bylo přesně sedmdesát let. Byl odsouzen pro trestné činy velezrady a vyzvědačství,“ říká historik z Ústavu pro studium totalitních režimů Jan Synek.

V průběhu téměř devíti let prošel pěti věznicemi. Z té poslední v Ilavě na Slovensku už se nevrátil.

Tabulky popraveným Čechoslovákům se daří instalovat také v zemích bývalého Sovětského svazu

Projekt Poslední adresa, který upozorňuje na osudy obětí totality, oslovila Dundrova rodina.

„Pamětní tabulku bez účasti veřejnosti samozřejmě můžeme umístit, ale ten autentický zážitek pietní akce prostřednictvím sociálních sítí přenést nelze,“ komentuje odklad obřadu vedoucí projektu Poslední adresa v Česku Edita Jiráková.

Pamětní tabulka bude umístěna v pražské Husinecké ulici, kde Dundr před zatčením žil.


Projekt Poslední adresa vznikl v roce 2014 v Rusku, v Česku byly první pamětní tabulky umístěny v roce 2017 a postupně se přidávají i další země. Česká pobočka dosud umístila přes dvě desítky pamětních plaket. Její ambice ale míří i za hranice. Tabulky popraveným Čechoslovákům se jí daří instalovat také na území bývalého Sovětského svazu.